6 Ιανουαρίου 2012

ΠΩΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΝ 6η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Στην Ιταλία σήμερα είναι η ημέρα που η Μπαφάνα μοιράζει γλυκά και δώρα στα παιδιά. Η Μπαφάνα είναι μια άσχημη, πλην όμως καλόκαρδη γριούλα, η οποία ταξιδεύει πάνω σ' ένα σκουπόξυλο. Κατεβαίνει από τις καμινάδες των σπιτιών γι' αυτό και είναι πάντα σκονισμένη, αντίθετα από τον Άι Βασίλη, ο οποίος παραμένει κομψός παρότι ακολουθεί το ίδιο δρομολόγιο.Ο μύθος θέλει την Μπαφάνα να είχε φιλοξενήσει τους τρεις μάγους, καθώς εκείνοι πήγαιναν να προσκυνήσουν τον μικρό Ιησού.
Οι μάγοι κάλεσαν την Μπαφάνα να τους συνοδέψει στο προσκύνημα, αλλά εκείνη αρνήθηκε. Αργότερα όμως το μετάνιωσε και από τότε πετάει με τη σκούπα της και μοιράζει κάθε χρόνο δώρα και γλυκά στα καλά παιδιά, ενώ γεμίζει τις κάλτσες των άτακτων παιδιών με κάρβουνο. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο μύθος της Μπαφάνα φαίνεται να συνδέεται με τη ρωμαϊκή θεά Στρένια, η οποία επίσης προσέφερε δώρα στα παιδιά.

Στην Ισπανία τα παιδιά πιστεύουν ότι σήμερα τα δώρα τους τα φέρνουν οι τρεις μάγοι ή βασιλιάδες, όπως τους λένε εκεί. Τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων γράφουν γράμμα στους τρεις βασιλιάδες και την παραμονή των γιορτής των τριών βασιλιάδων/μάγων, (Fiesta de Los tres Reyes Mages") αφήνουν τα παπούτσια τους στα μπαλκόνια ή κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο για να γεμίσουν με δώρα. Αν τα παιδιά όμως δεν ήταν φρόνιμα τη χρονιά που πέρασε οι τρεις μάγοι αφήνουν στα παπούτσια τους κάρβουνο, ακριβώς όπως και η Μπαφάνα. Το γλυκό που τρώνε σήμερα στην Ισπανία είναι το Roscón, ένα κέικ από ζυμάρι, το οποίο είναι γεμισμένο με κρέμα ή σοκολάτα και κρύβει κάποιο μικρό δωράκι. Σε πολλές πόλεις γίνονται παρελάσεις που αναπαριστούν το ταξίδι των τριών μάγων. Ο Γκασπάρ θεωρείται ότι ήταν ο βασιλιάς του Σαβά, έχει καστανά μαλλιά και καστανή γενειάδα, ενώ αναπαριστάται να φοράει έναν πράσινο μανδύα και ένα χρυσό στέμμα με πράσινα κοσμήματα που αντιπροσωπεύουν το λιβάνι που είχε προσφέρει στο θείο βρέφος. Ο Μελχιόρ θεωρείται ο βασιλιάς της Αραβίας, έχει μακριά, άσπρα μαλλιά και μια άσπρη γενειάδα, ενώ φοράει ένα χρυσό μανδύα που αντιπροσωπεύει το χρυσάφι, το οποίο είχε προσφέρει στον Ιησού. Τέλος, ο Μπαλτάσαρ θεωρείται ο βασιλιάς της Ταρσού και της Αιγύπτου, έχει μαύρο δέρμα και μαύρη γενειάδα, ενώ φοράει έναν μοβ μανδύα που συμβολίζει το δικό του δώρο προσφοράς, το μύρο.
Στο Μεξικό  γιορτάζουν επίσης την ημέρα των τριών βασιλιάδων (El Dia de los Reyes). Και εδώ τα παιδιά παίρνουν τα δώρα που τους αφήνουν οι τρεις βασιλιάδες. Το γλυκό που τρώνε σήμερα ονομάζεται "Rosca de Reyes" (δηλαδή κέικ των βασιλιάδων), μέσα στο οποίο είναι κρυμμένος ένας μικρός Ιησούς. Όποιος το πετύχει στο κομμάτι του, θεωρείται ο "νουνός" του Ιησού για τη χρονιά που έρχεται.

Στη Γαλλία, τη σημερινή "Fête des Rois" (γιορτή των βασιλιάδων) ετοιμάζουν επίσης ένα κέικ αμυγδάλου που ονομάζεται "Galette des Rois", μέσα στο οποίο βάζουν ένα παιχνιδάκι, συνήθως μια κορώνα, ενώ στην κορυφή βάζουν επίσης μια κορώνα φτιαγμένη από χρυσόχαρτο.

Στην Ιρλανδία η σημερινή ημέρα ονομάζεται και "μικρά Χριστούγεννα" (Little Christmas" ή Nollaig Bheag στα ιρλανδικά). Σήμερα όλες οι δουλειές του σπιτιού γίνονται μόνο από τους άνδρες, ενώ οι γυναίκες ξεκουράζονται ή κάνουν επισκέψεις η μία στο σπίτι της άλλης, γι' αυτό και η άλλη ονομασία της ημέρας είναι "Χριστούγεννα των γυναικών". Πρόκειται για μία παράδοση που μοιάζει αρκετά με το έθιμο της Γυναικοκρατίας, το οποίο συναντάται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας στις 8 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου