5 Ιανουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012. Στην Ελλάδα είναι η παραμονή των Θεοφανίων, ενώ για τις ρωμαιοκαθολικές χώρες απόψε γιορτάζεται η "δωδέκατη νύχτα" των Χριστουγέννων, η τελευταία νύχτα του δωδεκαημέρου, το οποίο κλείνει αύριο με τα Θεοφάνια.
Σαν σήμερα έγιναν δύο σημαντικά γεγονότα κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. 

Το 1957, ο αμερικανός πρόεδρος Αϊζενχάουερ στα πλαίσια της ετήσιας ομιλίας του προς το Κογκρέσο διατύπωσε το περίγραμμα μιας νέας αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, που στη συνέχεια βαφτίστηκε "δόγμα Αϊζενχάουερ". Σύμφωνα με το δόγμα αυτό, οι ΗΠΑ αποκτούσαν δικαίωμα να παρέμβουν οικονομικά και στρατιωτικά οπουδήποτε στον πλανήτη πέραν της Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να υπερασπίσουν κάθε κράτος που δεχόταν επίθεση από τον διεθνή κομμουνισμό. Υποτίθεται ότι αυτό το δικαίωμα παρέμβασης θα το αποκτούσαν οι ΗΠΑ μετά από αίτημα των υπό επίθεση κρατών, αλλά αυτό ήταν περισσότερο μια προσχηματική διατύπωση που σε κάθε περίπτωση παρέκαμπτε τη διεθνή νομιμότητα, όπως οριζόταν και εξακολουθεί να ορίζεται στον Καταστατικό Χάρτη του Ο.Η.Ε. Αφορμή για το "δόγμα Αϊζενχάουερ" αποτέλεσε η αύξηση της επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης στην περιοχή του Σουέζ μετά την αποχώρηση των Βρετανών και των Γάλλων από τη Μέση Ανατολή.
Το 1968 ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ εξελέγη Πρώτος Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας. Ο Ντούμπτσεκ ήταν μεταρρυθμιστής και προωθούσε την ιδέα ενός σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο. Έτσι, ξεκίνησε μία ολιγόμηνη περίοδος ανατροπών για το κράτος της Τσεχοσλοβακίας που ονομάστηκε "άνοιξη της Πράγας, μέχρι να πνιγεί από την εισβολή των στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου