1 Μαρτίου 2012

11 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ


Η Ισλανδία αποτελεί τον μεγάλο άγνωστό "χ" μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Λόγω της απόστασης αλλά και της γεωγραφίας της περιοχής, το νησί-κράτος στο βόρειο Ατλαντικό δεν ενδιέφερε ούτε ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος το γνώρισε κυρίως μετά την οικονομική κατάρρευση του 2008 και την επακόλουθη χρεωκοπία της χώρας, που έβγαλε στους δρόμους τους φιλήσυχους μέχρι τότε Ισλανδούς - σκηνές πολύ γνώριμες και από τη δική μας σύγχρονη πραγματικότητα. Η Ισλανδία είναι μια χώρα με αρκετές ιδιαιτερότητες, πολλές από τις οποίες - αν όχι όλες - ούτε που θα μπορούσατε να τις φανταστείτε. Ας δούμε, λοιπόν, έντεκα από αυτές.


1. Οι Ισλανδοί περηφανεύονται ότι το πρώτο σύγχρονο κοινοβούλιο στον κόσμο ιδρύθηκε στη χώρα τους το 930 μ.Χ. και ονομαζόταν Αλθίνγκι. Εκεί συγκεντρώνονταν οι τοπικοί ηγέτες από όλα τα μέρη του νησιού και νομοθετούσαν ή απένειμαν δικαιοσύνη. 

2. Τα επίθετα των Ισλανδών σχηματίζονται με βάση το πατρώνυμο προσθέτοντας σε αυτό το προσδιοριστικό του φύλου. Για παράδειγμα, το επώνυμο του Ισλανδού ηθοποιού Hilmir Snær Guðnason σημαίνει ότι είναι ο γιος του Guðna, ενώ το επώνυμο της πρωθυπουργού της χώρας, Jóhanna Sigurðardóttir, σημαίνει ότι είναι η κόρη του Sigurðar.

3. Στον τηλεφωνικό κατάλογο τα ονόματα είναι ταξινομημένα με βάση το κύριο όνομα και όχι με βάση το επώνυμο. 

4.  Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Jóhanna Sigurðardóttir, η οποία εξελέγη στο αξίωμα το 2009, είναι η πρώτη πρωθυπουργός στον κόσμο που έχει παραδεχτεί ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλη. 

5. Στην Ισλανδία αποκλείεται να βρείτε στριπτιτζάδικο όσο και να ψάξετε. Έχουν απαγορευτεί από τον Μάρτιο του 2010.

6. Οι Ισλανδοί αστυνομικοί δεν κρατάνε πάνω τους όπλα, τα οποία απαγορεύονται (εκτός από το κυνήγι). Για την καταπολέμηση του εγκλήματος περιορίζονται μόνο στη χρήση γκλομπ και σπρέι πιπεριού. 

7.  Αν επισκεφτείτε ποτέ ένα εστιατόριο ή καφέ στη μακρινή αυτή χώρα, πρέπει να γνωρίζετε ότι το φιλοδώρημα περιλαμβάνεται πάντα στο λογαριασμό.

8. Η μπύρα ήταν απαγορευμένη από το 1915 μέχρι την 1η Μαρτίου 1989. Από τότε έχει καθιερωθεί η 1η Μαρτίου ως "ημέρα της μπύρας", οπότε οι Ισλανδοί πλημμυρίζουν τα μπαρ της χώρας για να γιορτάσουν την ιστορική επέτειο - κοινώς "γίνονται λιώμα". Για την ιστορία, η ποτοαπαγόρευση για τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά ήρθη πολλά χρόνια νωρίτερα, το 1935.

9. Στην ισλανδική γλώσσα δεν υπάρχει λέξη που να αντιστοιχεί στο δικό μας "παρακαλώ" επιβεβαιώνοντας τα στερεότυπα για το πόσο ψυχροί και αγενείς είναι οι βορειοευρωπαίοι.

10. Η ισλανδική κουζίνα περιλαμβάνει πολλά διόλου ελκυστικά φαγητά, όπως κρέας φάλαινας, καρχαρία, βρασμένο κεφάλι προβάτου και όρχεις κριαριού. Ένα τοπικό γλύκισμα, που ονομάζεται slatur, παρασκευάζεται από αίμα προβάτου, σίκαλη και λίπος. Επομένως, αν θελήσετε να δοκιμάσετε ένα ισλανδικό φαγητό ξανασκεφτείτε το πρώτα και πάνω απ' όλα ρωτήστε τι ακριβώς είναι.

11. Τα Χριστούγεννα οι Ισλανδοί δεν πιστεύουν ότι τα δώρα τους τα φέρνει ένας κάποιος άγιος Βασίλης, αλλά δεκατρία πονηρά ξωτικά, τα Yule, τα οποία μοιράζουν δώρα, κλέβουν φαγητά, απαγάγουν παιδιά, με άλλα λόγια δεν κάθονται ήσυχα ούτε λεπτό.


Διαβάστε επίσης:
ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου