3 Μαρτίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 3 ΜΑΡΤΙΟΥ


Σήμερα είναι Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε: "Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς πότε να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης". Νομίζω ότι αυτό το ρητό αποτελεί ιδανική "συμβουλή της ημέρας" - και όχι μόνο. Μην εφησυχάζετε, λοιπόν, αλλά διαρκώς να αμφιβάλλετε, με μία μόνο επισήμανση: η αμφιβολία πρέπει να είναι δημιουργική και όχι απαξιωτική. Στόχος δεν είναι να γκρεμίσουμε τα αυτονόητα, αλλά να χτίσουμε κάτι περισσότερο, κάτι καλύτερο, σε σχέση με ότι έχουμε ήδη κατακτημένο.

Σήμερα είναι η εθνική εορτή της Βουλγαρίας με αφορμή την επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου το 1878, ύστερα από έναν ολιγόμηνο ρωσο-τουρκικό πόλεμο, με την οποία ιδρυόταν ανεξάρτητο βουλγαρικό κράτος. Η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου προέβλεπε τη δημιουργία της "Μεγάλης Βουλγαρίας" η οποία θα αποσπούσε μεγάλα τμήματα της ελληνικής Μακεδονίας. Το νέο μεγάλο βουλγαρικό κράτος συνιστούσε επί της ουσίας εδραίωση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια με διέξοδο στο Αιγαίο πέλαγος, κάτι που ξεσήκωσε αμέσως αντιδράσεις εκ μέρους των δυτικών κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα τη ριζική τροποποίηση των συμφωνηθέντων με την υπογραφή της Συνθήκης του Βερολίνου λίγους μήνες αργότερα.

Στο Μαλάουι είναι η Ημέρα των Μαρτύρων, στη μνήμη των 40 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην εξέγερση του 1959 εναντίον των Βρετανών αποικιοκρατών.

Τέλος, στη Γεωργία σήμερα είναι η Γιορτή της Μητέρας, η οποία θεωρείται εθνική αργία για τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου