30 Απριλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012. Σήμερα είναι τα γενέθλια της πρώην πρώτης κυρίας της Ελλάδας, μιας γυναίκας που δίχασε πολλούς, της Δήμητρας Λιάνη Παπανδρέου. Η κυρία Παπανδρέου γεννήθηκε το 1950. Επίσης, σήμερα έχουν γενέθλια ο σκηνοθέτης των μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών Μανούσος Μανουσάκης, ο διεθνούς φήμης πρωτοπόρος Δανός σκηνοθέτης Λαρς φον Τρίερ και η ηθοποιός Κίρστεν Ντανστ, η οποία φέτος τριανταρίζει.
Σε πολλές χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης (στη Σκανδιναβία, στη Γερμανία και σε άλλες χώρες που επηρεάστηκαν ιστορικά και πολιτιστικά από αυτές) απόψε γιορτάζεται η Νύχτα του Walpurgis, όνομα που οφείλεται σε μία Αγγλίδα ιεραπόστολο που έζησε τον 8ο αιώνα, την Αγία Walburga. Ουσιαστικά πρόκειται για το βορειοευρωπαϊκό αντίστοιχο του αμερικάνικου Χάλοουιν, καθώς συνδέεται με το κυνήγι μαγισσών, στο οποίο άλλωστε είχε επιδοθεί η Αγία Walburga.
Στην Ολλανδία σήμερα γιορτάζεται ως εθνική αργία η Ημέρα της Βασίλισσας (Koninginnedag). Αν και η Βεατρίκη, η βασίλισσα της χώρας, γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου, η γιορτή προς τιμή της γίνεται σήμερα, καθώς είναι η επέτειος από τη γέννηση της μητέρας της, της βασίλισσας Ιουλιάνας. Εξάλλου, η Βεατρίκη ανέβηκε στο θρόνο της χώρας της στις 30 Απριλίου 1980, όταν η Ιουλιάνα παραιτήθηκε του αξιώματος σε ηλικίας 61 ετών. Στην Ολλανδία διεξάγεται το φεστιβάλ "oranjegekte", που σημαίνει κάτι σαν "πορτοκαλί τρέλα", όπου όλοι είναι ντυμένοι με πορτοκαλί ρούχα και όλα τα προϊόντα, το ντεκόρ κλπ είναι επίσης πορτοκαλί. Άλλωστε, το πορτοκαλί είναι το επίσημο χρώμα της Ολλανδίας και του βασιλικού της οίκου. 
Στο Βιετνάμ σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Επανένωσης. Σαν σήμερα το 1975, οι Βιέτ Κονγκ κατέλαβαν την πόλη της Σαϊγκόν (που σήμερα ονομάζεται Χο Τσι Μινχ) σηματοδοτώντας το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ και άνοιξε το δρόμο για την ένωση του βορείου και του νοτίου Βιετνάμ τον Ιούλιο του 1976.
Για πρώτη φορά εορτάζεται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Τζαζ υπό την αιγίδα της UNESCO. Σκοπός της είναι να αναδειχθούν "οι αρετές της τζαζ ως εκπαιδευτικό εργαλείο και ως δύναμη ειρήνης, ενότητας, διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου