1 Μαΐου 2012

Ο ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟ FBI


Στις 2 Μαΐου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος ήταν ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος για το FBI από το 1999, ύστερα από τις δίδυμες βομβιστικές επιθέσεις στις πρσεβείες των ΗΠΑ στο Ναϊρόμπι και το Νταρ Ελ Σαλάμ. Σχεδόν ένα χρόνο μετά το θάνατο του επικεφαλής της Αλ Κάιντα, μόλις στα μέσα Απριλίου, το FBI ανακοίνωσε το όνομα του ανθρώπου που αντικατέστησε τον Λάντεν, ως του πλέον καταζητούμενου ανθρώπου. Πρόκειται για τον Έρικ Τζάστιν Τοθ, έναν 30χρονο δάσκαλο δημοτικού από την Ουάσιγκτον, ο οποίος βαρύνεται με κατηγορίες για παραγωγή και κατοχή παιδικής πορνογραφίας. 
Πολλοί έμειναν έκπληκτοι ακούγοντας για πρώτη φορά το όνομα του Τοθ αναρωτώμενοι γιατί ο συγκεκριμένος - άγνωστος μέχρι τότε στους περισσότερους - άνθρωπος να θεωρείται ως ο πλέον καταζητούμενος για τις αμερικανικές διωκτικές αρχές, παρόλο βέβαια που ουδείς αμφισβητεί τη βαρύτητα των κατηγοριών που του αποδίδονται. Όπως εξηγεί εκπρόσωπος της υπηρεσίας, ο Τοθ ανταποκρίνεται στα κριτήρια που έχει ορίσει το FBΙ για την κατάρτιση της λίστας με τους πιο επικίνδυνους καταζητούμενος. Κατ' αρχήν η ίδια η φύση των κατηγοριών εναντίον του, παιδεραστία και παιδική πορνογραφία, καθιστούν τον Τοθ δημόσιο κίνδυνο. Εξάλλου, σύμφωνα με το ιστορικό που είναι γνωστό στις διωκτικές αρχές από τον Ιούνιο του 2008, όταν ξεκίνησε η έρευνα σε βάρος του, ο πρώην δάσκαλος είχε πάντα τον τρόπο να πλησιάζει τα ανήλικα παιδιά αλλά και τους γονείς τους, συνεχίζοντας την εγκληματική δράση του. Σύντομα εγκατέλειψε την Ουάσιγκτον, ενώ η τελευταία φορά που εντοπίστηκαν τα ίχνη του ήταν το 2009 στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Τοποθετώντας τον στη συγκεκριμένη λίστα και μάλιστα σε τόσο περίοπτη θέση, το FBI εκτιμά ότι ίσως καταφέρει να εντοπίσει και πάλι τα ίχνη του ύστερα από τόσα χρόνια και να οδηγηθεί στη σύλληψή του. Κάθε πληροφορία που θα βοηθήσει τις αρχές στον εντοπισμό του, θα επιβραβευτεί με 100.000 δολάρια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η σύνταξη της λίστας με τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες ξεκίνησε το 1948 για τις ανάγκες ενός ρεπορτάζ, όταν ο Τζέιμς Ντόνοβαν, δημοσιογράφος της εφημερίδας Washington Daily News, ζήτησε από το FBI μια λίστα με τους "πιο σκληρούς τύπους". Η επιτυχία ήταν τέτοια, ώστε από την επόμενη χρονιά άρχισε η επίσημη πλέον έκδοσή της μία φορά το χρόνο, ενώ ο πρώτος ύποπτος που βρέθηκε στην κορυφή των πλέον καταζητούμενων ήταν ο Τόμας Χόλντεν, ένας κλέφτης τραπεζών. Από το 1950 μέχρι και σήμερα έχουν συλληφθεί 465 άτομα από τις κατά καιρούς συνταχθείσες λίστες, και μάλιστα οι 153 από αυτούς συνελήφθησαν χάρη στη βοήθεια του κόσμου. Ο Έρικ Τοθ, είναι ο 495ος καταζητούμενος, το όνομα του οποίου φιγουράρει στη λίστα του FBI.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου