Τέσσερις η ώρα, κι ακόμα να με πάρει ο ύπνος... |
Πολλοί είναι αυτοί που έχουν στην χάσει τον ύπνο τους στην κυριολεξία λόγω της οικονομικής κρίσης και των συνεχών, νέων μέτρων. Άλλοι πάλι, απλά δεν μπορούν να κοιμηθούν καλά το βράδυ ή δεν κοιμούνται "όπως παλιά" για τους δικούς τους λόγους. Ο δόκτορ Μάθιου Έντλουντ (Matthew Edlund) είναι ο συγγραφέας του βιβλίου "The Power of Rest: Why Sleep Alone Is Not Enough" ("Η δύναμη της ανάπαυσης: γιατί ο ύπνος από μόνος τους δεν είναι αρκετός"), με το οποίο επιδιώκει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους σε ότι αφορά την αϋπνία.
΄Όπως κατ' αρχήν διευκρινίζει ο δόκτορ Έντλουντ, είναι φυσιολογικό να μειώνεται το ποσοστό του βαθέος ύπνου ενός ανθρώπου, όσο αυτός μεγαλώνει. Ωστόσο, η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη στους άνδρες απ' ότι στις γυναίκες και μάλιστα είναι φυσιολογικό για πολλούς άνδρες πάνω από εξήντα ακόμα και να μην πέφτουν καν σε βαθύ ύπνο, όταν κοιμούνται τα βράδια. Σε κάθε περίπτωση, ο ύπνος είναι απαραίτητος σε
όλους. Για την ακρίβεια, ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται ξεκούραση
και ύπνο, όπως χρειάζεται το φαγητό. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη σχέση ενός ζευγαριού, να οδηγήσει σε κατάθλιψη, ακόμα και σε αύξηση της υπέρτασης και σε στεφανιαία νόσο.
Για πολλούς, το αλκοόλ θεωρείται ως το
καλύτερο υπνωτικό, ένα ποτηράκι για χαλάρωμα λίγο πριν πέσουν για ύπνο. Ο
δόκτορ Έντλουντ όμως προειδοποιεί ότι μπορεί μεν το αλκοόλ να κατεβάζει
κατ' αρχήν τη ροή του αίματος, καθώς μεταβολίζεται από τον οργανισμό,
μπορεί ωστόσο να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, όταν αυτό γίνεται
συστηματικά. Ο οργανισμός συνηθίζει με τον καιρό και γίνεται πιο
ανεκτικός, με αποτέλεσμα να ξαναρχίσει κάποια στιγμή η διακοπή του ύπνου
σας. Εξάλλου, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο, έχει και μία
άλλη παρενέργεια, καθώς ενδεχομένως να σας ξυπνήσει υποχρεωτικά για να
πάτε στην.. τουαλέτα να ουρήσετε.
Τα υπνωτικά χάπια επίσης δεν λύνουν το πρόβλημα. Είναι απλά ok το να χρησιμοποιούνται από όσους εργάζονται σε βάρδιες ή υποφέρουν από τζετ λαγκ, όμως ακόμα και σ' αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει η χρήση τους να γίνεται κατ' αραιά διαστήματα. Αντί λοιπόν να καταφεύγετε στα χαπάκια, προτιμήστε να καταπολεμήσετε το άγχος της αϋπνίας εφαρμόζοντας ένα σωρό άλλες λύσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν για παράδειγμα η αϋπνία οφείλετε σε κάποια εσωτερική ανησυχία που σας απασχολεί, μπορείτε να καθίσετε κάποια στιγμή και να καταγράψετε σε ένα τετράδιο αυτό που σας απασχολεί. Λίγο πριν πέσετε για ύπνο, καλό θα ήταν να κάνετε ένα πολύ ζεστό μπάνιο - όχι όμως απλά ένα ντουζ. Επίσης, θα σας βοηθήσει πολύ αν καταφέρετε και βάλετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα το ζωηρό πρωινό περπάτημα, το οποίο "καθαρίζει" το μυαλό, ξυπνάει κατά κάποιον τρόπο τον εγκέφαλο και βοηθάει να μπείτε σε ένα σωστό μονοπάτι για το υπόλοιπο της ημέρας.
Πολλοί θεωρούν ως υπαίτιο της βραδινής τους αϋπνίας το μεσημεριανό ύπνο. Ο δόκτορ Έντλουντ όμως υποστηρίζει ότι αυτό το συμπέρασμα είναι εντελώς λανθασμένο. Αντιθέτως, ένας σύντομος υπνάκος το μεσημέρι ή και οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας είναι αναζωογονητικός για τον οργανισμό, βελτιώνει τα επίπεδα εγρήγορσης του και τον καθιστά πιο παραγωγικό - με την προϋπόθεση βέβαια να είναι μικρής διάρκειας. Ένας εξτρά υπνάκος κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι μάλιστα απαραίτητος για όσους εργάζονται σε βάρδιες, όπως και για τους εφήβους.
Προσπαθήστε να διαμορφώσετε μια δική σας καθημερινή ρουτίνα λίγη ώρα πριν πέσετε για ύπνο. Για παράδειγμα, μπορείτε να προγραμματίσετε ώστε εκείνη την ώρα να μαζεύετε τα ρούχα, να βουρτσίζετε τα δόντια, να διαβάζετε ένα περιοδικό κλπ., αρκεί να είναι μια αλυσίδα πραγμάτων που να τα κάνετε καθημερινά την ίδια ώρα. Αντίθετα, καλό θα ήταν να αποφεύγετε να παρακολουθείτε τηλεόραση. Όχι απλά δεν ηρεμεί, αλλά αντιθέτως επιδρά σαν διεγερτικό. Τέλος, καθόλου καλή λύση δεν είναι το να κοιτάτε διαρκώς το ρολόι. Για την ακρίβεια, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κρύψετε το ρολό σε κάποιο συρτάρι, ώστε να μην το βλέπετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου