21 Μαΐου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 21 ΜΑΪΟΥ


Σήμερα είναι Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012. Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν σήμερα Κωνσταντίνου και Ελένης - και δεν είναι λίγοι αυτοί. Δεν ξέρω πόση αξία έχει και για ποιους, πάντως σαν σήμερα το 2005 η Έλενα Παπαρίζου, που γιορτάζει σήμερα, κέρδισε την πρώτη θέση στο μουσικό διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον στο Κίεβο της Ουκρανίας.
Στον Καναδά σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Βικτόρια, μια ομοσπονδιακή γιορτή προς τιμή της βασίλισσας Βικτορίας, η οποία γεννήθηκε στις 24 Μαΐου 1819. Η Βικτόρια βασίλεψε για 63 χρόνια και 6 μήνες, από τις 20 Ιουνίου 1837 μέχρι  τις 22 Ιανουαρίου 1901, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο μονάρχη του βρετανικού θρόνου. Στη διάρκεια της βασιλείας της η βρετανική αυτοκρατορία έφτασε στο απόγειο της δύναμής της, ενώ εκσυγχρονίστηκε και το πολιτικό σύστημα τς αυτοκρατορίας υπέρ του κοινοβουλευτισμού. Η σημερινή αργία προς τιμή της βασίλισσας Βικτορίας γιορτάζεται στις αγγλόφωνες πολιτείες του Καναδά ανελλιπώς από το 1845, πολύ πριν την μετατροπή της περιοχής από βρετανική αποικία σε συνομοσπονδία και εν τέλει σε ανεξάρτητο κράτος στα πλαίσια της βρετανικής κοινοπολιτείας. Η γιορτή είναι κινητή και ο εορτασμός της συμπίπτει κάθε χρόνο με την τελευταία Δευτέρα του Μαΐου πριν τις 25 του μηνός. Ειδικά στη γαλλόφωνη επαρχία του Κεμπέκ, η σημερινή αργία ονομάζεται Ημέρα των Πατριωτών και αναφέρεται στη εξέγερση εναντίον των Βρετανών το 1837. 
Στη Χιλή σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Ναυτικής Δόξας (Día de las Glorias Navales), ως φόρος τιμής στην επέτειο από τη ναυμαχία του Ικουίκε στις 21 Μαΐου 1879 στα πλαίσια του πολέμου του Ειρηνικού. Στον πόλεμο αυτό ο στρατός της Χιλής συγκρούστηκε με το στρατιωτικό συνασπισμό Βολιβίας και Περού, ενώ κράτησε πέντε χρόνια (1879-1884). Αντικείμενο της διαμάχης ήταν η οικονομική εκμετάλλευση μιας διαφιλονικούμενης περιοχής στην έρημο Ατακάμα μεταξύ Χιλής και Βολιβίας, ενώ έληξε με την επικράτηση των χιλιανών δυνάμεων, οι οποίες απέκοψαν την έξοδο της Βολιβίας προς τη θάλασσα. 
Το Μαυροβούνιο γιορτάζει την Ημέρα Ανεξαρτησίας του, την επέτειο από το δημοψήφισμα του 2006, με το οποίο ο λαός της χώρας αποφάσισε με ποσοστό 55% την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου έναντι της έως τότε υφιστάμενης χαλαρής ομοσπονδίας με τη Σερβία, τελευταίο απομεινάρι του εδώ και πολλά χρόνια διαλυθέντος γιουγκοσλαβικού κράτους.
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμικής Διαφορετικότητας για το Διάλογο και την Ανάπτυξη, σκοπός της οποίας είναι η συνειδητοποίηση της αξίας συνύπαρξης των διαφορετικών πολιτισμών.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου