20 Μαΐου 2012

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ NON-STOP ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η μεγαλύτερη σε απόσταση ή σε διάρκεια αεροπορική πτήση στον κόσμο; Μην απορείτε για το διαζευτικό σύνδεσμο, καθώς τα δύο αυτά ρεκόρ δε συμπίπτουν. Άλλη πτήση κατέχει το ρεκόρ διανυθείσης αποστάσεως και άλλη το ρεκόρ χρονικής διάρκειας. Το σημαντικό πάντως είναι ότι πρόκειται για πτήσεις non stop, χωρίς στάσεις τράνζιτ, αυστηρά απαγορευμένες για όσους βαριούνται εύκολα στο αεροπλάνο. 
Η μεγαλύτερη απόσταση που διανύεται σε μία μοναδική αεροπορική πτήση είναι η διαδρομή από το Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ μέχρι τη Σιγκαπούρη και πραγματοποιείται από την εταιρία Singapore Airlines. Κρατηθείτε: το αεροπλάνο διανύει απόσταση 9.535 μιλίων (ή 15.345 χιλιομέτρων) χωρίς καμία στάση για 18 ολόκληρες ώρες.
Η μεγαλύτερη σε διάρκεια πτήση πραγματοποιείται επίσης από την Singapore Airlines. Πρόκειται για τη διαδρομή Λος Άντζελες - Σιγκαπούρη. Η απόσταση είναι 8.770 μίλια (ή 14.114 χιλιόμετρα), δηλαδή περίπου 600 μίλια μικρότερη από τη διαδρομή Νιου Τζέρσεϊ - Σιγκαπούρη, ωστόσο απαιτείται η πάροδος 18 ωρών και 30 λεπτών, δηλαδή περίπου μισή ώρα παραπάνω, για την πραγματοποίησή της, ενώ δε γίνεται καμία στάση. Δεν είναι παράδοξη αυτή η διαφορά, καθώς η πτήση από το Λος Άντζελες διέρχεται πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό, όπου η πίεση του αέρα είναι υψηλότερη επιβραδύνοντας την ταχύτητα του αεροπλάνου, ενώ η πτήση από το Νιούαρκ ακολουθεί άλλη διαδρομή μέσω Βόρειου Πόλου, η οποία είναι μεν μεγαλύτερη χιλιομετρικά, ωστόσο επιτρέπει στο αεροπλάνο να αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα. 
Το πρόβλημα βέβαια και στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι ότι, αν και οι πτήσεις διαρκούν λιγότερο από ένα 24ωρο, ο επιβάτης που αναχωρεί από τις ΗΠΑ φτάνει στη Σιγκαπούρη ύστερα από... δύο ημέρες λόγω της διαφοράς των ζωνών ώρας. Τουλάχιστον αποζημιώνεται στην επιστροφή!

[Περισσότερα για τα ρεκόρ των non-stop αεροπορικών πτήσεων θα βρείτε στη σελίδα: http://www.foxnews.com/travel/2012/05/19/worlds-longest-flights/]


Σχετικά θέματα:
Η συντομότερη αεροπορική πτήση στον κόσμο

1 σχόλιο:

  1. Απ'ότι φαίνεται ήρθε το τέλος...
    http://www.inflight.gr/τέλος-για-τις-μεγαλύτερες-non-stop-πτήσεις/

    ΑπάντησηΔιαγραφή