22 Μαΐου 2012

DARK SHADOWS: Η ΣΕΙΡΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΑΣΙΣΤΗΚΕ Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜ ΜΠΑΡΤΟΝ

Ο "αυθεντικός" Μπάρναμπας Κόλινς (Jonathan Frid) από την καλτ σαπουνόπερα των '60s "Dark Shadows".

Η ταινία "Dark Shadows" σε σκηνοθεσία Τιμ Μπάρτον και με πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντεπ στο ρόλο του βαμπίρ Μπάρναμπας Κόλινς, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκαταλεχθεί μεταξύ των καλύτερων ταινιών τους. Το βασικό πρόβλημα είναι το ανισοβαρές σενάριο, το οποίο όμως οφείλεται στο ότι η ταινία δεν έχει βασιστεί ούτε σε μια πρωτότυπη ιδέα ούτε στη μεταφορά ενός βιβλίου, αλλά στην κινηματογραφική μεταφορά μιας καλτ σαπουνόπερας που προβλήθηκε στην αμερικανική τηλεόραση στα τέλη της δεκαετίας του '60 με αρχές του '70. Άλλωστε, την εμφανή σαπουνοπερική επιρροή στο σενάριο την έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο Μπάρτον σε συνέντευξη του απορρίπτοντας την πιθανότητα να γυριστεί ένα σίκουελ. Ποια ήταν όμως η σειρά στην οποία βασίστηκε η ταινία και ποιΕς διαφορές υπάρχουν στα δύο πρότζεκτ;
Η σαπουνόπερα "Dark Shadows" προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 27 Ιουνίου 1966 από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ενώ μέχρι τις 2 Απριλίου 1971, οπότε έπεσε η αυλαία, προβλήθηκαν συνολικά 1.225 επεισόδια. Η σειρά προκάλεσε αίσθηση στην εποχή της αποκτώντας φανατικούς θαυμαστές, αν και οι τηλεθεάσεις ήταν μέτριες για τα δεδομένα της εποχής, όταν οι σαπουνόπερες βρίσκονταν στο απόγειο της δόξας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1970 προβάλλονταν συνολικά δεκαεννιά σαπουνόπερες στα τρία μεγάλα αμερικανικά δίκτυα, έναντι μόλις τεσσάρων που προβάλλονται την τρέχουσα σαιζόν. Ωστόσο, η σειρά ήταν πολύ δημοφιλής στο νεανικό κοινό, καθώς προβαλλόταν την ώρα που τα παιδιά και οι έφηβοι επέστρεφαν στο σπίτι από το σχολείο, και αυτό είχε σαν συνέπεια να αντέξει για πέντε περίπου χρόνια. 
Η αφορμή για τη "γέννηση" της σειράς ήταν ένα όνειρο που είδε ο παραγωγός της, ο Ντιν Κέρτις, σχετικά με μια μυστηριώδη γυναίκα πάνω σ' ένα τραίνο. Όταν διηγήθηκε το όνειρο στη γυναίκα του, εκείνη του πρότεινε να το γυρίσει σίριαλ και έτσι προέκυψε η πρώτη καθημερινή σειρά μυστηρίου της αμερικάνικης τηλεόρασης. Ο Μπαρνάμπας δεν αποτελούσε από την αρχή μέλος του καστ της σειράς. Η πρώτη σκηνή έδειχνε μια νεαρή γυναίκα, τη Βικτόρια Γουίντερς, να ταξιδεύει με το τρένο, ενώ συστηνόταν στο τηλεοπτικό κοινό με τα λόγια "Ονομάζομαι Βικτόρια Γουίντερς... το ταξίδι μου μόλις ξεκινάει". Αν και στην ταινία του Μπάρτον η Βικτόρια είναι μετενσάρκωση της αδικοχαμένης αγαπημένης του Μπαρνάμπας, στο σίριαλ ήταν απλά μια ορφανή γυναίκα που μετακόμισε στο Κόλινσπορτ ψάχνοντας στοιχεία για την πραγματική της οικογένεια, ενώ βρήκε δουλειά ως κουβερνάντα στο αρχοντικό της οικογένειας Κόλινς, όπως συνέβη και στην ταινία. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Κόλινς ήταν τα ίδια όπως και στην ταινία, αλλά φυσικά οι χαρακτήρες και οι προσωπικές τους ιστορίες ήταν πολύ πιο αναλυτικά γραμμένες, κάτι απόλυτα φυσιολογικό από τη στιγμή που επρόκειτο για καθημερινή σειρά. Αρχικά, η Βικτόρια ήταν το κεντρικό πρόσωπο, η ηρωίδα της σειράς. Οι ιστορίες, όπως σε όλες τις σαπουνόπερες, ήταν τραβηγμένες από τα μαλλιά, ενώ από την αρχή υπήρχε μια ατμόσφαιρα μυστηρίου αιωρούμενη πάνω από την οικογένεια Κόλινς, ωστόσο το μεταφυσικό στοιχείο μπήκε δυναμικά λίγους μήνες μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου σε μια προσπάθεια αύξησης της τηλεθέασης. Τα φαντάσματα απελευθερώθηκαν ανεβάζοντας την τηλεθέαση, η οποία απογειώθηκε με την εμφάνιση του Μπάρναμπας Κόλινς, ενός βαμπίρ ηλικίας 200 ετών.
Αν και αρχικά το σενάριο προέβλεπε μια σύντομη ιστορία με πρωταγωνιστή τον Μπάρναμπας, η απήχηση που είχε ο ρόλος σε συνδυασμό με την αύξηση της τηλεθέασης οδήγησαν στη μονιμοποίηση του ρόλου, γύρω από τον οποίο περιστρέφονταν πλέον όλες οι ιστορίες. Στην πρώτη του ζωή το 18ο αιώνα, ο Μπαρνάμπας ήταν ερωτευμένος με τη γλυκιά Ζοζέτ, όμως έπεσε θύμα της δολοπλόκας μάγισσας Αντζελίκ, η οποία τον παρέσυρε να την παντρευτεί. Όταν όμως ο Μπαρνάμπας ανακάλυψε ότι είχε παντρευτεί μια μάγισσα, πυροβόλησε την Αντζελίκ νομίζοντας ότι θα τη σκότωνε και εκείνη τον καταράστηκε μετατρέποντας τον σε βαμπίρ. Αν και ο Μπαρνάμπας μετέτρεψε σε βαμπίρ και τη Ζοζέτ, ωστόσο η Αντζελίκ μπήκε ανάμεσα τους τρελαίνοντας την κοπέλα, η οποία τελικά αυτοκτόνησε. Από τότε, ο μοναδικός σκοπός του Μπαρνάμπας ήταν να εξοντώσει την Αντζελίκ και να ξαναβρεί τη χαμένη του αγάπη. Φυσικά, μια αναλυτική περιγραφή των ιστοριών της σειράς δεν έχει νόημα από τη στιγμή που μιλάμε για μια σαπουνόπερα 1.225 επεισοδίων, ωστόσο επρόκειτο για ιστορίες που δημιούργησαν νέα ήθη στην αμερικάνικη τηλεόραση και αποτέλεσαν προπομπό όλων των μεταφυσικών σίριαλ που γυρίζονται μέχρι και σήμερα - και που μάλιστα αυτήν την περίοδο γνωρίζουν μεγαλύτερη επιτυχία από ποτέ. Αν ενδιαφέρεστε να πάρετε μια αίσθηση για την πρωτότυπη σειρά, κάντε μια έρευνα στο youtube, όπου θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα βιντεάκια. Το 1991, το δίκτυο NBC αναβίωσε την εποποιία του Dark Shadows με μια νέα, εβδομαδιαία σειρά στο prime time του καναλιού. Ωστόσο, η σειρά είχε την ατυχία να πέσει στην "καταιγίδα" του πρώτου πολέμου στον Περσικό κόλπο, με αποτέλεσμα να σταματήσει η προβολή της ύστερα από 12 μόλις επεισόδια.
Το κωμικό στοιχείο που βλέπουμε στην ταινία του Μπάρτον, όπου ο Τζόνι Ντεπ ως Μπαρνάμπας γνωρίζει τον κόσμο από την αρχή, καθώς είναι πολύ διαφορετικός σε σχέση με αυτό που θυμόταν πριν από 200 χρόνια, δεν υπήρχε στην πρωτότυπη σειρά. Αντίθετα, αυτό που κυριαρχούσε ήταν το δράμα αλλά και τα υπερφυσικά όντα: φαντάσματα, μάγισσες, λυκάνθρωποι κλπ., ενώ πολλές ιστορίες της σειράς οδηγούσαν τους ήρωες της σειράς - από τα φαντάσματα μέχρι τους κοινούς θνητούς - σε ένα ταξίδι στο χρόνο, ακόμη και σε παράλληλες ζωές. Το ρόλο του Μπάρναμπας Κόλινς τον υποδύθηκε ο ηθοποιός Τζόναθαν Φριντ, ο οποίος ταυτίστηκε με το ρόλο σε τέτοιο βαθμό, ώστε αυτός στάθηκε εμπόδιο για τη μετέπειτα εξέλιξη της καριέρας του. Ο Φριντ, όπως και κάποιοι άλλοι ηθοποιοί από το καστ της σειράς, έκανε ένα πέρασμα και από την ταινία που βγήκε πρόσφατα στις αίθουσες, όμως ο ηθοποιός έχασε τη ζωή του ύστερα από ατύχημα τον περασμένο Απρίλιο, ένα μήνα προτού να βγει η ταινία στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Η ταινία του Τιμ Μπάρτον δεν αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική μεταφορά της σειράς. Στις αρχές της δεκαετίας του '70 είχαν γυριστεί δύο ταινίες τρόμου παράλληλα με τη σειρά, οι οποίες ήταν αυτόνομες σε σχέση με την πλοκή του σίριαλ. Η μία από αυτές είναι το "House of Dark Shadows" (το 1970), το οποίο ουσιαστικά αποτελούσε μια σύνοψη της ιστορίας του Μπάρναμπας από τη στιγμή που ξύπνησε από τον τάφο και επέστρεψε στο Κόλινσπορτ μέχρι που γνώρισε μια γυναίκα, την Μάγκι, η οποία έμοιαζε στην αγαπημένη του Ζοζέτ. Η ταινία είχε γνωρίσει σχετική επιτυχία στο αμερικάνικο box office, αντίθετα από το "Night of Dark Shadows", που προβλήθηκε ένα χρόνο μετά, αλλά το οποίο περιστρεφόταν γύρω από έναν άλλο ήρωα, τον Κουεντίν Κόλινς, ενώ ο Μπαρνάμπας απουσίαζε εντελώς από την ιστορία της ταινίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου