25 Μαΐου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 25 ΜΑΪΟΥ


Σήμερα είναι Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012. Οι θαυμάστριες του Κώστα Μαρτάκη έχετε κάθε λόγο να γιορτάζετε, καθώς ο αγαπημένος σας τραγουδιστής έχει σήμερα γενέθλια και κλείνει τα 28 του χρόνια.
Στην Αργεντινή σήμερα γιορτάζεται μία από τις δύο σημαντικότερες εθνικές εορτές της χώρας. Πρόκειται για την επέτειο από την εγκατάσταση της πρώτης αυτόνομης κυβέρνησης στις 25 Μαΐου 1810, το αποκορύφωμα της αποκαλούμενης και ως Επανάστασης του Μαΐου, η οποία είχε ξεσπάσει μία εβδομάδα νωρίτερα, όταν μαθεύτηκε η είδηση της εισβολής και κατάληψης της Ισπανίας από τον στρατό του Ναπολέοντα. 
Στο Λίβανο σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Απελευθέρωσης, η επέτειος από την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από το νότιο Λίβανο 22 χρόνια μετά την κατάληψή τους.
Σήμερα όμως είναι και η επέτειο από την ίδρυση του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας στις 25 Μαΐου 1963 στην Αντίς Αμπέμπας, πρόδρομος της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία ιδρύθηκε το 2001 από τη συγχώνευση του ΟΑΕ και της ΑΟΚ (Αφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας). Με αφορμή την επέτειο αυτή, που συμβολίζει τις προσπάθειες για επιτάχυνση της οικονομικής και κοινωνικής προόδου των αφρικανικών κρατών, η σημερινή ημέρα έχει ονομαστεί Ημέρα της Αφρικής και σε πολλές χώρες της Μαύρης Ηπείρου συνιστά δημόσια αργία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου