22 Νοεμβρίου 2012

Η κατάρα της οικογένειας Κένεντι


Όταν το 1849, ο 26χρονος αγρότης Πάτρικ Κένεντι από το Dunganstown της Ιρλανδίας αποφάσιζε να μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπως και δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες του την ίδια περίοδο, κατά κάποιον τρόπο έκανε την τύχη του. Άφησε πίσω του μια χώρα που υπέφερε από το λοιμό, κατάφερε να επιβιώσει των άσχημων συνθηκών που επικρατούσαν στο καράβι που μετέφερε στοιβαγμένους Ιρλανδούς μετανάστες στο Νέο Κόσμο και εκεί, όταν έφτασε, δημιούργησε μια μεγάλη, ευτυχισμένη οικογένεια, τα μέλη της οποίας αργότερα θα μεγαλουργούσαν. 

Ο Πάτρικ Κένεντι πέθανε από χολέρα σε νεαρή ηλικία, μόλις 36 ετών, λίγους μήνες μετά τη γέννηση του τέταρτου παιδιού του, του Πατ τζούνιορ, από τη γενιά του οποίου θα προέρχονταν τα μέλη της πολιτικής δυναστείας. Σημαντική λεπτομέρεια: ο Πάτρικ Κένεντι άφησε την τελευταία του πνοή στις 22 Νοεμβρίου 1858, ακριβώς 105 χρόνια πριν τη δολοφονία του δισέγγονου του, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.
Ο Πατ τζούνιορ (Πάτρικ Τζόζεφ) Κένεντι αναρριχήθηκε γρήγορα και ασχολήθηκε με την πολιτική. Εξέφραζε απόλυτα αυτό που ονομάζεται "αμερικανικό όνειρο", η δυνατότητα δηλαδή να καταξιωθεί κοινωνικά και οικονομικά, ακόμη κι ο γιος ενός φτωχού μετανάστη, χωρίς να στηρίζεται σε δανεικές πλάτες. Ο γιος του, Τζο (Τζόζεφ Πάτρικ), στάθηκε ακόμη πιο τυχερός, αφού απέκτησε μια αμύθητη περιουσία πολύ γρήγορα, ενώ πριν κλείσει καν τα 30 του χρόνια ήταν ήδη πρόεδρος τράπεζας - ο νεαρότερος τραπεζίτης των ΗΠΑ. Μάλιστα, ο Τζο, ο πατέρας του μετέπειτα προέδρου, κατάφερε να βγει αλώβητος ακόμη κι από το μεγάλο οικονομικό κραχ του 1929, ενώ τη διετία 1938-1940 υπηρέτησε ως πρέσβης των ΗΠΑ στη Μ. Βρετανία. 
Από το γάμο του με τη Ρόουζ Φιτζέραλντ, κόρη του δημάρχου της Βοστώνης, απέκτησε συνολικά 9 παιδιά. Λίγα χρόνια μετά, μια "κατάρα" ( η περίφημη "κατάρα των Κένεντι") φαίνεται να έπεσε στα παιδιά και τα εγγόνια του βαθύπλουτου άνδρα, που μέχρι το θάνατο του στις 18 Νοεμβρίου 1969 είδε το θάνατο των τεσσάρων από τα παιδιά του. Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι ο Τζο Κένεντι έφτασε πολύ υψηλά και πλήρωσε απλά το τίμημα της φρενήρους επιτυχίας του (η "Νέμεσις" που τιμωρεί την αλαζονεία ή Ύβρι). Ήταν ο εγγονός ενός φτωχού αγρότη που κατάφερε να φτιάξει μια τεράστια περιουσία και να καταλάβει αναρίθμητα αξιώματα, μέχρι που άρχισε η πτώση.
Το 1941, η ηλικίας μόλις 23 ετών Ρόζμαρι Κένεντι, η μεγαλύτερη κόρη του Τζόζεφ και της Ρόουζ και η τρίτη από τα παιδιά τους, υπεβλήθη σε εγχείρηση λοβοτομής. Πέπλο μυστηρίου περιβάλλει μέχρι και σήμερα τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η επέμβαση. Ήταν διανοητικά καθυστερημένη ή ψυχικά ασταθής; Μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν, καθώς ουδείς έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις. Πάντως, η Ρόζμαρι μπορεί να θεωρηθεί κατά κάποιον τρόπο και ως τυχερή μέσα στην ατυχία της, καθώς έζησε πολλά χρόνια ακόμη και πέθανε το 2005, σε ηλικία 86 ετών.
Στις 12 Αυγούστου 1944, σε ηλικία 29 ετών, ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας Κένεντι, Τζόζεφ τζούνιορ, σκοτώθηκε ύστερα από έκρηξη του βομβαρδιστικού στο οποίο επέβαινε, πάνω από το Suffolk της Αγγλίας, κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Τρεις μήνες νωρίτερα, ο Τζο τζούνιορ ήταν το μοναδικό μέλος της οικογένειας που παρευρέθηκε στο γάμο της αδερφή τους Καθλίν, η τέταρτη κατά σειρά από τα εννιά παιδιά, με τον μαρκήσιο Ουίλιαμ Κάβεντις. Οι καθολικοί Κένεντι δεν μπορούσαν να συμβιβαστούν με την ιδέα του γάμου της 24χρονη κοπέλας μ' έναν Αγγλικανό. Ο γάμος δεν μακροημέρευσε, καθώς το Σεπτέμβριο του 1944 - ένα μήνα μετά το θάνατο του Τζο τζούνιορ - ο Κάβεντις σκοτώθηκε κι αυτός στο πεδίο της μάχης. Λίγα χρόνια αργότερα, στις 13 Μαΐου 1948, η Καθλίν Κένεντι, σκοτώθηκε κι αυτή με τη σειρά της σε αεροπορικό δυστύχημα στη Γαλλία, σε ηλικία 28 ετών.
Στις 22 Νοεμβρίου 1963, ακριβώς 105 χρόνια μετά το θάνατο του προπάππου του, ο 46χρονος Τζον Φιτζέρλαντ Κένεντι, ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ, δολοφονήθηκε υπό μυστηριώδεις συνθήκες στο Ντάλας του Τέξας. Η σύλληψη του Λι Όσβλαντ ως φυσικού αυτουργού κατέληξε σε φιάσκο, καθώς ο ύποπτος, που αρνήθηκε τις κατηγορίες, δολοφονήθηκε δυο μέρες μετά μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Τρεισήμισι μήνες πριν τη δολοφονία του, στις 9 Αυγούστου 1963, ο Τζον Κένεντι είχε βιώσει το θάνατο του μόλις 2 ημερών παιδιού του, Πάτρικ Μπουβιέ Κένεντι, εξ αιτίας της νόσου της υαλωειδούς μεμβράνης, γνωστής και ως "σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας".
Στις 6 Ιουνίου 1968, ο Ρόμπερτ Κένεντι γινόταν το τέταρτο από τα παιδιά του Τζο, το νήμα της ζωής του οποίου κόπηκε πρόωρα και μάλιστα υπό δραματικές συνθήκες. Όπως και ο μεγαλύτερος αδελφός του λίγα χρόνια νωρίτερα, ο Ρόμπερτ δολοφονήθηκε στο ξενοδοχείο Ambassador του Λος Άντζελες, ενώ διεξήγαγε τον προεκλογικό του αγώνα για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Για τη δολοφονία συνελήφθη ο Σιρχάν Σιρχάν από την Ιορδανία, ενώ ως κίνητρο του φέρεται να ήταν το παλαιστινιακό πρόβλημα. Ο Σιρχάν εκτίει ποινή ισόβιας φυλάκισης σε κρατικές φυλακές στην πολιτεία της Καλιφόρνια.
Στις 18 Ιουλίου 1969, ο γερουσιαστής Έντουαρντ (Τεντ) Κένεντι ενεπλάκη σ' ένα αυτοκινητικό δυστύχημα, εξ αιτίας του οποίου χάνει την ζωή της η 28χρονη Maty-Jo Kopechne, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε κατέπεσε στη θάλασσα στο νησί Martha's Vineyard. Ο Τεντ κατηγορήθηκε ότι εγκατέλειψε το θύμα και τον τόπο του ατυχήματος χωρίς να ειδοποιήσει τις αρχές. Αν και τελικά απηλλάγη των κατηγοριών, το συγκεκριμένο περιστατικό έθεσε τέρμα στις όποιες προεδρικές φιλοδοξίες είχε ο Τεντ Κένεντι, παρόλο που δεν στάθηκε ικανό ν' ανακόψει την πολιτική του καριέρα στη Γερουσία. Μέχρι το θάνατο του στις 26 Αυγούστου 2009, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο του εγκεφάλου, ήταν ο δεύτερος μακροβιότερος εν ενεργεία Γερουσιαστής. 
Τα επόμενα χρόνια, η "κατάρα των Κένεντι" περιορίζεται κυρίως στους απογόνους των δύο δολοφονηθέντων πολιτικών. Στις 25 Απριλίου 1984 και σε ηλικία 29 ετών, ο Ντέιβιντ Κένεντι, το τέταρτο από τα 11 παιδιά του Ρόμπερτ, πέθανε από υπερβολική δόση κοκαΐνης, αναμεμειγμένης με άλλα φάρμακα, σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Φλόριντα. Στις 31 Δεκεμβρίου 1997, ο 39χρονος Μάικλ Κένεντι, το έκτο από τα παιδιά του Ρόμπερτ, έχασε την ζωή του ύστερα από πρόσκρουση του σε δέντρο, ενώ έκανε σκι στο Κολοράντο. 
Στις 16 Ιουλίου 1999, Τζον Κένεντι τζούνιορ, έχασε την ζωή του - επίσης σε ηλικία 39 ετών - ύστερα από πτώση του ιδιωτικού του αεροπλάνου πάνω από το νησί Martha's Vineyard. Στο αεροσκάφος επέβαιναν και η σύζυγος του, Καρολάιν Μπεσέτ, με την αδερφή της, που επίσης σκοτώθηκαν.
Πριν λίγους μήνες,, στις 16 Μαΐου 2012, η εν διαστάσει σύζυγος του Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ, Μαίρη Κένεντι, αυτοκτόνησε στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη περνώντας μια θηλιά γύρω από το λαιμό της, το πιο πρόσφατο κρούσμα της "κατάρας" που φαίνεται ν' ακολουθεί τα μέλη της δυναστείας των Κένεντι - για όσους πιστεύουν πράγματι σε "κατάρες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου