25 Δεκεμβρίου 2012

Το τέλος του Τσαουσέσκου


Ήταν ανήμερα Χριστούγεννα του 1989, όταν ο μέχρι τότε δικτάτορας της Ρουμανίας Μιχαήλ Τσαουσέσκου και η σύζυγος του Έλενα δικάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες πέντε λεπτών και στη συνέχεια εκτελέστηκαν με την κατηγορία της γενοκτονίας για τους χιλιάδες νεκρούς της εξέγερσης των τελευταίων ημερών. Τα ρουμανικά ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση της εκτέλεσης του μεγαλομανή δικτάτορα με τον χαρακτηριστικό τίτλο, "Ο Αντίχριστος εκτελέστηκε την ημέρα της γέννησης του Χριστού".
Ο Τσαουσέσκου ανέβηκε στην εξουσία το Μάρτιο του 1965, μετά το θάνατο του μέχρι τότε κομμουνιστή ηγέτη της Ρουμανίας, Γκεόργκε Γκεοργκίου. Γρήγορα ο Τσαουσέσκου αυτονομήθηκε από την επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης επιχειρώντας άνοιγμα προς τη Δύση, όμως αργότερα ακολούθησε ένα απόλυτα αυταρχικό πρότυπο διακυβέρνησης. Η αντίστροφη μέτρηση για τον ίδιο και για το καθεστώς του ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου με τις ταραχές στην Τιμισοάρα, ύστερα από φοιτητική εξέγερση. Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση για την εξορία ενός πάστορα της πόλης, λίγες μέρες νωρίτερα. 
Στις 18 Δεκεμβρίου και με την κατάσταση στην Τιμισοάρα να παραμένει έκρυθμη, ο Νικολάι Τσαουσέσκου και η σύζυγος του αναχώρησαν για διήμερη επίσκεψη στην Τεχεράνη, η οποία προβλήθηκε δεόντως από τα υπό κρατικό έλεγχο ΜΜΕ της χώρας - όχι όμως και οι διαδηλώσεις. Καθώς, όμως, οι πληροφορίες για τους χιλιάδες νεκρούς της Τιμισοάρα είχαν διαδοθεί σ' ολόκληρη τη χώρα, κατά την επιστροφή του από το Ιράν, το βράδυ της 20ης Δεκεμβρίου, ο Τσαουσέσκου αναφέρθηκε στα επεισόδια χαρακτηρίζοντας τα δυτική προβοκάτσια. 
Την επόμενη μέρα (21.12), οργανώθηκε στο Βουκουρέστι μια μεγάλη φιλοκυβερνητική διαδήλωση, η οποία όμως εξελίχθηκε σε αντικαθεστωτική, κατά τη διάρκεια ομιλίας του Τσαουσέσκου προς τα πλήθη. Εικάζεται ότι κάποιος από τους συγκεντρωμένους φώναξε "Τιμισοάρα", αναφερόμενος στα γεγονότα που συγκλόνιζαν την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση των ανδρών της "Σεκιουριτάτε", της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος, οι οποίοι ήταν ακροβολισμένοι στα γύρω κτίρια.
Ο δικτάτορας έκλεισε άρον-άρον την ομιλία του, ενώ την επόμενη μέρα φυγαδεύτηκε από το προεδρικό μέγαρο, όταν η κατάσταση στη ρουμανική πρωτεύουσα άρχισε να εκτραχύνεται ακόμη περισσότερο. Ο ίδιος και η σύζυγος του συνελήφθησαν τελικά στην πόλη Τιργκόβιστε από δυνάμεις του στρατού και ανήμερα των Χριστουγέννων γράφτηκαν οι τελευταίες σελίδες του δράματος με τη συνοπτική δίκη και εκτέλεση του πρώην ισχυρού ζεύγους . 
Η τελευταία ομιλία του Νικολάι Τσαουσέσκου στις 21 Δεκεμβρίου αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στα παγκόσμια χρονικά του πώς μια φιλοκυβερνητική συγκέντρωση μπορεί να εξελιχθεί στην αρχή του τέλους για ένα καθεστώς. Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο (διάρκειας 1΄.27'') από εκείνη την τελευταία ομιλία (με αγγλικούς υπότιτλους) στο παρακάτω βίντεο που ανέβασε  στου youtube ο χρήστης hauntingeurope.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου