24 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 24 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Στις 24 Δεκεμβρίου 1971 στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο γεννήθηκε ο τραγουδιστής Ρίκι Μάρτιν και στην Αθήνα γεννήθηκε ο Γιώργος Αλκαίος. Άλλοι τραγουδιστές που έχουν σήμερα γενέθλια είναι ο Μανόλης Φάμελλος (24.12.1968) και ο γνωστός από τη Γιουροβίζιον Ντίμα Μπιλάν, ο οποίος κλείνει σήμερα τα 31 του χρόνια. Σήμερα, όμως, έχουν γενέθλια και διεθνείς πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι (γενν. το 1957),  ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ (1961), η πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Τάρια Χάλονεν (1943) και ο πρώην πρόεδρος της Κροατίας Στέπαν Μέσιτς (1934). Το 1973 γεννήθηκε η συγγραφέας της σάγκα Twilight, Στέφανι Μέγιερ, 92 χρόνια μετά τον Ισπανό ποιητή Χουάν Ραμόν Χιμένεθ (1881-1958), ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ.Λογοτεχνίας το 1956.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Λιβύη γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Στις 24 Δεκεμβρίου 1951 η χώρα έγινε ανεξάρτητο βασίλειο υπό την εξουσία του βασιλιά Ιντρίς, κατά τα προβλεπόμενα σε προηγούμενη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Νοέμβριο του 1949. Μέχρι τότε, η χώρα αποτελούσε αποικία των Ιταλών, οι οποίοι εξάλλου ενοποίησαν τις φυλές της περιοχής σε μία κρατική υπόσταση υπό την ονομασία Λιβύη.
Σήμερα, όμως, είναι και η παραμονή των Χριστουγέννων για το μεγαλύτερο μέρος του χριστιανικού κόσμου. Μάλιστα, σε πολλές χώρες η σημερινή μέρα είναι αργία ή ημιαργία, όπως στην Ανδόρα, την Αργεντινή, την Αυστρία, τη Βραζιλία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Δανία, την Τσεχία, τον Ισημερινό, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, τη Γουατεμάλα, το Λιχτενστάιν, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβρούργο, την Πορτογαλία, το Μακάο, το Σαν Μαρίνο, τη Σλοβακία, τη Σουηδία, τις Φιλιππίνες, τη Βενεζουέλα κλπ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 24 Δεκεμβρίου 1914, λίγους μόνο μήνες μετά την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Βρετανοί και Γερμανοί στρατιώτες που πολεμούσαν στο μέτωπο του Βελγίου άφησαν για δυο μέρες τα όπλα στην άκρη, ευχήθηκαν "Καλά Χριστούγεννα" οι μεν στους δε, αγκαλιάστηκαν, τραγούδησαν την "Άγια Νύχτα", γιόρτασαν μαζί και ανήμερα των Χριστουγέννων έπαιξαν ποδόσφαιρο. Το περιστατικό αυτό καταδεικνύει πόσο απρόθυμοι ήταν οι στρατιώτες να εμπλακούν σ' έναν πόλεμο που εκ των υστέρων μοιάζει παράλογος, όμως η "ανακωχή των Χριστουγέννων" δεν επρόκειτο να επαναληφθεί, για το οποίο φρόντισαν και οι στρατιωτικοί διοικητές των αντιμαχομένων, οι οποίοι δεν είδαν με καλό μάτι την αυθόρμητη πρωτοβουλία των στρατιωτών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου