30 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα: 30 Ιουνίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η στιχουργός της καρδιάς Λίνα Νικολακοπούλου έχει σήμερα γενέθλια και κλείνει τα 56. Γενέθλια έχει επίσης ο κολυμβητής των παγκοσμίων ρεκόρ Μάικλ Φελπς (28 ετών) και ο θρύλος της πυγμαχίας Μάικ Τάισον (47). 
Σαν σήμερα γεννήθηκαν επίσης, ο Πολωνός -λιθουανικής καταγωγής- συγγραφέας Τσέσλαβ Μίλος (1911-2004, Νόμπελ Λογοτεχνίας 1980) και ο Αμερικανός βιοχημικός Πολ Μπεργκ (σήμερα 87 ετών, Νόμπελ Χημείας 1980 "για τις θεμελιώδεις του έρευνες επί της βιοχημείας των νουκλεϊνικών οξέων, κατά κύριο λόγο επί του ανασυνδυασμένου DNA").

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Από το 1908 η χώρα αποτελούσε βελγική αποικία -ήδη από το 1885 αποτελούσε προσωπική περιουσία του βασιλιά Λεοπόλδου- μέχρι τις 30 Ιουνίου 1960.
Στη Γουατεμάλα γιορτάζεται η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Γιατί σήμερα; Στις 30 Ιουνίου 1871, ο επαναστατικός στρατός της "Φιλελεύθερης Επανάστασης" έκανε πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας κι έβαλε τέλος στο συντηρητικό καθεστώς που είχε εγκαταστήσει ο Ραφαέλ Καρέρα το 1844.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 30 Ιουνίου 1917 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το διάταγμα που ακύρωνε τις εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου 1915, από τις οποίες απείχαν οι Φιλελεύθεροι, και αναβίωνε τη Βουλή της 31ης Μαΐου 1915 (Βουλή των Λαζάρων).
"Προτάσει του Ημετέρου Υπουργικού Συμβουλίου, ανακαλούμεν το από 20 Οκτωβρίου 1915 Β. Διάταγμα περί διαλύσεως της Βουλής της Κ΄ Περιόδου, ως παρά το Σύνταγμα εκδοθέν.
Δυνάμει του άρθρου 87 του Συντάγματος, καλούμεν την Βουλήν της Κ΄ Περιόδου εις δευτέραν τακτικήν Σύνοδον την 12ην Ιουλίου.
Ο Πρόεδρος του Ημετέρου Υπουργικού Συμβουλίου, υπουργός επί των Στρατιωτικών, δημοσιεύσει και εκτελέσει το Διάταγμα τούτο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Ο Πρόεδρος ΕΛ. Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Τα μέλη"

Στις 30 Ιουνίου 1948 και ώρα 2.25΄ το μεσημέρι, ισχυρός σεισμός συγκλόνισε τη Λευκάδα προκαλώντας τεράστιες ζημίες. Από τα 1500 κτίρια της πόλης, τα 1.050 καταστράφηκαν ολοσχερώς σύμφωνα με τις πληροφορίες των εφημερίδων. Τουλάχιστον 8 άτομα έχασαν την ζωή τους, ενώ δεκάδες -τουλάχιστον 150- ήταν οι τραυματίες. Μικρότερες ζημίες σημειώθηκαν και στην Πρέβεζα, όπου ο σεισμός επίσης έγινε ιδιαίτερα αισθητός.
Πάντως, αξίζει να επισημανθεί ότι το θέμα "θάφτηκε" από τις εφημερίδες της εποχής, καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ξεκινήσει η εκστρατεία ανακατάληψης του Γράμμου από τον ελληνικό στρατό και οι ειδήσεις με νεκρούς, τραυματίες και καταστροφές χαλούσαν την επίσημη προπαγάνδα.

Στις 30 Ιουνίου 1989, μετά και από το αδιέξοδο των εκλογών της 18ης Ιουνίου, συμφωνήθηκε η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου με πρωθυπουργό τον Τζανή Τζαννετάκη. Επρόκειτο για μια κυβέρνηση τρίμηνης διάρκειας, που εξ αρχής είχε ονομαστεί "κυβέρνηση κάθαρσης", σκοπός της οποίας ήταν απλά να παραπέμψει τον Ανδρέα Παπανδρέου και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Για "Εθνική συμφιλίωση μετά 40 χρόνια" έκαναν λόγο οι υποστηρικτές, για "Δεύτερη Βάρκιζα" οι διαφωνούντες. Άλλωστε, η εξέλιξη των γεγονότων όχι απλά δεν δικαίωσε την περιβόητη "Κάθαρση", αλλά την ανέστρεψε σε "βρώμικο '89".

Στις 30 Ιουνίου 1993, ο Αντώνης Σαμαράς εξήγγειλε την ίδρυση της "Πολιτικής Άνοιξης" και η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετρούσε τις μέρες αντίστροφα μέχρι την πτώση της μετά τα μπάνια του λαού. Είκοσι χρόνια μετά, το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, θα τη μετατρέψει και τυπικά σε μια νέα Πολιτική Άνοιξη -με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου