2 Ιουλίου 2013

Τα τρία κλειδιά της ευτυχίας.

Ποιος είναι αυτός που δεν θα ήθελε να γνωρίζει το μυστικό της ευτυχίας; τη μαγική αυτή συνταγή που κάνει ακόμη και το μαύρο να φαντάζει φωτεινό, χαρούμενο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Deakin της Μελβούρνης, πιστεύουν ότι βρήκαν όχι ένα, αλλά τρία στοιχεία που μπορούν να κάνουν κάθε άνθρωπο ευτυχισμένο. Μελέτησαν σειρά 29 ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία τα τελευταία 12 χρόνια και ιδού τα συμπεράσματά τους.

Κατ' αρχήν, όσο κι αν μας προκαλεί έκπληξη διαβάζοντας το, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι και οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι του κόσμου, στο βαθμό που δεν ταλαιπωρούνται από κάποια χρόνια πάθηση (π.χ. αρθρίτιδα). Η εξήγηση δεν είναι σαφής, όμως φαίνεται ότι η "χρυσή περίοδος" της ευτυχίας είναι μεταξύ 55 και 60 ετών. "Δεν είμαι σίγουρος, αν αυτό συμβαίνει, επειδή τα παιδιά έχουν φύγει από το σπίτι είτε επειδή έχουν παρατήσει την απαίσια δουλειά τους", σημειώνει ο καθηγητής ψυχολογίας Ρόμπερτ Κάμινς. 
Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι ειδικά στην Αυστραλία η πιο ευτυχισμένη ομάδα ανθρώπων είναι οι.. χήρες! Αυτό βέβαια συμβαίνει επειδή οι γυναίκες στη χώρα των καγκουρό είναι οικονομικά ανεξάρτητες και επομένως δεν μπορεί να γενικευτεί στο σύνολο των λαών, καθώς προφανώς δεν ισχύει σε χώρες, όπου η γυναίκα εξαρτάται από τα χρήματα του συζύγου. Είναι σημαντικό, πάντως, ότι για τους άνδρες χήρους της Αυστραλίας δεν ισχύει το ίδιο συμπέρασμα, κάτι που ο καθηγητής Κάμινς αποδίδει στο ότι "οι γυναίκες είναι πολύ καλύτερες να δημιουργούν κοινωνικά υποστηρικτικές σχέσεις".
Σε ό,τι αφορά τα τρία "κλειδιά", τα τρία γενικά στοιχεία που συμπληρώνουν το παζλ της ανθρώπινης ευτυχίας, σύμφωνα με την έρευνα και κατά σειρά προτεραιότητας είναι: οι σχέσεις, το χρήμα και η δραστηριότητα. Ειδικότερα, η έρευνα σημειώνει για το καθένα από αυτά:
ΣΧΕΣΕΙΣ: Όλοι χρειαζόμαστε έναν άνθρωπο να μοιραστούμε την ζωή μας και το να έχουμε αυτόν τον άνθρωπο είναι πολύ σημαντικό. Οι άνθρωποι που δεν έχουν κάποιον να μοιραστούν την ζωή τους μ' έναν πιο προσωπικό τρόπο, όπου να μπορούν να μοιράζονται τα προβλήματά τους, είναι περισσότερο ευάλωτοι στα αρνητικά πράγματα που τους συμβαίνουν.
ΧΡΗΜΑΤΑ: Ο μαγικός αριθμός είναι τα 100.000 δολάρια (Αυστραλίας).ως συνολικό οικογενειακό εισόδημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ακόμη περισσότερα χρήματα είναι καλύτερα, αλλά ότι χρειαζόμαστε ένα συγκεκριμένο ποσό, που εξαρτάται από τα παιδιά και από τον τόπο, όπου ζει κάποιος. 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Οι άνθρωποι είναι περισσότερο ευτυχισμένοι, όταν είναι δραστήριοι:, π.χ. συμμετέχοντας σ΄ έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο, σε μια ομάδα ραψίματος ή κάνοντας οτιδήποτε άλλο. Το ακόμη καλύτερο είναι ο συνδυασμός αυτής της δραστηριότητας με τις κοινωνικές επαφές και με την αίσθηση ότι εκπληρώνουμε κάποιο σκοπό. Αυτά συνήθως επιτυγχάνονται στα πλαίσια μιας εθελοντικής προσφοράς. Από την άλλη, το σκάκι δεν θεωρείται καλή ιδέα για χόμπι, επειδή οι παίκτες δεν αλληλεπιδρούν από άποψη κοινωνικότητας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου