3 Ιουλίου 2013

Το χειρότερο φαγητό του κόσμου, που αξίζει να πεταχτεί στα βάθη της θάλασσας.


Ονομάζεται "Big Catch" και στα ελληνικά θα το μεταφράζαμε ως "κελεπούρι", όμως αντίθετη γνώμη έχουν οι ειδικοί, οι οποίοι το έχουν χαρακτηρίσει "το χειρότερο γεύμα στην Αμερική" - ίσως κι όλου του κόσμου, θα πρόσθετα εγώ. Είναι ό,τι χειρότερο για την υγεία ενός ανθρώπου και καλό θα ήταν να το αποφύγετε, αν βρεθείτε ποτέ στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και επισκεφθείτε ένα κατάστημα της αλυσίδας φαστ φουντ Long John Silver.

Σύμφωνα με Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον (CSPI), το "Big Catch" περιέχει 33 γραμμάρια ακόρεστα λίπη και 3.700 μιλιγκράμ νάτριο, την ώρα που το ανώτατο προτεινόμενο όριο ημερησίως είναι μόλις 2 γραμμάρια και 1.500 μιλιγκράμ αντίστοιχα! Εκπρόσωπος του Κέντρου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το συγκεκριμένο πιάτο "πρέπει να θαφτεί στις 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα", καθώς απειλεί άμεσα τους καταναλωτές με καρδιακά επεισόδια. 
Για να καταλάβετε τη διαφορά, το 2006, το CSPI είχε μηνύσει την αλυσίδα KFC, επειδή σ' ένα πιάτο της διαπιστώθηκε ότι περιέχονταν 15 γραμμάρια ακόρεστα λίπη, λόγω του υδρογωνομένου σογιέλαιου, με αποτέλεσμα η αλυσίδα ν' αναγκαστεί να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα αποτελέσματα είναι δύο φορές -και κάτι παραπάνω- χειρότερα!
Η αλυσίδα φαστ φουντ  Long John Silver, που πρότεινε το νέο πιάτο μόλις το Μάιο του 2013, διαφήμιζε το "Big Catch" ως "το μεγαλύτερο ψάρι που έχουμε προσφέρει ποτέ και ζυγίζει 7-8 ουγγιές.(δηλ. 200-225 γραμμ.), που πιάστηκε στα παγωμένα νερά του βόρειο Ατλαντικού". Μόνο που τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ύστερα από έρευνες του Κέντρου διαπιστώθηκε ότι στην πραγματικότητα το αυθεντικό ψάρι ζυγίζει μόνο 4.5 ουγγιές, ενώ όλο το υπόλοιπο είναι βούτυρο βουτηγμένο στο λάδι. Καθώς δε για το μαγείρεμα του χρησιμοποιείται υδρογονωμένο σογιέλαιο, το αποτέλεσμα είναι να εκτινάσσονται τα ακόρεστα λίπη, τα οποία ευθύνονται για την αύξηση της κακής χοληστερόλης σε δυσθεώρητα ύψη.
Αυτό θα πει εφιάλτης στην κουζίνα ή πώς ν' αυτοκτονήσει κανείς μ' ένα πιάτο φαΐ. Μήπως να γίνουμε πιο προσεκτικοί σχετικά με το τι βάζουμε στο στόμα μας;


Σχετικά θέματα:
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΝΑ ΣΩΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου