4 Ιουλίου 2013

Σαν σήμερα: 4 Ιουλίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Το όνομα του το ακούμε συχνά, το έχουμε προφέρει όλοι αρκετές φορές στην ζωή μας, αλλά αγνοούμε τον ίδιο. Ο Τζορτζ Έβερεστ, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1790, ήταν ένας Ουαλός γεωγράφος, που ασχολήθηκε με τη χαρτογράφηση των Ιμαλαΐων. Το 1885, ένα χρόνο πριν το θάνατο του, για να τον τιμήσει, η Βασιλική Γεωγραφική Κοινωνία -η περιοχή ήταν βρετανική αποικία τότε- αποφάσισε να δώσει στην ψηλότερη κορυφή της οροσειράς το όνομα του, όπως κι έγινε παρά τις αντιρρήσεις του ίδιου του Έβερεστ.
Άλλοι άνθρωποι που το όνομα τους έχει μείνει στην ιστορία και γεννήθηκαν σαν σήμερα ήταν ο εθνικός ήρωας των Ιταλών, Τζουζέπε Γκαριμπάλντι (1807-1882) και ο Γάλλςο οικονομολόγος Ζεράρ Ντεμπρέ (1921-2004), γνωστός από το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών που του απονεμήθηκε το 1983 "για την ενσωμάτωση νέων αναλυτικών μεθόδων στην οικονομική θεωρία και για την αυστηρή αναδιατύπωση της θεωρίας της γενικής ισορροπίας".
Στις 4 Ιουλίου 1927 γεννήθηκαν η Ιταλίδα ηθοποιός Τζίνα Λολομπρίτζιτα και ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Νιλ Σάιμον, ενώ στις 4 Ιουλίου 1978 γεννήθηκαν τρεις(!) διάσημες Ελληνίδες, η Κάτια Ζυγούλη, η Βίκυ Καγιά και η ηθοποιός Θάλεια Ματίκα. 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Στις 4 Ιουλίου 1776. δεκαπέντε μήνες μετά την έναρξη του πολέμου με τους Βρετανούς, υπογράφτηκε στη Φιλαδέλφεια η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας από τους αντιπροσώπους των 13 πολιτειών (Ντέλαγουερ, Πενσυλβάνια, Νιου Τζέρσεϊ, Τζόρτζια, Κονέκτικατ, Μασαχουσέτη, Μέριλαντ, Νότια Καρολίνα, Νιου Χαμσάιρ, Βιρτζίνια, Νέα Υόρκη, Βόρεια Καρολίνα, Ρόουντ Άιλαντ), που θα αποτελούσαν στη συνέχεια το πρώτο ομοσπονδιακό κράτος. Τυπικά, πάντως, ο πόλεμος ολοκληρώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1781 με τη μάχη του Γιορκτάουν της Βιρτζίνια, οπότε παραδόθηκε ο αγγλικός στρατός, ενώ η υπογραφή της Συνθήκης ειρήνης έγινε στο Παρίσι στις 3 Σεπτεμβρίου 1783.
Στη Ρουάντα γιορτάζεται η Ημέρα της Απελευθέρωσης, που αναφέρεται στην κατάληψη της πρωτεύουσας Κιγκάλι από το Πατριωτικό Μέτωπο Ρουάντας σαν σήμερα το 1994, γεγονός που σηματοδότησε το τέλος της αδιανόητης Γενοκτονίας, που μέσα σε τρεις μήνες κόστισε τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 4 Ιουλίου 1875, έξι μέρες μετά τη δημοσίευσε του άρθρου του "Τις πταίει", που προκάλεσε αναστάτωση στα κατεστημένα και αντικοινοβουλευτικά πολιτικά ήθη της εποχής, ο Χαρίλαος Τρικούπης αναγκάστηκε να βγει μπροστά και να γνωστοποιήσει ότι ο ίδιος ήταν ο συντάκτης του επίμαχου άρθρου, μετά τη σύλληψη του εκδότη της εφημερίδας "Καιροί", Π. Κανελλίδη, όπου έγινε η δημοσίευσή του.
Σε επιστολή του προς τον Εισαγγελέα Εφετών, ο Τρικούπης έγραψε:
"Προς τον κ. παρά τοις εν Αθήναις Εφέταις Εισαγγελέα.
Εν Αθήναις, την 4 Ιουλίου 1874
Κύριε Εισαγγελεύ,
Και άλλοθεν ήκουσα και παρά του διανομέως της εφημερίδος οι Καιροί επληροφορήθην, ότι ο κ. Κανελλίδης συνελήφθη, κατηγορούμενος, ως υπεύθυνος συντάκτης του υπό την επιγραφήν "τις πταίει;" άρθρου του τελευταίου φύλλου της εφημερίδος.
Επειδή συντάκτης του άρθρου είμαι εγώ, κατεχωρίσθη δ' αυτό εν τοις Καιροίς, απόντος του κ. Κανελλίδου, και επομένως αγνοούντος το περιεχόμενον αυτού, σπεύδω ν' αναγγείλω τούτο προς υμάς, ιν' αποδοθή η ευθύνη όπου ανήκει.
Δέξασθε, κύριε Εισαγγελεύ, την βεβαίωσιν της εξαιρέτου μου υπολήψεως.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ"
Δυο μέρες μετά, ο Τρικούπης συνελήφθη και φυλακίστηκε

Στις 4 Ιουλίου 2004, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου έγραφε ιστορία κερδίζοντας την Πορτογαλία με 1-0 στον τελικό του Euro και κερδίζοντας για πρώτη φορά την πρώτη θέση της ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Μια ομάδα από το πουθενά, την οποία κανείς δεν υπολόγιζε, κατάφερε το φαινομενικά ακατόρθωτο κι ένας ολόκληρος λαός ξεχείλιζε από εθνική υπερηφάνεια και αισιοδοξία για το μέλλον. Η χρυσή ενδεκάδα περιελάμβανε τους: Νικοπολίδη, Σεϊταρίδη, Δέλλα, Μπασινά, Γιαννακόπουλο, Ζαγοράκη, Φύσσα, Κατσουράνη, Βρύζα, Καψή και φυσικά το Χαριστέα, ο οποίος έβαλε το χρυσό γκολ στο 56΄. (Ως αλλαγές μπήκαν στα τελευταία λεπτά του αγώνα και οι Βενετίδης και Παπαδόπουλος).
Ο Θοδωρής Ζαγοράκης αναδείχτηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της διοργάνωσης, ενώ τέσσερις Έλληνες; ποδοσφαιριστές (οι Aντώνης Nικοπολίδης, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Tραϊανός Δέλλας, Aγγελος Xαριστέας) περιελήφθησαν μεταξύ των 23 καλύτερων της διοργάνωσης, ύστερα από ψηφοφορία των μελών της Τεχνικής Επιτροπής της UEFA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου