9 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα: 9 Ιουνίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Δυο αγαπημένοι ηθοποιοί έχουν σήμερα γενέθλια: ο Τζόνι Ντεπ, που κλείνει τα 50 και μπαίνει στην έκτη δεκαετία της ζωής του, και η Νάταλι Πόρτμαν (32). ΄Τα 28 κλείνει σήμερα ο Άνθιμος Ανανιάδης, ενώ γενέθλια έχει επίσης ο Καναδός ηθοποιός Μάικλ Τζ. Φοξ (42), ένα από τα πιο υποσχόμενα ταλέντα της δεκαετίας του '80, που όμως η καριέρα του πισωγύρισε μετά τη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον. Την ίδια μέρα με τον Φοξ γεννήθηκε κι ένας από τους σημαντικότερους σεναριογράφους (της τηλεόρασης και του Χόλιγουντ), ο Άαρον Σόρκιν.
Πολλοί, όμως, είναι και οι αθλητές που γεννήθηκαν στις 9 Ιουνίου, όπως για παράδειγμα η Ελληνίδα πρωταθλήτρια στο άλμα εις ύψος και αργυρή Ολυμπιονίκης της Αθήνας, Νίκη Μπακογιάννη, 45 ετών. Επίσης, σαν σήμερα γεννήθηκε ο Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής Σωκράτης Παπασταθόπουλος (25 ετών), ο Ολλανδός διεθνής Γουέσλεϊ Σνάιντερ (29), ο Σέρβος μπασκετμπολίστας Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς (36 ετών) κ.ά.
Σαν σήμερα γεννήθηκαν και δύο Νομπελίστες:
- η Αυστριακή Μπέρτα φον Ζούτνερ (1843-1914), Νόμπελ Ειρήνης 1905 ως επίτιμη πρόεδρος του Διεθνούς Μόνιμου Γραφείου για την Ειρήνη -κατά το παρελθόν η Ζούτνερ υπήρξε και γραμματέας του Άλφρεντ Νομπέλ
- ο Άγγλος φαρμακολόγος Χένρι Ντέιλ (1875-1968), Νόμπελ Ιατρικής 1936, το οποίο μοιράστηκε με τον Ότο Λοέβι "για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τη χημική εκπομπή νευρικών ερεθισμάτων".
Τέλος, όσοι ενδιαφέρονται με τις διεθνείς σχέσεις γνωρίζουν δύο ακόμη προσωπικότητες που γεννήθηκαν σαν σήμερα:
- τον Άγγλο ιστορικό Έρικ Χόμπσμπαουμ (1917-2012), ο οποίος αν και είναι οπαδός της Μαρξιστικής ιδεολογίας τυγχάνει ευρύτατης αναγνώρισης για τις αναλύσεις του, ειδικά σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ιστορία του 20ου αιώνα
- και τον πρώην υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα (1916-2009), ο οποίος κατείχε τον υπουργικό θώκο επί προεδρίας Τζον Κένεντι και Λίντον Τζόνσον, ενώ τ' όνομα του έχει ταυτιστεί με την αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο του Βιετνάμ.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Η Εθνική Ημέρα των Ηρώων γιορτάζεται στην Ουγκάντα. Πρόκειται για ένα φόρο τιμής σε όσους σκοτώθηκαν στη σφαγή της 9ης Ιουνίου 1981 κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο εμφύλιος πόλεμος. Τα θύματα ήταν υποστηρικτές -όχι μόνο αντάρτες αλλά και άμαχος πληθυσμός- του Εθνικού Στρατού Αντίστασης, που κατέλαβε την εξουσία το 1985.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 9 Ιουνίου 1815 υπογράφτηκε η Τελική Πράξη του Συνεδρίου της Βιέννης, που σχεδίαζε το νέο χάρτη της Ευρώπης μετά τη λήξη των Ναπολεόντειων πολέμων. Πέρα, όμως, από τα νέα σύνορα των κρατών, που ρυθμίστηκαν φυσικά αν αγνοία των λαών, το σημαντικότερο αποτέλεσμα του Συνεδρίου της Βιέννης ήταν η ίδρυση ενός άτυπου Ευρωπαϊκού Διευθυντηρίου, απαρτιζόμενου από τους εκπροσώπους των πέντε Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής (Βρετανία, Γαλλία, Πρωσία, Αυστρία και Ρωσία. Επιδιωκόμενος σκοπός δεν ήταν τόσο η ειρήνη της ευρωπαϊκής ηπείρου, όσο η διασφάλιση των απολυταρχικών καθεστώτων των πέντε αυτών κρατών, που αναπόφευκτα οδήγησε την Ευρώπη σε μια σχετικά μακρά -για τα δεδομένα της εποχής- περίοδο ειρήνευσης μέχρι το ξέσπασμα του Κριμαϊκού πολέμου. Άλλωστε, αυτό το Διευθυντήριο και η βασική του αρχή περί "μη αλλαγής των ευρωπαϊκών συνόρων" θα ήταν τα μεγαλύτερα εμπόδια που είχε ν' αντιμετωπίσει η Ελληνική Επανάσταση του 1821, όπως και τα υπόλοιπα επαναστατικά κινήματα της εποχής, αποκαλύπτοντας τις αδυναμίες του νέου status quo, που επιχειρήθηκε να θεσπιστεί στη Βιέννη το 1815.

Στις 9 Ιουνίου 1920, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διάσκεψη για ρύθμιση των ελληνοτουρκικών διαφορών, άρχισε η επέλαση του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία και μαζί ξεκίνησε και η περιπέτεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, που σε πρώτη φάση είχε θετικά αποτελέσματα. Το επίσημο ανακοινωθέν του υπουργείου Στρατιωτικών έγραφε:
"Ο Αρχηγός του Στρατού αναφέρει ημίν ότι κατόπιν εντολής του κ. Προέδρου της Κυβερνήσεως διέταξεν σήμερον έναρξιν επιθετικών επιχειρήσεων εν Μικρά Ασία. Πρώται συγκρούσεις επιτυχείς, του εχθρού ανατραπέντος παντελώς.
Αθήναι, τη 9η Ιουνίου 1920
Εκ του Γραφείου Υπουργού,
Υπουργείου Στρατιωτικών".

Στις 9 Ιουνίου 1935 πραγματοποιήθηκαν βουλευτικές εκλογές, από τις οποίες ωστόσο απείχε το κόμμα των Φιλελευθέρων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του έκτακτου στρστοδικείου που είχε συσταθεί και είχε καταδικάσει σε θάνατο τον Ελευθέριο Βενιζέλο και άλλα στελέχη του κόμματος για υποτιθέμενη εμπλοκή τους στο κίνημα της 1ης Μαρτίου.
Τα αποτελέσματα δεν ήταν ασφαλώς ενδεικτικά της πραγματικής δύναμης των κομμάτων κι έτσι το ποσοστό ρεκόρ του 65.04% που συγκέντρωσαν τα "Συμπράττοντα κυβερνητικά κόμματα", δηλαδή το Λαϊκό και το Εθνικό Ριζοσπαστικό Κόμμα, δεν ήταν ικανό να εξασφαλίσει την πολιτική ομαλότητα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν νέες εκλογές σε εξίμισι μόλις μήνες. Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει το ποσοστό που συγκέντρωσε η "Ένωσις Βασιλοφρόνων", η οποία ακόμη και σε συνθήκες αποχής, περιορίστηκε σ' ένα μέτριο 14.80%, που ουδεμία πάντως σχέση είχε με το 97.88% που θα έδειχνε το νόθο δημοψήφισμα του Νοεμβρίου 1935, με το οποίο καταλύθηκε η προεδρευομένη Δημοκρατία. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο των εκλογών ήταν το αυξημένο ποσοστό του ΚΚΕ (9.59%), που οφειλόταν καθαρά στη συγκυρία, αφού στις εκλογές του Ιανουαρίου 1936 θα επέστρεφε στα συνήθη ποσοστά του, λίγο πάνω από το 5%. Πάντως, λόγω του εκλογικού νόμου, το ΚΚΕ δεν εξέλεξε ούτε ένα βουλευτή.

Στις 9 Ιουνίου 1969, τέσσερις μέρες μετά την απόδραση του Αλέκου Παναγούλη από τις φυλακές, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης του χουντικού καθεστώτος ανακοίνωσε ότι "συνελήφθη την 14.40΄ ώραν... Ο συλληφθείς εκρύπτετο εις διαμέρισμα του 4ου ορόφου της επί της οδού Πάτμου 51 πολυκατοικίας.."

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Τα τραγελαφικά της ελληνικής δικαιοσύνης δεν είναι μόνο σημερινό φαινόμενο, αλλά τα ίδια και χειρότερα συνέβαιναν και προ 100 και πλέον ετών. Στις 9 Ιουνίου 1907, η εφημερίδα "Δικαιοσύνη" γνωστοποιούσε ένα απίστευτο περιστατικό, που ήταν για γέλια και για κλάματα:
"Ο μέλλων συγγραφεύς της ιστορίας της ενώπιον των Πλημμελειοδικών δικαιοσύνης δύναται να στολίση μίαν σελίδα της ιστορίας του ταύτης διά της εξής χαριτωμένης εικόνος, την οποίαν πιστότατα αντιγράφομεν από μίαν συνεδρίασιν της ληξάσης εβδομάδος του Πλημμελειοδικείου Αθηνών. 
Μη εμφανισθέντος του κατηγορουμένου, διετάχθη η ερήμην αυτού πρόοδος της δικης, αφού οι παριστάμενοι εκ των μαρτύρων ευρέθησαν επαρκείς.
Εμφανίζεται τοιουτοτρόπως ο πρώτος μάρτυς, όστις προ πάσης καταθέσεως επί της κατηγορίας , αισθάνεται την υποχρέωσιν να πληροφορήση το δικαστήριον ότι ο κατηγορούμενος από διετίας συγκαταλέγεται μεταξύ των νεκρών. Η πληροφορία αύτη θέτει προς στιγμήν εις ανησυχίαν τον κ. Προεδρεύοντα, όστις νευρικώτατα αναφυλλίζει τον σχετικόν φάκελλον και έτι νευρικώτερον επιδεικνύων προς τον κ. Εισαγγελεύοντα τεμάχιον κυανού χάρτου καθιστά γνωστόν εις αυτόν ότι ο κατηγορούμενος... εκλήθη, και ότι επομένως η δίκη πρέπει να προχωρήση. Και η δίκη πράγματι επροχώρησεν! αφού ο νεκρός κατηγορούμενος είχεν όντως κλητευθή!".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου