12 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα: 12 Ιουνίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Μία επιστημονική διάνοια, ένας πρώην πλανητάρχης, ένας σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός που δεν βρίσκεται στην ζωή, ένας παλαίμαχος του ελληνικού ποδοσφαίρου κι ένας σέξι άγγελος της "Vctoria's Secret" γεννήθηκαν στις 12 Ιουνίου.
Η διάνοια της επιστήμης είναι ο Γερμανοαμερικανός βιοχημικός Φριτζ Άλμπερτ Λίπμαν (1899-1986), που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής 1953 "για την ανακάλυψη του συνενζύμου A και της σημασίας του στον ενδιάμεσο μεταβολισμό".
Ο πρώην πλανητάρχης είναι ο Τζορτζ Μπους ο μεγαλύτερος (σήμερα 89 ετών), που έχει μείνει στην ιστορία κυρίως για τον πόλεμο στον Περσικό κόλπο. 
Στις 12 Ιουνίου 1915 γεννήθηκε ο μεγάλος κωμικός ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος (1915-2001).
Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής που έχει σήμερα γενέθλια είναι ο Τάκης Φύσσας, ο οποίος κλείνει τα 40, ενώ οκτώ κεράκια λιγότερα θα περιέχονται στην τούρτα της Βραζιλιάνας τοπ μόντελ Αντριάνα Λίμα.
Τ'έλος, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε και σ' ένα ακόμη πρόσωπο που γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου κι αποτελεί σύμβολο του Ολοκαυτώματος. Πρόκειται για την Άννα Φρανκ (1929-1945), το κοριτσάκι που εν αγνοία της άφησε ένα σημαντικό ντοκουμέντο για την ζωή των Εβραίων κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, προτού συλληφθεί η ίδια και η οικογένεια της και οδηγηθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου πέθαναν όλοι πλην του πατέρα της, λίγους μόνο μήνες πριν τη λήξη του φρικτού αυτού πολέμου. 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Η Ημέρα της Ρωσίας γιορτάζεται σήμερα στη χώρα του Πούτιν. Σαν σήμερα το 1990 υπογράφτηκε η Διακήρυξης Κρατικής Κυριαρχίας της Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρωσίας, δεκαοκτώ μήνες πριν την οριστική διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Στις Φιλιππίνες γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, που οφείλει τ' όνομα της στον Ισπανό βασιλιά Φίλιππο Β΄, έπαψε να αποτελεί ισπανική αποικία σαν σήμερα το 1898 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο ισπανοαμερικανικός πόλεμος, [Πάντως, επί της ουσίας η ανεξαρτησία των Φιλιππίνων δεν ήταν πλήρης, αλλά η χώρα βρισκόταν σ' ένα ιδιότυπο καθεστώς αυτόνομης αμερικανικής αποικίας μέχρι την υπογραφή της Συνθήκης της Μανίλα στις 4 Ιουλίου 1946.]
Στην Κίνα και στην Ταϊβάν γιορτάζεται το Φεστιβάλ Duanwu, οπότε πραγματοποιούνται λεμβοδρομίες με τις "βάρκες του δράκου", δηλαδή με μεγάλες, χρωματιστές βάρκες, σε καθεμιά από τις οποίες είναι ζωγραφισμένο ένα κεφάλι δράκου. Πρόκειται για μια πανάρχαια γιορτή, που γιορτάζεται την πέμπτη μέρα του πέμπτου μήνα του κινεζικού ημερολογίου, ενώ σύμφωνα με την παράδοση συνδέεται με την αυτοκτονία του ποιητή Κου Γιάν το 278 π.Χ.
Επίσης, οι Βραζιλιάνοι γιορτάζουν -άτυπα- την Ημέρα των Ερωτευμένων (Dia dos Namorados), καθώς σήμερα είναι η παραμονή της γιορτής του αγίου Αντωνίου, ο οποίος θεωρείται προστάτης του γάμου.
Τέλος, η 12η Ιουνίου έχει ανακηρυχτεί Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 12 Ιουνίου 1975, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλλε επίσημο αίτημα ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ. Στο διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαός, ο Κ. Καραμανλής αιτιολόγησε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε οικονομικούς και εθνικούς λόγους. "Είναι πλέον σαφές ότι η Ελλάς εντασσομένη εις την Ευρώπην θα επιτύχη και την ενίσχυσιν της εξωτερικής της ασφαλείας και την κατοχύρωσιν του δημοκρατικού της πολιτεύματος", τόνισε. "Μόνη όμως η βούλησις της Ευρώπης δεν θα είναι αρκετή. Θα χρειασθή να υπάρξη και από της ιδικής μας πλευράς αποφασιστικότης και αυτοπεποίθησις. Διά να ανταποκριθή ο ελληνικός λαός εις τας υποχρεώσεις της, που του επιβάλλει η πλήρη ένταξις εις την μεγάλην αυτήν κοινότητα των προηγμένων κρατών του κόσμου, αλλά και διά να αξιοποιήση εις το έπακρον τας δυνατότητας που θα του προσφέρη, χρειάζεται ενθουσιασμός και ακάματος εργατικότης. Χρειάζεται προ παντός να προστατεύση το ελεύθερον δημοκρατικόν του πολίτευμα από κάθε είδους πολιτικήν υπονόμευσιν και κοινωνικήν αναταραχήν. Χρειάζεται με σύνεσιν, επιμονήν και υπομονήν να υποβληθή εις τον μόχθον και εις τον προγραμματισμόν, που είναι απαραίτητοι διά να προσαρμόση την ελληνικήν οικονομίαν προς τας ευρωπαϊκάς συνθήκας..."

Στις 12 Ιουνίου 2004 ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία, με την εθνική μας ομάδα ν' αντιμετωπίζει τη διοργανώτρια χώρα, την οποία νίκησε με σκορ 2-1, κάνοντας το ιδανικό ξεκίνημα, που θα κατέληγε στη μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού, συλλογικού αθλητισμού τρεις εβδομάδες αργότερα.

Στις 12 Ιουνίου 2008, ο τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, αποφάσισε τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση επιστολής του τελευταίου προς τον Παπανδρέου, με την οποία εξέφραζε τη διαφωνία του για τις θέσεις του κόμματος με αφορμή την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την επικύρωση της Ευρωσυνθήκης. Να σημειωθεί, πάντως, ότι τυπικά διαγραφή δεν έγινε, από "σεβασμό στην ιστορία" του πρώην πρωθυπουργού, όπως ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο η ρήξη ήταν κάθετη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα δεν είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο ούτε ξεκίνησε μετά τη Μεταπολίτευση. Υπήρχε και προδικτατορικά και είναι κάτι που το γνώριζαν ακόμα και οι ξένοι. Στις 12 Ιουνίου 1962, η εφημερίδα "Ελευθερία" αναπαρήγαγε δημοσίευμα των βρετανικών "Times" σχετικά με το θέμα και τα αίτια του:
"Ο εις Αθήνας ανταποκριτής των "Τάιμς" μεταδίδει ότι το πλήθος των πολυτελών αυτοκινήτων, τα οποία διασχίζουν τους αθηναϊκούς δρόμους, είναι πηγή συνεχούς απορίας των ξένων τουριστών, οι οποίοι δυσκολεύονται να συμβιβάσουν την επίδειξιν αυτήν πλούτου με μίαν χώραν επισήμως δεδηλωμένην ως υπανάπτυκτον.
Την κατάπληξίν των συμμερίζεται και ο μέσος Αθηναίος, ο οποίος γνωρίζει ότι οι τελωνειακοί δασμοί διπλασιάζουν σχεδόν την τιμήν ενός αυτοκινήτου, ενώ ο φόρος αγοράς και η άδεια κυκλοφορίας καθιστούν απρόσιτα τόσον τα έξοδα κυκλοφορίας όσον και την αγοράν ενός αυτοκινήτου. Οι Αθηναίοι συνδέουν δικαιολογημένως την παρουσίαν αυτών των απαστραπτουσών λιμουζινών με τας τελευταίας καταγγελίας υπό της ελληνικής Κυβερνήσεως της επεκτάσεως της φοροδιαφυγής. .....
Ο Έλλην φορολογικώς αισθάνεται ολίγην ηθικήν υποχρέωσιν όπως πληρώνη τους φόρους του. Η στάσις του πιθανώς να έχη κάπως βελτιωθή εν όψει της εθνικής προσπαθείας δι' οικονομικήν ανάπτυξιν. Αλλά η στάσις του ιδίου του κράτους ενθαρρύνει την δυσπιστίαν του. Ο εισπράκτωρ των φόρων, ο οποίος είναι υπό συνεχή πίεσιν του υπουργείου των Οικονομικών, όπως αυξάνη τας εισπράξεις του, λαμβάνει ως βέβαιον ότι τα πραγματικά κέρδη είναι πάντοτε μεγαλύτερα των δηλουμένων ποσών. Ούτω ο φορολογούμενος αναγκάζεται, δι' αυτοπροστασίαν, να δηλώνη ολιγώτερα.
Η κατάστασις δημιουργεί αδικίας. Οι με χαμηλόν εισόδημα, οι οποίοι επίσης υφίστανται το βάρος της εμμέσου φορολογίας (η οποία αποφέρει τέσσαρας φοράς περισσότερον της αμέσου φορολογίας) πληρώνουν δυσαναλόγως βαρείς φόρους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου