13 Αυγούστου 2013

Σαν σήμερα: 13 Αυγούστου


Σήμερα είναι Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Τρεις Νομπελίστες γεννήθηκαν, όταν το ημερολόγιο έδειχνε 13 Αυγούστου:
- ο Γερμανός οργανικός χημικός Ρίχαρντ Βιλστάτερ (1872-1942, Νόμπελ Χημείας 1915 για τις πρωτοποριακές έρευνές του επί των φυτικών χρωστικών)
- ο Ιταλός μικροβιολόγος Σαλβαντόρ Λούρια (1912-1991, Νόμπελ Ιατρικής 1969 από κοινού με τους Ντέλμπρικ και Χέρσι για τις έρευνες και ανακαλύψεις τους σχετικά με τους ιούς και τις ιώσεις)
- ο Βρετανός βιοχημικός Φρέντερικ Σάγκερ (σήμερα 95 ετών), ο οποίος είναι ο μοναδικός άνθρωπος μέχρι σήμερα που βραβεύτηκε δύο φορές με Νόμπελ Χημείας. Η πρώτη φορά ήταν το 1958 για τον προσδιορισμό της δομής του μορίου της ινσουλίνης και η δεύτερη φορά ήταν το 1980 (μαζί με τον Γουόλτερ Γκίλμπερτ) για την ανάπτυξη χημικών και βιολογικών αναλύσεων της δομής του DNA.
Ένας άλλος επιστήμονας που γεννήθηκε σαν σήμερα, αλλά δεν βραβεύτηκε με Νόμπελ, ήταν ο Τζον Μπερντ (1888-1946), ο οποίος θεωρείται ο εφευρέτης της τηλεόρασης.
Η 13η Αυγούστου "γεννά" επαναστάτες; Τη δεκαετία του '60 ορισμένοι δυτικοί διπλωμάτες αποκαλούσαν το Μακάριο ως τον "Κάστρο της Μεσογείου". Υπερβολή; Ίσως. Πάντως, οι δύο ηγέτες είχαν πάντως ένα χαρακτηριστικό, ότι είχαν γενέθλια την ίδια μέρα. Σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Μιχαήλ Χριστοδούλου Μούσκου, ο οποίος θα γινόταν αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄, ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξάλλου, στις 13 Αυγούστου 1926 γεννήθηκε και ο Φιντέλ Κάστρο.
Ένας άλλος επαναστάτης -στο χώρο του- που γεννήθηκε σαν σήμερα ήταν και ο σκηνοθέτης Άλφρεντ Χίτσκοκ (1899-1980).
Τέλος, τα 51 κλείνει σήμερα το άλλοτε ποπ είδωλο των δεκαετιών 1980 και 1990, ο τραγουδιστής Θάνος Καλλίρης.


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας γιορτάζεται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία - γαλλική αποικία μέχρι τις 13 Αυγούστου 1960.
Στην Τυνησία, σήμερα είναι η Ημέρα της Γυναίκας, κατά την οποία γιορτάζεται η επέτειος από τη θέσπιση του Κώδικα Προσωπικής Κατάστασης στις 13.08.1956, βάσει του οποίου οι γυναίκες αποκτούσαν δικαίωμα να ζητήσουν διαζύγιο, το οποίο θα μπορούσε εφεξής να εκδίδεται μόνο με έκδοση δικαστικής απόφασης και όχι κατά το θρησκευτικό (μουσουλμανικό) τυπικό. Επίσης, απαγορεύτηκε η πολυγαμία, ενώ θεσπίστηκε ως κατώτατο ηλικιακό όριο για να παντρευτεί ένα κορίτσι το 17ο έτος.
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Αριστερόχειρων. Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να κάνετε ένα τεστ να δείτε πόσο αριστερόχειρες είστε (χωρίς να το ξέρετε), ενώ εδώ  μπορείτε να διαβάσετε μια λίστα με διάσημους -κατά κύριο λόγο ξένους- αριστερόχειρες.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 13 Αυγούστου 1909, παραμονές του κινήματος στο Γουδί και ενώ είχαν διαρρεύσει πληροφορίες περί επικείμενης στάσης των στρατιωτικών, διατάχθηκε η σύλληψη αξιωματικών που εμπλέκονταν στο κίνημα - ήταν οι λοχαγοί Σάρρος και Ταμπακόπουλος - ενώ αποφασίστηκε η φρούρηση των δημοσίων κτιρίων από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Για τους ίδιους λόγους αντικαταστάθηκε ο διευθυντής της αστυνομίας Αθηνών, ενώ κυκλοφορούσαν φήμες περί επικείμενης παραίτησης της κυβέρνησης Ράλλη, τις οποίες διέψευσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πατρίς", που δημοσιεύτηκε την επόμενη μέρα: "Η Κυβέρνησις δεν γνωρίζει καμμίαν ανωμαλίαν. Η ανωμαλία είναι εις τας κεφαλάς των καινοθηρών και εις τας στήλας των εφημερίδων. Η θέσις μας ενταύθα είνε θέσις στρατιώτου, ο οποίος δεν δύναται να εγκαταλείψη την θέσιν του. Είνε post d' honrau. Ούτε έχομεν κανένα λόγον να εγκαταλείψωμεν την εμπστευθείσαν ημών θέσιν. επομένως σας παρακαλώ να τα διαψεύσητε κατηγορηματικώς".

Στις 13 Αυγούστου 1968 και ώρα 8.20΄ το πρωί, ο Αλέξανδρος Παναγούλης αποπειράθηκε να δολοφονήσει το δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, ενώ εκείνος επέβαινε στο αυτοκίνητό του, στο 31ο χιλιόμετρο της οδού Αθηνών-Σουνίου. Ο Παναγούλης είχε τοποθετήσει μια βόμβα στην άκρη του δρόμου, όμως η απόπειρα του στέφθηκε από αποτυχία. Λίγη ώρα αργότερα συνελήφθη από την αστυνομία, την ώρα που ετοιμαζόταν ν' αποβιβαστεί σε κρις-κραφτ.

Στις 13 Αυγούστου 1971, η χούντα ανακοίνωσε την απόφασή της να στερήσει την ελληνική ιθαγένεια από τον Ανδρέα Παπανδρέου, που ήδη διέμενε στο Τορόντο, λόγω "της ανθελληνικής δράσης του".

Στις 13 Αυγούστου 1974, μία μέρα πριν την εκδήλωση της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η Ελλάδα προειδοποιούσε με ρηματική διακοίνωση -χωρίς όμως να εισακουστεί- τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι:
"1. Δεν εφαρμόζεται υπό της Τουρκίας η απόφασις 353 του συμβουλίου ασφαλείας εις την λήψιν της οποίας συνέπραξαν οι κυβερνήσεις τας οποίας εκπροσωπούν οι κληθέντες πρέσβεις.
2. Κατόπιν των απαραδέκτων τουρκικών προτάσεων και της αδιαλλάκτου στάσεως της Τουρκίας, η κατάστασις δύναται να οδηγήση εις ρήξιν.
3. Εν τοιαύτη περιπτώσει όλαι αι κυβερνήσεις που εκπροσωπούνται από τους κληθέντας πρέσβεις δεν θα είναι και αυταί απηλλαγμέναι της ευθύνης διά την διατάραξιν της ειρήνης εις την περιοχήν αυτήν της Μεσογείου. Συνεπώς, έχουν χρέος να λάβουν τας ενδεδειγμένας πρωτοβουλίας προς αποτροπήν του ανωτέρω κινδύνου".

Στις 13 Αυγούστου 1977, δέκα μέρες μετά το θάνατο του Μακάριου, τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου κατέληξαν σε συμφωνία να υποδειχθεί ως μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία της χώρας ο Σπύρος Κυπριανού, ώστε να αποφευχθούν αναπληρωματικές προεδρικές εκλογές μέχρι το Φεβρουάριο του επόμενου έτους, οπότε θα έληγε η θητεία του Μακαρίου σύμφωνα με το κυπριακό Σύνταγμα.

Στις 13 Αυγούστου 2004 πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο η τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων, που φιλοξενούνταν στην Αθήνα ύστερα από 108 χρόνια. Η τελετή, την επιμέλεια της οποίας είχε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου,  ήταν εξαιρετική, περικλείοντας στοιχεία από την εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ιστορίας ανά τους αιώνες. Στα highlights της βραδιάς τα τύμπανα, με τα οποία ξεκίνησε η τελετή και που αντιπροσώπευαν τον ήχο της καρδιάς, ο 9χρονος Μιχάλης Πασατζής -δεν θυμόμουν τ' όνομά του, αλλά έψαξα να το βρω- που ταξίδεψε μ' ένα χάρτινο καραβάκι στη "θάλασσα" του Σταδίου υπό τους ήχους του Μάνου Χατζιδάκι, η "έγκυος" γυναίκα, η κοιλιά της οποίας φωτίστηκε συμβολίζοντας την ζωή, η παρέλαση της ελληνικής μυθολογίας και ιστορίας με συνοπτικό και εύσχημο τρόπο, το εντυπωσιακό γαλάζιο φόρεμα της Μπγιορκ, που τραγουδούσε το "Oceania"... Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, χωρίς να αδικήσει το συνολικό αποτέλεσμα, που μάγεψε όλο τον κόσμο; Ψάξτε το βίντεο στο youtube και απλά απολαύστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου