17 Αυγούστου 2013

Σαν σήμερα: 17 Αυγούστου


Σήμερα είναι Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Δύο συγγραφείς, η αξία των οποίων αναγνωρίστηκε με την απονομή Νόμπελ, γεννήθηκαν σαν σήμερα. Πρόκειται για τον Βιντιαντάρ Σουρατζπρασάντ Νάιπολ από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο (σήμερα 81 ετών, Νόμπελ Λογοτεχνίας 2001) και τη Χέρτα Μύλερ (60 ετών, Νόμπελ Λογοτεχνίας 2009).
Σαν σήμερα γεννήθηκαν και δύο σημαντικοί ηθοποιοί του Χόλιγουντ, ο Ρόμπερτ ντε Νίρο (70 ετών) και ο Σον Πεν (53), αλλά και ο Έλληνας ηθοποιός Σπύρος Φωκάς (γενν. το 1937), από τους λίγους που κατάφεραν να επιβιώσουν στην αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία. 


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Την επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας τους γιορτάζουν οι κάτοικοι της Ινδονησίας. Στις 17 Αυγούστου 1945 και ώρα 10 το πρωί, δύο μέρες μετά την παράδοση της Ιαπωνίας, οι Σουκάρνο και Μοχάμεντ Χάτα ανέγνωσαν τη διακήρυξη, που είχαν συντάξει την προηγούμενη μέρα, σηματοδοτώντας παράλληλα την έναρξη του αγώνα της ανεξαρτησίας της Ινδονησίας, που μέχρι το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αποτελούσε ολλανδική αποικία.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 17 Αυγούστου 1916, δέκα περίπου μέρες μετά την εισβολή γερμανοβουλγαρικών στρατευμάτων στη Μακεδονία και εν όψει της αδιανόητης αδράνειας της επίσημης ελληνικής κυβέρνησης, εξερράγη το Κίνημα Εθνικής Άμυνας στη Θεσσαλονίκη με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Ε. Ζυμβρακάκη, ενώ την ίδια μέρα στην Αθήνα η κυβέρνηση απαγόρευε όλες τις διαδηλώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις επόμενες ημέρες οι αθηναϊκές εφημερίδες δημοσίευσαν ελάχιστες και αντικρουόμενες μεταξύ τους πληροφορίες σχετικά με το κίνημα της Θεσσαλονίκης.
[Βλ. επίσης: Ιστορικά κείμενα: Η προκήρυξη του κινήματος Εθνικής Άμυνας της 17ης Αυγούστου 1916]

Στις 17 Αυγούστου 1920, ο Ελευθέριος Βενιζέλος επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών της 28.07 και τη δολοφονική απόπειρα που είχε δεχθεί δυο μέρες μετά. Μεγάλο ήταν το πλήθος που συγκεντρώθηκε στο Π. Φάληρο τις πρώτες απογευματινές ώρες, για να υποδεχτεί τον πρωθυπουργό, που κατέφθανε με το "Αβέρωφ", ενώ αργότερα ακολούθησε ενθουσιώδης διαδήλωση προς την οικία του. 

Στις 17 Αυγούστου 1999, 7.4 Ρίχτερ συγκλόνισαν την Τουρκία προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές στην Κωνσταντινούπολη και τις γύρω περιοχές, ενώ σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις πάνω από 14.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ οι τραυματίες άγγιξαν τις 43 χιλιάδες. Μπροστά στην ανθρωπιστική αυτή τραγωδία, η Ελλάδα έσπευσε να συνδράμει στέλνοντας δυνάμεις διάσωσης και σιγά-σιγά, ύστερα από 3.5 χρόνια έντασης μετά τα γεγονότα στα Ίμια, άρχισε να προωθείται η ελληνοτουρκική φιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου