22 Δεκεμβρίου 2013

15 σύγχρονα ελληνικά τραγούδια για τα Χριστούγεννα


Δεν είναι μόνο 15 τα τραγούδια που έχουν γραφτεί τη σύγχρονη εποχή - τελευταίες δεκαετίες - για τα Χριστούγεννα και έχουν ερμηνευθεί από Έλληνες καλλιτέχνες. Επειδή, όμως, ένας πλήρης κατάλογος θα ήταν μάλλον εξαντλητικός, αποφάσισα να επιλέξω 15 κομμάτια, περισσότερο ή λιγότερο γνωστά, που εκφράζουν κάτι διαφορετικό: μια άλλη εποχή, ένα άλλο μουσικό στιλ, μια άλλη μουσική πρόταση. Προσοχή: δεν πρόκειται για τα 15 καλύτερα ελληνικά, χριστουγεννιάτικα τραγούδια - άλλωστε το "καλό" είναι και υποκειμενικό. (Για να ακούσετε τα τραγούδια απλά πατήστε το λινκ. Αν ανέβαζα τα βίντεο στη σελίδα, θα υπήρχε πρόβλημα κατά τη φόρτωση).

Δώρος Γεωργιάδης - Χριστούγεννα  [1972]
Στίχοι: Σώτια Τσώτου
Μουσική: Δώρος Γεωργιάδης
Πρωτοποριακό τραγούδι, πολύ πριν τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια γίνουν της μόδας. Στιχουργικά και συνθετικά αποτελεί χαρακτηριστικότατο δείγμα εκείνης της εποχής (τέλη '60-αρχές '70), που θα εκτιμήσουν οι νοσταλγοί του παρελθόντος.
Αλέξια - Λευκά Χριστούγεννα  [1989]
Ουσιαστικά, ο κύκλος των ελληνικών χριστουγεννιάτικων τραγουδιών ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '80 με την Αλέξια, η παρουσία της οποίας άλλαξε ριζικά την ελληνική δισκογραφία της εποχής. Το 1989, η Αλέξια τραγούδησε στα ελληνικά κλασικά αμερικάνικα τραγούδια για τα Χριστούγεννα, με πιο χαρακτηριστικό το "Οι καμπάνες χτυπούν" (Last Christmas). Επειδή, όμως, το συγκεκριμένο τραγούδι θα το ξανασυναντήσουμε και στη συνέχεια, αφού διασκευάστηκε για δεύτερη φορά 14 χρόνια αργότερα, ένα άλλο κομμάτι εκείνου του άλμπουμ, που ακούγεται ακόμη και σήμερα στα ραδιόφωνα τέτοιες μέρες, ήταν και τα "Λευκά Χριστούγεννα".
Χρήστος Δάντης - Χριστούγεννα... και λοιπόν [1992]
Στίχοι-Μουσική: Γιάννης Καραλής
Ψιλοαφελές τραγούδι - ειδικά το ρεφρέν - που το θυμούνται μόνο οι σκληροπυρηνικοί φαν του Χρήστου Δάντη, αλλά αν έχει μια αξία, αυτή έγκειται στο ότι είναι από τις πρώτες - ίσως η πρώτη - χριστουγεννιάτικη μπαλάντα με πρωτότυπο ελληνικό στίχο.
▶ χριστουγεννα και λοιπον χρηστος δαντης - YouTube

Λάμπης Λιβιεράτος - Τα Χριστούγεννα χωρίς εσένα  [1994]
Στίχοι: Λάμπης Λιβιεράτος
Μουσική: Τόνυ Κονταξάκης
Ο Λιβιεράτος δεν έγινε γνωστός για τις μπαλάντες του, γι' αυτό και το τραγούδι αυτό το θυμούνται ελάχιστοι. Οι στίχοι του είναι αρκετά καταθλιπτικοί, όπως αντιλαμβάνεται κανείς κι από τον τίτλο, αλλά χαρακτηριστικό δείγμα "γλυκερής", ποπ μπαλάντας made in Greece της δεκαετίας του '90. 
Δέσποινα Βανδή - Χριστούγεννα  [2001]
Στίχοι-Μουσική: Φοίβος
Ή όταν τα ελληνικά, ποπ τραγούδια με θέμα τη γιορτή των Χριστουγέννων έγιναν must. Κατηγορήθηκε από πολλούς ως υπερβολικά εμπορικό και αναλώσιμο, όμως έχει αποδειχθεί διαχρονικότατο και σήμερα ακούγεται πολύ πιο "φρέσκο" από αρκετά μεταγενέστερά του. 
Σάκης Ρουβάς - Χρόνια Πολλά  [2003]
Στίχοι: Βαγγέλης Κωνσταντινίδης
Μουσική: Νίκος Τερζής
Ποτέ δεν ισχυρίστηκε κανείς ότι ο Ρουβάς έχει φωνάρα, όμως δεν μπορώ να φανταστώ άλλον τραγουδιστή να ερμηνεύει αυτό το κομμάτι, που κατά την προσωπική μου γνώμη είναι καλύτερο από τα "Χριστούγεννα" της Βανδή. Επίσης παραμένει διαχρονικό, απαραίτητο κομμάτι στην playlist κάθε χριστουγεννιάτικου πάρτι.
▶ Σ'άκης Ρουβάς - Χρόνια Πολλά - YouTube

Άντζυ Σαμίου - Τα πιο γλυκά Χριστούγεννα  [2003]
Γράφοντας αυτό το θέμα, προσπάθησα να θυμηθώ ποιο άλλο τραγούδι της Άντζυ Σαμίου θυμάμαι. Εξαιρουμένου - λόγω στίχου - του προκλητικού "Πιο χαμηλά, πιο χαμηλά", το μοναδικό που θυμόμουν ήταν... αυτό! Και αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισα να το συμπεριλάβω στη λίστα. Κατά τ' άλλα, το τραγούδι είναι χαριτωμένο, στη λογική της μουσικής "τσιχλόφουσκας", όπου όλος ο κόσμος ζει σ' ένα ροζ συννεφάκι χαράς και ανεμελιάς. Αλλά στο κάτω-κάτω, αυτό ακριβώς είναι τα Χριστούγεννα: μια ευκαιρία να παραμερίσουμε τις όποιες σκοτούρες και να χαρούμε χωρίς ενοχές.
Άντζυ Σαμίου - Τα πιο γλυκά χριστούγεννα - YouTube

One - Οι καμπάνες χτυπούν  [2003]
Πόσα ξένα τραγούδια έχουν το προνόμιο να έχουν διασκευαστεί στα ελληνικά δύο φορές μέσα σε μια δεκαπενταετία; Μόνο το "Last Christmas" του Τζορτζ Μάικλ. Το παράδοξο στην περίπτωση των One ήταν ότι περιέλαβαν στη δισκογραφία τους ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι μετά την αποχώρηση του Κωνσταντίνου Χριστοφόρου, ο οποίος έχει γράψει και ερμηνεύσει ουκ ολίγα. Το συγκεκριμένο τραγούδι, πάντως, είναι μια από τις λίγες ευκαιρίες να θυμηθούμε ένα ποπ συγκρότημα, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία γύρω στα 00s.
Φοίβος Δεληβοριάς - Χριστούγεννα  [2003]
Στίχοι-Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς
Ένα συναίσθημα χαρμολύπης μου δημιουργείται ακούγοντας το τραγούδι αυτό του Φοίβου Δεληβοριά, ο οποίος κάνει μεν το λάθος να αναλώνεται σε μια μελαγχολική ματιά του παρελθόντος με τους στίχους - γιατί πρέπει το "έντεχνο" να είναι ταυτισμένο με τη μελαγχολία; - αλλά με τη μουσική μας χαλαρώνει και μας δίνει μια αίσθηση ψύχραιμης ευφορίας.
Φοίβος Δεληβοριάς - Χριστούγεννα - YouTube

Νότης Σφακιανάκης - Η μπαλάντα των Χριστουγέννων  [2004]
Στίχοι-Μουσική: Γιώργος Μουκίδης
Βασισμένο σε παραδοσιακά μελωδικά μονοπάτια, το τραγούδι αποτελεί μια διαφορετική, πιο "ελληνική" μουσική πρόταση για τα Χριστούγεννα και ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ο Σφακιανάκης, αν και δεν είναι τόσο γνωστό όσο κάποια άλλα, παλιότερα κομμάτια του - ίσως επειδή το τραγούδι ξεφεύγει από τα εμπορικά πρότυπα, που χαρακτηρίζουν τα τραγούδια της εορταστικής περιόδου.
▶ Η μπαλάντα των Χριστουγέννων - Νότης Σφακιανάκης - YouTube

Θάνος Καλλίρης - Τα Χριστούγεννα με σένα  [2004]
Στίχοι: Ελένη Μαβίλη
Μουσική: Θάνος Καλλίρης
Το τραγούδι με το οποίο ο Καλλίρης αποτίναξε το "στίγμα" της ερμηνείας του "Ρούντολφ το ελαφάκι" κι επιπλέον η τελευταία σημαντική εμπορική του επιτυχία. Οι στίχοι είναι απλοί και γλυκοί, ενώ μελωδικά θυμίζει ελληνικά 90s.
▶ Τα Χριστούγεννα με σενα!!! Θάνος Καλλίρης - YouTube

Καλομοίρα - Και του χρόνου  [2004]
Όταν το φαινόμενο Καλομοίρα εισέβαλε στις ζωές μας μέσα από το Fame Story την τηλεοπτική σαιζόν 2003-2004, μπήκε πολύ δυναμικά και στην ελληνική δισκογραφία με προοπτική να δώσει μια πιο "αμερικανική" αύρα στην ελληνική ποπ, που είχε υποστεί δεινή ήττα τα προηγούμενα χρόνια με την απόλυτη υπεροχή των ελαφρολαϊκών. Βάσει συνταγής γράφτηκε κι αυτό το τραγούδι - δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω το όνομα του συνθέτη και του στιχουργού - που δεν κατάφερε όμως να κάνει τη διαφορά.
▶ Καλομοίρα - Και του χρόνου - YouTube

Ημισκούμπρια - Τα Χριστούγεννα σημαίνουν  [2007]
Στίχοι: Δημήτρης Μεντζέλος, Μιθιδράτης
Μουσική: Πρύτανης
Κάπως έτσι φανταζόμασταν ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι από τα Ημισκούμπρια: τρελό, ανατρεπτικό, χαρούμενο και μπροστά από την εποχή του. Το έμμεσο κοινωνικό σχόλιο μέσα από τους στίχους - παραδόξως - παραμένει εύσχημα επίκαιρο και σήμερα, παρόλο που η Ελλάδα του 2013 έχει λίγη σχέση με την Ελλάδα του 2007.
ΗΜΙΣΚΟΥΜΠΡΙΑ - Τα Χριστούγεννα σημαίνουν... [Official Video] - YouTube

Stan - Φέτος τα Χριστούγεννα  [2011]
Στίχοι-Μουσική: Στράτος Αντιπαριώτης (Stan)
Δεν έχω ιδέα ποια θα είναι η αντοχή του φαινομένου Stan στο πέρασμα του χρόνου - αν δηλαδή θ' αποδεχτεί ένας νέος (αν και διαφορετικός) Ρουβάς ή ένας νέος Τριαντάφυλλος - όμως τα τραγούδια του κάνουν τη διαφορά. Δεν ξέρω αν σε δέκα χρόνια το τραγούδι αυτό θα έχει να μας πει κάτι, αλλά και ποιος νοιάζεται στην τελική. Είναι η καλύτερη ποπ, χριστουγεννιάτικη, μουσική πρόταση των τελευταίων ετών στην ελληνική δισκογραφία.
Μάνος Ξυδούς - Χριστούγεννα (Θα είσαι εδώ)
Στίχοι: Μάνος Ξυδούς
Μουσική: Ηλίας Μακρίδης
Το συγκεκριμένο τραγούδι ηχογραφήθηκε αρκετά χρόνια πριν τον απροσδόκητο θάνατο του Μάνου Ξυδούς το 2011, αλλά δημοσιοποιήθηκε αργότερα. Αν και γενικά η μελαγχολία δεν ταιριάζει με το κλίμα των Χριστουγέννων, το συγκεκριμένο τραγούδι αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα και κάνει τη διαφορά - ίσως λόγω του Ξυδούς; Είναι η καλύτερη, εναλλακτική μουσική πρόταση για τις μέρες αυτές.
Μάνος Ξυδούς - Χριστούγεννα (Θα είσαι εδώ) - YouTube



Σχετικά θέματα:
8 χριστουγεννιάτικα τραγούδια απ' όλον τον κόσμο: από την Γκάνα μέχρι την Αυστραλία

1 σχόλιο: