4 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Στην Ελλάδα, έχει καθιερωθεί να γίνεται ο αγιασμός των σχολείων κάθε χρονιά στις 11 Σεπτεμβρίου και κατ΄ εξαίρεση στις 12 ή 13 Σεπτεμβρίου, αν η 11η Σεπτεμβρίου πέσει μέσα στο σαββατοκύριακο. Ούτε νωρίς ούτε αργά, αν λάβουμε υπόψη ότι στις περισσότερες χώρες η ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων καθορίζεται τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου, περίοδος που ποικίλλει στα διάφορα γεωγραφικά ημισφαίρια ή γεωγραφικά πλάτη. Δε λείπουν, πάντως, και οι χτυπητές εξαιρέσεις στον κανόνα που θέλει τα μαθήματα να ξεκινούν το φθινόπωρο, κυρίως στα ασιατικά κράτη.

Στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη η σχολική χρονιά ξεκινάει στις 1 Σεπτεμβρίου ή την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, στην Ιρλανδία, στο Βέλγιο, στην Πολωνία, στην Τσεχία, στην Εσθονία, στη Λιθουανία, στην Ουγγαρία, στη Σλοβενία κλπ. Στη Σλοβακία η σχολική χρονιά ξεκινάει μία ημέρα αργότερα, στις 2 Σεπτεμβρίου, επειδή η 1η Σεπτεμβρίου είναι εθνική αργία (Ημέρα του Συντάγματος).
Στη Ρωσία τα μαθήματα ξεκινούν κάθε χρονιά στις 1 Σεπτεμβρίου, η οποία ονομάζεται Ημέρα της Γνώσης, ακόμη κι αν πέφτει ημέρα Κυριακή.
Στο Hνωμένο Βασίλειο οι σχολικές αίθουσες ανοίγουν και πάλι για να υποδεχτούν τους μαθητές την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, εκτός από τη Σκοτία, όπου ανοίγουν στα τέλη Αυγούστου.
Στην Αυστρία η ημερομηνία διαφέρει ανάλογα με το κρατίδιο. Στην περιοχή της Βιέννης, στην Κάτω Αυστρία και στο Μπούργκενλαντ η σχολική χρονιά ξεκινάει την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου, ενώ στα υπόλοιπα κρατίδια ξεκινάει μια εβδομάδα αργότερα.
Στη Γερμανία, επίσης, τα μαθήματα ξεκινούν διαφορετική ημερομηνία στα ομόσπονδα κρατίδια, συνήθως Αύγουστο ή Σεπτέμβριο. 
Στα σκανδιναβικά κράτη το σχολικό έτος ξεκινάει λίγο νωρίτερα: την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου στη Σουηδία και από τα μέσα Αυγούστου στη Φινλανδία.
Αντίθετα, στη νότιο Ευρώπη τα σχολικά μαθήματα ξεκινούν λίγο πιο αργά. Στα μέσα Σεπτεμβρίου χτυπάει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς σε Πορτογαλία και Ρουμανία, στις 15 Σεπτεμβρίου στη Βουλγαρία, την τρίτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου στην Ιταλία και την τελευταία Δευτέρα του μήνα στη Μάλτα. 
Εξαίρεση στον κανόνα αυτό αποτελεί το Ισραήλ, το οποίο δεν είναι μεν ευρωπαϊκό κράτος, όμως γεωγραφικά βρίσκεται στην καυτή μεσογειακή ζώνη. Φέτος, τα μαθήματα ξεκίνησαν στις 26 Αυγούστου.

Στον Καναδά η επιστροφή στα θρανία γίνεται την πρώτη Τρίτη του Σεπτεμβρίου, την επόμενη μέρα της Labour Day, που είναι αργία και σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού. 
Στις Ηνωμένες Πολιτείες η ημερομηνία καθορίζεται από τις αρχές της κάθε πολιτείας, συνήθως στα τέλη Αυγούστου ή, σπανιότερα, την πρώτη Τρίτη του Σεπτεμβρίου, μετά την Labor Day.
Στο Μεξικό, τα μαθήματα ξεκινούν την προτελευταία Δευτέρα του Αυγούστου.

Στις περισσότερες ασιατικές χώρες, ειδικά στα κράτη της ανατολικής Ασίας, αν και ανήκουν στο βόρειο ημισφαίριο, το σχολικό έτος ξεκινάει την άνοιξη, όμως παρατηρούμε μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα. 
Έτσι, στην Ιαπωνία η σχολική χρονιά ξεκινάει στις 1 Απριλίου, ενώ η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών διαρκεί έξι εβδομάδες.
Στη Νότιο Κορέα τα μαθήματα ξεκινούν ακόμη νωρίτερα, στις 2 Μαρτίου, ενώ επίσης οι καλοκαιρινές διακοπές διαρκούν από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Στη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη, οι οποίες βρίσκονται στην τροπική ζώνη, οι πόρτες των σχολείων ανοίγουν για τους μαθητές στις 3 Ιανουαρίου ή την πρώτη Δευτέρα του Ιανουαρίου.
Στην Ταϊλάνδη το σχολικό έτος ξεκινάει στα μέσα Μαϊου, ενώ στις Φιλιππίνες τα μαθήματα αρχίζουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.
Στην Ινδία η σχολική χρονιά διαρκεί από τον Ιούνιο μέχρι το Μάρτιο στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ στα πανεπιστήμια είναι ανοιχτά από τον Αύγουστο μέχρι τον Απρίλιο.
Αντίθετα, στην Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ταϊβάν ακολουθούν πιο ευρωπαϊκό σύστημα διάρθρωσης του σχολικού έτους, το οποίο ξεκινάει στα τέλη Αυγούστου, ενώ στην Καμπότζη ξεκινάει την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπως είναι αναμενόμενο, η σχολική χρονιά ξεκινάει την περίοδο που εκεί έχουν φθινόπωρο κι εμείς άνοιξη.
Στη Βραζιλία αυτό συμβαίνει την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, όμως στις βορειότερες επαρχίες που βρίσκονται στην τροπική ζώνη, η σχολική χρονιά ξεκινάει το Σεπτέμβριο.
Την πρώτη Τρίτη του Φεβρουαρίου αρχίζουν τα μαθήματα στα σχολεία της Νέας Ζηλανδίας, ενώ στην Αυστραλία οι μαθητές δε φοβούνται την καλοκαιρινή ζέστη, καθώς επιστρέφουν στα θρανία γύρω στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, ανάλογα με την πολιτεία.
Εξίσου νωρίς, γύρω στα μέσα Ιανουαρίου, αρχίζει η σχολική χρονιά και στη Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία.



2 σχόλια:

  1. Ξέρετε αν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που τα σχολεία ανοίγουν στις 11/9? πώς καθιερώθηκε, πότε αποφασίστηκε κλπ ιστορικά στοιχεία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομιζω γιατι πρεπει να συμβαδιζουμε με τις υπολοιπες χωρες της ευρωπης.Ετσι τουλαχιστον εχω ακουσει...

      Διαγραφή