15 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί το "The Voice" είναι καλύτερο απ' όσα μουσικά τάλεντ σόου έχουμε δει μέχρι σήμερα;


Το "Voice" είναι το ένατο κόνσεπτ μουσικού τάλεντ σόου, που προβάλλεται στην ελληνική τηλεόρασης. Είχαν προηγηθεί τα "Να, η ευκαιρία" (αν και θεωρητικά δεν ήταν αμιγώς μουσικό), "Popstars", "Super Idol", "Fame Story", "Dream Show, the music", "Greek Idol", "X-Factor" - τα περισσότερα από αυτά προβλήθηκαν για τουλάχιστον δύο σαιζόν - και μια απόπειρα της ΕΡΤ το 2004 να επιλέξει με τη διαδικασία ενός τάλεντ σόου τον εκπρόσωπο της χώρας στη Γιουροβίζιον - άσχετα αν ο νικητής τελικά περιορίστηκε να κάνει τα φωνητικά του Ρουβά. Παρ' όλα αυτά, το "Voice" είναι ίσως το καλύτερο απ' όλα τα προηγούμενα προγράμματα και δεν πρόκειται για ακόμη ένα μουσικό τάλεντ σόου, αλλά για μια πραγματικά καλή ευκαιρία για έναν τραγουδιστή να χτίσει την καριέρα του.

Κατ' αρχήν, στο "Voice" δεν ακούμε τη φράση κλισέ "έχεις (ή δεν έχεις) το πακέτο που χρειάζεται". Το ζητούμενο είναι η φωνή και μόνο, όπως έχουμε διαπιστώσει ότι όντως συμβαίνει από την πρώτη φάση του παιχνιδιού, τις "blind auditions". Το όμορφο πρόσωπο δεν αποσπά την προσοχή από μια αδύναμη φωνή, ούτε και μια υπέροχη φωνή χαντακώνεται από εντελώς δευτερεύουσες παραμέτρους, όπως είναι το βάρος ή το ύψος.
Εξάλλου, εδώ που τα λέμε, ποιο είναι το πακέτο, ποιος το χρειάζεται και γιατί δεν το είχε πάρει τόσα χρόνια; Φυσικά και ο ποπ σταρ είναι κάτι περισσότερο, ίσως και αδιάφορο από την ποιότητα της φωνής που έχει ένας τραγουδιστής, όμως ήταν πραγματικά αστείο να βλέπεις ανθρώπους, που πίστευαν ότι ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα ήταν σε θέση όχι απλά ν' αναδείξει έναν τραγουδιστή για να ου δώσει ευκαιρίες, αλλά να επιβάλλει τον επόμενο ποπ σταρ της Ελλάδας! 
Και πόσο "ποπ" μπορεί να είναι ένας Έλληνας τραγουδιστής, όταν το ελληνικό κοινό, που είναι και το μοναδικό που είναι σε θέση να κατατάξει τους καλλιτέχνες σε διάφορα επίπεδα, έχει μια πιο "λαϊκή" μουσική παιδεία και προτίμηση; Γι' αυτό άλλωστε και δεν δημιουργήθηκε ένας πραγματικός Έλληνας ποπ σταρ, εκτός κι αν θεωρούμε ότι οι εμφανίσεις στα μπουζούκια ή έστω σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης με λαϊκό πρόγραμμα είναι... ποπ! 
Το σημαντικό δεν είναι ν' αναδειχτεί ένας σταρ θερμοκοιτίδας μέσω της τηλεόρασης, αλλά ένας τραγουδιστής, που θα είναι στο χέρι του να επιβληθεί στην πορεία ως σταρ μέσα από τη δισκογραφία του - κανείς δεν γίνεται σταρ με δανεικά τραγούδια μιας χρήσης - κι αυτό εξασφαλίζεται για πρώτη φορά μέσω του "The Voice". Γι' αυτό, άλλωστε, δηλώνει κάποιος συμμετοχή σ' ένα τέτοιος τηλεοπτικό πρόγραμμα. Για να του δοθεί μια ευκαιρία και να κάνει ένα σοβαρό ξεκίνημα στη δισκογραφία και όχι για να γίνει σταρ πριν καν ανοίξει το στόμα του να τραγουδήσει. Αν επιζητούσε το δεύτερο, θα γινόταν ίσως μοντέλο ή θα προσπαθούσε για μια καριέρα στην τηλεόραση.
Εξάλλου, το "The Voice" υπερτερεί και σ' ένα δεύτερο σημείο, που είναι αυτό ακριβώς, το ότι θα δώσει στους διαγωνιζόμενους τη δυνατότητα να ερμηνεύσουν όχι απλά κάποια πασίγνωστα τραγούδια καταξιωμένων καλλιτεχνών, αλλά ολοκαίνουρια κομμάτια, γραμμένα αποκλειστικά για τα φιλόδοξα ταλέντα. Άλλωστε, αυτό είναι και το στοίχημα ενός φιλόδοξου τραγουδιστή που μιμείται μεν καλά τον καταξιωμένο συνάδελφό του, αλλά δεν έχει το σωστό αισθητήριο, ώστε ν' αποκτήσει ιδιαίτερη μουσική ταυτότητα ο ίδιος, όπως κι ενός τραγουδιστή με πραγματικά πολύ καλή φωνή, που όμως δεν επιλέγει τα κατάλληλα τραγούδια, ώστε ν' αγαπηθεί από το κοινό και να βοηθηθεί το χτίσιμο της καριέρας του.
Όσο θεσπέσια φωνή κι αν έχει κάποιος, αν τα τραγούδια που ερμηνεύει είναι αδιάφορα ή ξεπερασμένα, είναι προφανές ότι θα ξεχαστεί σύντομα, μιας και το σημαντικό δεν είναι το να έχει κανείς απλά ένα ταλέντο, που προφανώς δεν είναι και ασήμαντη υπόθεση, αλλά το θέμα είναι πώς κανείς εκμεταλλεύεται αυτό το σπάνιο χάρισμα που έχει. 
Σ' όλα τα προηγούμενα τάλεντ σόου, οι διαγωνιζόμενοι δεν είχαν τη δυνατότητα να δοκιμαστούν στην κρίσιμη αυτή παράμετρο, πώς δηλαδή μπορούν ν' αξιοποιήσουν το ταλέντο τους μέσα από νέα, αδοκίμαστα τραγούδια. Αντίθετα, στο "Voice" αυτή η δυνατότητα θα υπάρξει στα επόμενα επεισόδια, όταν όσοι προκριθούν, θα προσπαθήσουν να πείσουν τους τηλεθεατές μέσα από πρωτότυπο μουσικό υλικό και όχι μέσα από την ασφάλεια ενός ήδη καταξιωμένου τραγουδιού. 
Εδώ θα φανεί και η διαφορά ενός απλά καλού ερμηνευτή από έναν ακόμη καλύτερο επικοινωνό της μουσικής με τον κόσμο. Όχι ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα παράξει έναν σταρ του κουτιού ή της θερμοκοιτίδας - άλλωστε αυτό δεν είναι το ζητούμενο - αλλά θα δώσει την ευκαιρία στους διαγωνιζόμενους να δοκιμαστούν "γυμνοί" καλλιτεχνικά και ν' αναδείξουν αυτό που πραγματικά είναι τόσο φωνητικά όσο και από πλευρά καλλιτεχνικής δημιουργίας. Οψόμεθα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου