6 Μαρτίου 2014

Από τα selfies του 1920 στα selfies των σταρ στα Όσκαρ και του... Χόμερ Σίμπσον!

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί όλη αυτή η ξαφνική τρέλα με τα selfies, που από το καλοκαίρι του 2013 έχουν γίνει το απόλυτο διαδικτυακό τρεντ. Δηλαδή τόσα χρόνια, πριν ακόμη βγουν στην αγορά τα έξυπνα τηλέφωνα. μόνο εγώ στεκόμουν μπροστά από τον υπολογιστή και τραβούσα φωτογραφίες με την κάμερα; Άλλωστε, από παιδιά ακόμη, θυμάμαι ότι είχαμε την περιέργεια να βγαίνουμε φωτογραφίες μόνοι μας. Πρώτα κάναμε την κουταμάρα να στεκόμαστε μπροστά στον καθρέφτη με τη φωτογραφική μηχανή κι αργότερα, όταν διαπιστώναμε πόσο άκυρο ήταν το αποτέλεσμα, κρατούσαμε τη μηχανή από διάφορες αποστάσεις μέχρι να βρούμε την καλύτερη, την πιο κολακευτική για να ποζάρουμε. Και όχι, δεν είχαμε ανακαλύψει την πυρίτιδα, αλλά στην πραγματικότητα selfies βγαίνουν από τότε που ανακαλύφτηκαν οι φορητές φωτογραφικές μηχανές. Απόδειξη, μια selfie του 1920, που κάνει το γύρο του διαδικτύου. 

Ήταν Δεκέμβριος του 1920, όταν πέντε κύριοι μιας ορισμένης ηλικίας - όχι στα πολύ νιάτα τους εξωτερικά - ανέβηκαν στην οροφή του κτιρίου του Marceau's Studio και έβγαλαν μια αναμνηστική φωτογραφία κρατώντας σε μικρή απόσταση μια φωτογραφική μηχανή της εποχής, που δεν ήταν και ιδιαίτερα εύκολη στη μεταφορά εδώ που τα λέμε. 
Εκεί στην οροφή υπήρχε ένας φωτογράφος που αποθανάτισε την προσπάθεια... 

ενώ διασώζεται και το οπτικό ντοκουμέντο εκείνου του πρώτου ίσως selfie, που - λόγω της τότε τεχνολογίας - προσέδωσε βάθος στην παρέα των πέντε ανδρών. 


















Βέβαια, από τότε η τεχνολογία έχει εξελιχθεί πολύ και μαζί και τα selfies, με αποκορύφωμα την περίφημη φωτογραφία των σταρ κατά την 86η τελετή απονομής των Όσκαρ...


που μάλιστα προσπάθησε να την επισκιάσει ακόμη και ο Χόμερ Σίμπσον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου