2 Μαρτίου 2014

Ο Γάλλος που προσπάθησε να ζήσει επί 10 μήνες μόνο με γαλλικά προϊόντα.

canalplus.fr

Αν κάνετε μια βόλτα στην αγορά και ρίξετε μια ματιά στα διάφορα προϊόντα, θα διαπιστώσετε ότι τα περισσότερα, από τα ρούχα που φοράμε μέχρι τα... σκόρδα που βάζουμε στο φαγητό, είναι εισαγωγής. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό θα μπορούσε να πει κανείς, ενώ σίγουρα αφορά και τη Γαλλία. Μάλιστα, ένας Γάλλος δημοσιογράφος, ο Μπενζαμίν Καρλ, προσπάθησε να ζήσει 10 μήνες αγοράζοντας και χρησιμοποιώντας μόνο ό,τι είχε γαλλική ταμπέλα προέλευσης. Τα κατάφερε;
Ο Μπενζαμίν Καρλ σκέφτηκε την ιδέα του αυτή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις προεδρικές εκλογές του 2012, όταν ένας Γάλλος υπουργός φωτογραφήθηκε για περιοδικό φορώντας ένα παραδοσιακό πουκάμισο από την περιοχή της Βρετάνης θέλοντας να εκπέμψει στους Γάλλους το μήνυμα ότι πρέπει να εμπιστεύονται τα γαλλικά προϊόντα. 
Ο Καρλ προχώρησε την ιδέα ακόμη παραπέρα θέλοντας να δοκιμάσει αν και κατά πόσο θα μπορούσε πραγματικά κάποιος να αγοράζει μόνο γαλλικά προϊόντα στην καθημερινή του ζωή. Κι επειδή δεν ενδιαφερόταν απλά για ένα προσωπικό πείραμα, ο Καρλ πρότεινε στον διευθυντή του τηλεοπτικού σταθμού Canal Plus, όπου εργάζεται και ο ίδιος, να ξεκινήσουν ένα ντοκιμαντέρ, που θα παρακολουθούσε από κοντά την προσπάθειά του να ζήσει για 10 μήνες ως ο απόλυτα ευσυνείδητος οικονομικά Γάλλος πολίτης. 
Το πρώτο που έκανε ο Μπενζαμίν Καρλ ήταν ν' αποσύρει από το διαμέρισμά του οτιδήποτε δεν ήταν γαλλικό. Και μπορεί να μην έλεγξε τις μπογιές από τις οποίες ήταν βαμμένοι οι τοίχοι, ωστόσο ξεφορτώθηκε έπιπλα, ρούχα και ηλεκτρικές συσκευές που είχαν άλλη χώρα προέλευσης. Τα πάντα! Αποχωρίστηκε ακόμη και τα cd του αγαπημένου του Ντέιβιντ Μπάουι, ο οποίος έχει την ατυχία να μην είναι Γάλλος! Επιπλέον, έθεσε και μια δεύτερη δυσκολία/πρόκληση στο εγχείρημά του, καθώς ο μηνιαίος προϋπολογισμός του θα ανερχόταν μέχρι τα 1.800 ευρώ. 
Ο σκοπός του Καρλ ήταν ν' αντικαταστήσει τον εξοπλισμό του σπιτιού του από γαλλικά προϊόντα, όμως συνάντησε ένα μεγάλο πρόβλημα. Δεν υπάρχουν καταψύκτες γαλλικής κατασκευής κι έτσι το σπίτι του υστερούσε στο συγκεκριμένο τομέα. Αν ήθελε να διατηρήσει φρέσκο ένα φαγητό, απλά το άφηνε στο περβάζι του παραθύρου! Πάντως, στο τέλος του δεκαμήνου, ο Καρλ ανακηρύχτηκε Γάλλος κατά 96.9% - προφανώς δεν πέτυχε απολύτως τον στόχο του, αλλά τα κατάφερε αρκετά ικανοποιητικά! Και μπορεί να μην συνεχίζει να ζει μόνο με γαλλικά προϊόντα, ωστόσο φιλοδοξεί να πείσει τους συμπατριώτες του να προτιμούν ό,τι είναι made in France. Όχι επειδή είναι απαραιτήτως καλύτερα, απλά και μόνο επειδή είναι... γαλλικά! 
Αν και το πείραμα ήταν - με συγχωρείτε για την έκφραση - κάπως ηλίθιο σε μια εποχή επικοινωνίας και ανοιχτών συνόρων, όπου ο οικονομικός εθνικισμός έχει αντικατασταθεί από την οικονομική εξωστρέφεια, ωστόσο για έναν Γάλλο είναι σαφώς πιο εύκολο να μην αγοράζει ή να μην χρησιμοποιεί προϊόντα ξενικής προέλευσης απ' ό,τι θα ήταν για έναν Έλληνα. Ο Έλληνας θα έβρισκε βέβαια τρόφιμα, ρούχα, καμιά ηλεκτρική συσκευή Pitsos κλπ., αλλά θα έπρεπε να μείνει χωρίς τηλεόραση, ραδιόφωνο, αυτοκίνητο, ηλεκτρονικό υπολογιστή, τηλέφωνο και.. και..  Τι ακριβώς είπαμε ότι παράγει η Ελλάδα εκτός από τουρισμό, φαγητό, δημοσίους υπαλλήλους και - τα τελευταία χρόνια - άνεργους πτυχιούχους; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου