5 Μαρτίου 2014

Γιουροβίζιον 2014: Τα τραγούδια της Μάλτας, της Ιταλίας, της Ελβετίας, της Γαλλίας, του Ην. Βασιλείου και της Ιρλανδίας


Όπως και πέρυσι, με το που ανακοινώθηκαν τα υποψήφια ελληνικά τραγούδια, μαζί με το σχολιασμό των ελληνικών τραγουδιών (διαβάστε εδώ) ξεκινάω και τα αφιερώματα στις συμμετοχές που θα εκπροσωπήσουν τις υπόλοιπες 36 χώρες στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη - 6,8 Μαΐου οι δύο ημιτελικοί και στις 10 του μηνός ο τελικός. Τα αφιερώματα θα ολοκληρωθούν σε έξι μέρη. Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνεται κι ένα τραγούδι που έχω ξεχωρίσει ήδη ως φαβορί, τέσσερα που έχουν δυνατότητες να πλασαριστούν σε καλή θέση υπό προϋποθέσεις κι ένα ακόμη που... άγγιξε και δεν ακούμπησε. Γούστα είναι αυτά, πάρτε μια ιδέα από τα δικά μου:

ΜΑΛΤΑ
Firelight - Coming Home
Ένα τραγούδι που το ξεχνάς αμέσως μόλις τελειώσει. Ή μάλλον το μόνο που θυμάσαι είναι το πόσο αδιάφορο ήταν. Τελείως ξεπερασμένο και άνευρο, δεν προβλέπω να κερδίσει και πολλές ψήφους είτε από το κοινό είτε από τις επιτροπές. 
Βαθμολογία: 2.5/10


ΙΤΑΛΙΑ 
Emma Marone - La mia città
Είναι ένα τραγούδι που δεν γράφτηκε ειδικά για τη Γιουροβίζιον, αλλά περιλαμβάνεται στο τελευταίο άλμπουμ της τραγουδίστριας, που αναδείχτηκε το 2010 κερδίζοντας τη δέκατη σαιζόν του τάλεντ σόου Amici di Maria De Filippi - Μαρία ντε Φίλιππι είναι το όνομα της παρουσιάστριας, αλλά και πάλι είναι πολύ περίεργος ο τίτλος! Μου αρέσει πάρα πολύ η αυθεντική ροκ χροιά που έχει η φωνή της Έμμα, ενώ και το τραγούδι το θεωρώ αρκετά δυναμικό και ξεσηκωτικό. Μαζί μου δεν συμφωνούν μάλλον οι Ιταλοί, καθώς είναι από τα λιγότερο γνωστά τραγούδια της Έμμα, η οποία όμως φαίνεται να πιστεύει σ' αυτό, γι' αυτό άλλωστε και το επέλεξε. Περιμένοντας να δημοσιοποιηθεί και η τελική του εκδοχή, καθώς προς το παρόν η διάρκεια του τραγουδιού είναι 3΄30΄΄, δηλαδή πρέπει να μειωθεί κατά 30΄΄, είναι από τα αγαπημένα μου, ένα τραγούδι που μπορώ ν' ακούσω και εκτός Γιουροβίζιον - στο ραδιόφωνο ή στο mp3 - και πιστεύω ότι μπορεί να πάει πολύ ψηλά.
Βαθμολογία: 8/10


ΕΛΒΕΤΙΑ
Sebalter - Hunter of Stars
Κάθε χρόνο υπάρχει ένα τραγούδι που μου αρέσει πολύ, αλλά αποτυγχάνει καν να περάσει στον τελικό της Γιουροβίζιον. Θα συμβεί άραγε το ίδιο και με τη φετινή, ελβετική συμμετοχή; Αντικειμενικά, ο τραγουδιστής δεν έχει ούτε καλή φωνή ούτε καλή αγγλική προφορά, αλλά έχουμε ακούσει και πολύ χειρότερα. Η μελωδία είναι αρκετά ελκυστική, τόσο το σφύριγμα όσο και η μουσική γέφυρα, που έχει folk στοιχεία. Θέλει λίγη δουλειά η σκηνική παρουσίαση, ώστε να είναι λιγότερο στατικό - ειδικά στο κομμάτι της γέφυρας. Νομίζω ότι είναι πολύ επιεικής η βαθμολογία μου...
Βαθμολογία: 7.5/10


ΓΑΛΛΙΑ
Twin Twin  - Moustache 
Ένα μόνο απωθημένο έχει στην ζωή του ο τραγουδιστής του συγκροτήματος των Twin Twin, να βγάλε μουστάκι.Αυτό τουλάχιστον μας λέει στο συγκεκριμένο τραγούδι, που δεν φιλοδοξεί να το πάρουμε στα σοβαρά, ούτε όμως να το θεωρήσουμε και ως αστείο. Πρόκειται για ένα ανάλαφρο τραγούδι, που σπάνια στέλνει η Γαλλία στη Γιουροβίζιον και το οποίο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μέχρι το ρεφρέν θυμίζει υπερβολικά πολύ το "Papaoutai" του Stromae, αλλά τα μέλη του συγκροτήματος, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στη Γαλλία αν και έχουν κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ, υποστηρίζουν ότι έγραψαν το τραγούδι πριν ένα χρόνο. Οι φωνητικές αδυναμίες του τραγουδιστή στο live είναι εύκολα αντιληπτές, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι τόσο χαρούμενο, που τελικά δεν έχουν και τόση σημασία - συγχωρούνται.
Βαθμολογία: 7.5/10


ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Molly - Children of the Universe
Την τελευταία φορά που το Ην. Βασίλειο κέρδισε το διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον (το μακρινό 1997) ήταν με μια μπαλάντα, που περνούσε ένα οικουμενικό μήνυμα αγάπης. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά τόσο στη μουσική όσο και στη Γιουροβίζιον, αλλά το Ην. Βασίλειο επιδιώκει ένα δυνατό comeback με την ίδια συνταγή. Οk, το "Children of the Universe" δεν είναι μπαλάντα, αλλά θέλει να μεταδώσει ένα μήνυμα οικουμενικού χαρακτήρα, όπως κάνανε τα φεστιβαλικά τραγούδια μια φορά κι έναν καιρό. Η τραγουδίστρια, που είναι άγνωστη στη Βρετανία, έχει ωραία φωνή και αυτό είναι ο μόνος λόγος για ν' ακούσει κανείς το τραγούδι μέχρι το τέλος. Btw, ο στίχος "Power to the people" θα γινόταν πολύ καλό σλόγκαν για διαφήμιση κινητής τηλεφωνίας, ενώ έξυπνα επαναλαμβάνεται και στο τραγούδι χωρίς να κουράζει, ακριβώς επειδή είναι αρκετά εύστοχο.
Βαθμολογία: 6.5/10


ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Can-linn feat Kasey Smith - Heartbeat
Το ρεφρέν θυμίζει προκλητικά πολύ το περσινό νικητήριο τραγούδι ("Only Teardrops"), αλλά προσπαθεί να κάνει τη διαφορά προσθέτοντας πιο ιρλανδικούς, κέλτικους ήχους. Είναι ένα καλό τραγούδι, που δεν ξεχνιέται εύκολα κι επομένως η Ιρλανδία φέτος δεν θα τερματίσει στην τελευταία θέση, αλλά δύσκολα θα το άκουγες και στο ραδιόφωνο ή σε κάποιο κλαμπ - αν δεν είσαι Ιρλανδός. Δεν γνωρίζω πόσα είναι τα μέλη του παραδοσιακού συγκροτήματος Can-linn, όμως αν υπάρχει η δυνατότητα να πλαισιωθεί από χορευτές του riverdancing στη σκηνή της Γιουροβίζιον, μπορεί να πάει αρκετά ψηλά. Προς το παρόν...
Βαθμολογία: 7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου