2 Μαρτίου 2014

Τα 3 μη αγγλόφωνα τραγούδια που κέρδισαν Όσκαρ μέχρι σήμερα


Μέχρι το 2013, 69 τραγούδια βραβεύτηκαν με Όσκαρ και από αυτά μόνο τα 3 δεν μιλούσαν αγγλικά. Μάλιστα, το ένα από αυτά και μάλιστα το πρώτο μη αγγλόφωνο τραγούδι που βραβεύτηκε από την αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου το έτος 1961, δεν ήταν άλλο από τα "Παιδιά του Πειραιά" ("Never On Sunday" Ο αγγλικός τίτλος) με την υπογραφή του Μάνου Χατζιδάκι, όπως το ερμήνευσε μοναδικά η Μελίνα Μερκούρη. Δεν είναι περίεργη αυτή η νίκη, αν αναλογιστεί κανείς πόσο διάσημο είναι αυτό το τραγούδι σ' όλα τα μήκη και πλάτη της γης - ίσως εξαιρώντας κάποιες αφρικανικές χώρες - μέχρι και σήμερα, ταυτισμένο με την Ελλάδα. 

Το δεύτερο μη αγγλόφωνο τραγούδι που έκλεψε τις καρδιές των ειδικών ήταν το "Al Otro Lado Del Rio" ("Στην άλλη όχθη του ποταμού"), που ακούστηκε στην ταινία "Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας" το 2003 - η βράβευση έγινε το 2004, στα πλαίσια της 77ης τελετής της αμερικανικής Ακαδημίας. Ήταν ένα χαμηλών τόνων τραγούδι, που δεν γνώρισε την επιτυχία των "Παιδιών του Πειραιά", και το οποίο ερμήνευσε ο Ουρουγανός τραγουδιστής Jorge Drexler. 
Κι επειδή ο Drexler ήταν άγνωστος στο αμερικανικό κοινό, οι διοργανωτές των Όσκαρ είχαν αποφασίσει να μην ερμηνεύσει εκείνος το τραγούδι του, αλλά ο Κάρλος Σαντάνα από κοινού με τον Αντόνο Μπαντέρας. Ο λόγος; Ο φόβος... των χαμηλών τηλεθεάσεων! Πάντως,  Drexler πήρε κατά κάποιον τρόπο την εκδίκησή του τραγουδώντας a capella λίγους από τους στίχους, όταν παρέλαβε το βραβείο του. 

Και μπορεί να χρειάστηκε να μεσολαβήσουν 43 χρόνια ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο μη αγγλόφωνο, οσκαρικό τραγούδι, ωστόσο η τρίτη απόκλιση από τον κανόνα, που θέλει τους Αμερικανούς να προτιμούν την αγγλική γλώσσα, ήρθε μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, στην τελετή του 2008, όταν το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού κέρδισε με την αξία του το "Jai Ho", που ακούστηκε στην ταινία-έκπληξη "Slumdog Millionaire". 
Αυτό είναι το πρωτότυπο τραγούδι, που αργότερα διασκεύασαν και οι Pussycat Dolls - η πιο γνωστή εκδοχή.



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου