22 Ιουνίου 2014

5 τραγούδια με ακραία ερωτικά υπονοούμενα


Ορισμένοι συγχέουν τα τραγούδια με την ποίηση, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί ως προς τους στίχους, οι οποίοι υποτίθεται ότι πρέπει να είναι οπωσδήποτε βαθυστόχαστοι και καθωσπρέπει. Πρώτοι οι ξένοι κατάλαβαν ότι πάνω απ' όλα τα τραγούδια είναι μια μορφή έκφρασης και εξωτερίκευσης πιο καθημερινών συναισθημάτων και καταστάσεων, όπου το ζητούμενο είναι η αμεσότητα και όχι η μεγαλοστομία. Ο έρωτας αποτελεί βασικό θέμα για τα περισσότερα τραγούδια, μόνο που ορισμένες φορές οι στίχοι φλερτάρουν με την παρανομία ή με την ηθική κατακραυγή της εποχή τους.
The Knack - My Sharona
Το 1977, δυο χρόνια προτού σχηματισθούν οι The Knack και ηχογραφήσουν το πρώτο τους άλμπουμ, που περιείχε και το πιο γνωστό τραγούδι τους, ο 25χρονος Νταγκ Φίγκερ, που θα γινόταν και ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, είχε ερωτευτεί τρελά μια 16χρονη (στα 17) κοπέλα, που ονομαζόταν Σαρόνα Άλπεριν και η οποία τον ενέπνευσε να γράψει το συγκεκριμένο τραγούδι, που ουσιαστικά αναφέρεται στον παράνομο, όσο και παράφορο έρωτα ενός 25άρη για μια ανήλικη.


Little Richard - Tutti Frutti
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και πασίγνωστα τραγούδια του ροκ εν ρολ, που κυκλοφόρησε το 1955, αλλά ο Λιτλ Ρίτσαρντ το τραγουδούσε πολύ καιρό πιο πριν με παραλλαγμένους στίχους. Το αυθεντικό ρεφρέν του τραγουδιού πήγαινε ως εξής: 
Tutti Frutti, good booty,
If it don't fit, don't force it,
You can grease it, make it easy.
Με στοιχειώδη γνώση αγγλικών καταλαβαίνει κανείς ότι αναφερόταν - με σατιρική διάθεση - στο πρωκτικό σεξ και πιθανότατα μεταξύ δύο ανδρών, αφού κι ο ίδιος ο Λιτλ Ρίτσαρντ έχει παραδεχτεί ότι σε νεαρότερη ηλικία είχε ομοφυλοφιλικές ερωτικές επαφές, τις οποίες υποτίθεται ότι διέκοψε μεγαλώνοντας. Φυσικά, το τραγούδι δεν μπορούσε να ηχογραφηθεί, όπως είχε, ειδικά εκείνη την εποχή, με αποτέλεσμα το ρεφρέν να τροποποιηθεί στο πιο ανώδυνο "Tutti Frutti, aw rooty".


Bryan Adams - Summer of 69
Για κάποιο λόγο, υπάρχουν ορισμένοι που πιστεύουν ότι το ερωτικό αυτό τραγούδι αναφέρεται στο καλοκαίρι του 1969, όταν ο Μπράιαν Άνταμς ήταν μόλις... εννέα ετών (στα 10). Ο ίδιος ο Άνταμς έχει αποκαταστήσει την αλήθεια σε συνέντευξή του το 2001: "Ορισμένα σημεία είναι αυτοβιογραφικά, όμως ο τίτλος προέρχεται από την ιδέα του 69 ως μεταφορά για το σεξ".



Δέσποινα Βανδή - Τι κάνω μόνη μου
Η Βανδή έσπασε το ταμπού του γυναικείου αυνανισμού τραγουδώντας αυτό το τραγούδι του Φοίβο, που είναι γεμάτο από σαφέστατα υπονοούμενα, αλλά - παράξενο πώς τα κατάφερε - δεν προκάλεσε τις αντιδράσεις που θα φανταζόταν κανείς ή που ίσως και να επεδίωκε ο Φοίβος. Παρόλα αυτά έγινε επιτυχία το 2001, αλλά πολύ δύσκολα θα το κατέτασσε κανείς στα καλύτερα τραγούδια της Δέσποινας.


Άντζυ Σαμίου - Το αδύνατο σημείο μου
Αντίθετα με τις μοναξιές της Δέσποινας Βανδή, πολλά χρόνια νωρίτερα η Άντζι Σαμίου είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις με το τραγούδι που έγραψε η ίδια κι έγινε για πρώτη φορά γνωστή, με το χαρακτηριστικότατο ρεφρέν "Εκεί που καίγομαι πολύ,/ θέλω να νιώσω το φιλί./ Κάν' το κορμί μου να μιλά,/ πιο χαμηλά, πιο χαμηλά, πιο χαμηλά". Δεν νομίζω να υπάρχει έστω κι ένας ενήλικας, που να μην καταλαβαίνει σε ποιο σημείο του σώματος αναφέρεται ο στίχος, που είναι  τόσο λούμπεν, ώστε είτε τον αγαπάς είτε τον μισείς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου