21 Ιουνίου 2014

Η πραγματική ιστορία πίσω από το "Like A Virgin", ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της Μαντόνα Το έγραψε ένας άνδρας για να εκφράσει... τα δικά του συναισθήματα!

Το 2014 είναι μια σημαντική χρονιά για τη Μαντόνα, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια από την κυκλοφορία ενός από τα πλέον εμβληματικά τραγούδια της "βασίλισσας της ποπ". Δεν είναι άλλο από το "Like A Virgin", ένα τραγούδι που είχε θεωρηθεί προκλητικό στην εποχή του, λόγω του προκλητικού στίχου, αλλά και του βιντεοκλίπ, που γυρίστηκε στα κανάλια της Βενετίας, συμβόλιζε την σεξουαλική απελευθέρωση και είχε ως γκεστ-σταρ έναν άνδρα με μάσκα λιονταριού. Ποια είναι όμως η πραγματική ιστορία του τραγουδιού, που συζητήθηκε όσο λίγα και καθιέρωσε την Μαντόνα ως ποπ σταρ; Τι είχε στο μυαλό του ο άνθρωπος που έγραψε τους στίχους;

Στιχουργός του "Like A Virgin" είναι ο Μπιλ Στάινμπεργκ. Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα songfacts.com, ο Στάινμπεργκ περιέγραψε την πραγματική ιστορία του τραγουδιού. Την εποχή που έγραφε τους στίχους, βρισκόταν σε μια μεταβατική φάση της ζωής του. Λίγο καιρό νωρίτερα είχε χωρίσει από μια πολύ έντονη σχέση, που του είχε αφήσει έντονα σημάδια από συναισθηματικής απόψεως, ενώ την περίοδο εκείνη βρισκόταν στο ξεκίνημα μιας νέας σχέσης. Οι στίχοι αναφέρονται στο νέο αυτό ξεκίνημα της ζωής του, στο οποίο αισθανόταν λαμπερός και ανανεωμένος - με άλλα λόγια "σαν παρθένος". Αυτό το νόημα αποτυπώνεται κυρίως στους στίχους "I made it through the wsilderness, somehow I made it through" ("Κατάφερα να ξεπεράσω την αγριότητα, με κάποιον τρόπο την ξεπέρασα").
Αν και ήταν ήδη στιχουργός σχετικά πετυχημένων τραγουδιών, τότε ο Στάινμπεργκ εργαζόταν και στους αμπελώνες του πατέρα του, ενώ έγραφε τους στίχους ενώ οδηγούσε το κόκκινο φορτηγάκι του την ώρα της δουλειάς. Έδωσε τους στίχους στον συνεργάτη του Τομ Κέλι, ο οποίος προσπάθησε να συνθέσει μια κατάλληλη μελωδία. Επειδή το νόημα του τραγουδιού ήταν βαθύτατα συναισθηματικό, αρχικά ο Κέλι επιχείρησε να γράψει μια ευαίσθητη μπαλάντα. Ωστόσο, υπήρχε ένα εμπόδιο: ο στίχος "like a virgin", που θα γινόταν και ο τίτλος του τραγουδιού. 
Πώς μπορεί κανείς να γράψει μια μπαλάντα, που θα περιέχει έναν τόσο ασυνήθιστο και προκλητικό - για την εποχή του - στίχο; Ο Στάινμπεργκ αρνήθηκε να τον αφαιρέσει, επειδή ήταν ένας "πολύ ιδιαίτερος στίχος" για τον ίδιο και τα πράγματα έμοιαζαν να έρχονται σε αδιέξοδο. Σε κάποια στιγμή, ο Κέλι άρχισε να παίζει το μπάσο και να τραγουδάει τους στίχους σε φαλτσέτο. "Αυτό είναι!", αναφώνησε ο Στάινμπεργκ κι έτσι δημιουργήθηκε το τραγούδι, όπως το ξέρουμε. Έδωσαν το ντέμο στον μάνατζερ της Μαντόνα και εκείνη το ερμήνευσε ακριβώς όπως το είχε ακούσει. 
Στις 18 Σεπτεμβρίου 1984, η Μαντόνα τραγούδησε για πρώτη φορά το "Like A Virgin" στα πρώτα βραβεία του MTV, ενώ το τραγούδι κυκλοφόρησε ως single σχεδόν δυο μήνες αργότερα, ως πρόμο του άλμπουμ με τον ίδιο τίτλο. Τα υπόλοιπα ανήκουν στη μουσική ιστορία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Μαντόνα συνάντησε μόνο μία φορά τους δημιουργούς του τραγουδιού κι αυτό περίπου 5 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, ενώ αρνήθηκε να ξανασυνεργαστεί μαζί τους, κάτι που ο Στάινμπεργκ αποδίδει πιθανότατα σε μια αίσθηση πικρίας της Μαντόνα, επειδή δεν είχε καμία εμπλοκή στη δημιουργία του τραγουδιού είτε στιχουργικά είτε συνθετικά.



Σχετικά θέματα:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου