23 Ιουλίου 2014

Τα αφιερώματα των αμερικάνικων εφημερίδων στην Αλίκη Βουγιουκλάκη το 1957, πολύ πριν γίνει η "εθνική σταρ"

Μπορεί η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Αλίκης Βουγιουκλάκη, σχεδόν παράλληλα με την πρώτη της εμφάνιση και στο θέατρο, να έγινε το 1955 με την ταινία "Ποντικάκι" κλέβοντας τις εντυπώσεις, ωστόσο η μεγάλη εμπορική επιτυχία θα ερχόταν τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1959, όταν έκαναν πρεμιέρα τρεις ταινίες της, που είχαν τεράστια απήχηση στο κοινό: Η Μουσίτσα, Αστέρω (και οι δύο τον Φεβρουάριο του '59 με μια εβδομάδα διαφορά) και Το Ξύλο Βγήκε Από Τον Παράδεισο. Αν και ήταν ήδη αγαπητή στο κοινό, χάρη σ' αυτές τις τρεις ταινίες δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις, που επέτρεψαν λίγα χρόνια αργότερα την ανακήρυξη της Βουγιουκλάκη ως η "εθνική σταρ". Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι πριν το 1959, όταν η προβολή της "Αστέρως" στο φεστιβάλ του Βερολίνου έκανε γνωστό το όνομα της Αλίκης Βουγιουκλάκη και στο εξωτερικό, δεν θα υπήρχαν λογικά δημοσιεύματα σε ξένες εφημερίδες γύρω από το πρόσωπό της, στον αμερικανικό τύπο της εποχής - και κυρίως τις χρονιές 1957 και 1958 - μπορεί να βρει κανείς αρκετά αφιερώματα και φωτογραφίες της ανερχόμενης Αλίκης. 

Για την προσπάθεια προώθησης της Βουγιουκλάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες ευθυνόταν η ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος Βάσω Μίνγκος, που υπέγραφε όλα τα σχετικά ρεπορτάζ. Για παράδειγμα, το Σεπτέμβρη του 1958 σε πολλές περιφερειακές αμερικάνικες εφημερίδες - λες και οι Αμερικανοί ενδιαφέρονταν για τα παρασκήνια του ελληνικού κινηματογράφου - δημοσιεύτηκε ένα ρεπορτάζ της Μίνγκος για τα γυρίσματα της ταινίας "Ο Μιμίκος και η Μαίρη", με φωτογραφία της Βουγιουκλάκη να περιστοιχίζεται από θαυμαστές, αλλά και με πληροφορίες για την αληθινή ιστορία της ερωτικής τραγωδίας.
Ωστόσο, η πρώτη γνωριμία των Αμερικανών με την Βουγιουκλάκη είχε γίνει ένα χρόνο νωρίτερα. Στις 12 Νοεμβρίου 1957, διάφορες εφημερίδες της Νέας Υόρκης φιλοξενούσαν μια φωτογραφία της Αλίκης να ποζάρει χαρούμενη αγκαλιά μ' ένα αρνάκι!


Περίπου ενάμιση μήνα αργότερα, η Αλίκη έσκαγε και πάλι μύτη στις σελίδες του αμερικάνικου τύπου, αυτήν τη φορά ως χορεύτρια. Η φωτογραφία συνοδευόταν τώρα κι από ένα εγκωμιαστικό άρθρο της Βάσως Μίνγκος για την "Ελληνίδα καλλονή", που γύριζε ταυτόχρονα πέντε ταινίες! (Πράγματι, το 1957 η Βουγιουκλάκη γύρισε πέντε ταινίες, οι οποίες όμως δεν είναι και από τις πιο γνωστές της σήμερα: Μαρία Πενταγιώτισσα, Διακοπές στην Αίγινα, Χαρούμενοι Αλήτες, Έρωτας στους Αμμόλοφους και Η ζαβολιάρα). 
"Οι Γιάννηδες της διπλανής πόρτας σ' αυτήν την αρχαία εστία πολιτισμού χρειάζονται μια μοτοσυκλέτα κι ένα σκάφος για να κυνηγήσουν την Ελληνίδα καλλονή Αλίκη Βουγιουκλάκη", ξεκινούσε το αφιέρωμα. Και συνέχιζε:
"Η κωμική ηθοποιός με το δυσπρόφερτο όνομα δίνει την εντύπωση ότι είναι σε πολλά μέρη ταυτόχρονα. Για παράδειγμα: Μια μέρα του περασμένου καλοκαιριού, θαυμαστές ανέφεραν ότι την είδαν σ' ένα νησί του Αιγαίου, σε μια ερημική παραλία της Αττικής, σ' ένα χωριουδάκι στις πλαγιές της Πεντέλης, σε μια πόλη της Πελοποννήσου, πριν βγει στα φώτα ενός αθηναϊκού θεάτρου. Και το εντυπωσιακό είναι ότι όλες οι αναφορές ήταν σωστές. Ταξιδεύοντας εκατοντάδες μίλια καθημερινά με καράβι και αυτοκίνητο, η Αλίκη εκπλήρωνε μια αξιοθαύμαστη κοινοπραξία μιας γυναίκας ηθοποιού (σ.σ. στο πρωτότυπο "one-woman acting cartel"). Πρωταγωνιστούσε σε πέντε διαφορετικές ταινίες, που γυρίζονταν σε πέντε διαφορετικές τοποθεσίες ταυτόχρονα. Το βράδυ, έπαιζε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο "Κοντσέρτο" σ' ένα αθηναϊκό θέατρο".
Πραγματικά εντυπωσιακή επίδοση, που λίγοι άνθρωποι θα μπορούσαν να φέρουν εις πέρας, όσο πάθος κι αν έχουν για την δουλειά τους. Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα, η Αλίκη εμφανιζόταν ως 21 ετών (στην πραγματικότητα ήταν 23-24, αλλά αυτό έχει μικρή σημασία), αλλά και ως απόγονος του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, κάτι που πολύ πιθανόν και να ισχύει, αφού το πατρικό επώνυμο της μητέρας της ήταν όντως Κουμουνδούρου. Εξοικειώνοντας περισσότερο τους αναγνώστες της με το πρόσωπο της Ελληνίδας ηθοποιού, η Μίνγκος περιέγραφε στη συνέχεια πώς η Αλίκη "δέχτηκε γερό χαστούκι από τον πατέρα της όταν του ανακοίνωσε σε ηλικία πέντε ετών, μπροστά σ' ένα δωμάτιο γεμάτο καλεσμένους ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός. Το χαστούκι δεν έπιασε. Μέχρι που έγινε 10, η Αλίκη λειτουργούσε τη δική της θεατρική επιχείρηση, που αποτελούνταν από τους δύο νεότερους αδερφούς της κι ένα φίλο γείτονα, ανεβάζοντας παραστάσεις μπροστά από ένα σεντόνι στη βεράντα". 
Από εκεί και πέρα, το άρθρο περιείχε και κάποιες υπερβολές, τις οποίες οφείλουμε να τονίσουμε, καθώς εμφάνιζε την Βουγιουκλάκη ως περιζήτητη από τους ξένους παραγωγούς. Συγκεκριμένα, εμφανιζόταν να έχει δεχτεί πρόταση από Γάλλους για μια ταινία που θα γυριζόταν στη Μακεδονία, αλλά και από Ρώσους, οι οποίοι υποτίθεται ότι ήθελαν να τη δώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ρωσική εκδοχή της Ομήρου Ιλιάδας, την ώρα που "οι Αμερικανοί παραγωγοί ταινιών....ανησυχούν πώς θα χωρέσουν τ' όνομά της στη μαρκίζα, όταν οι πρόσφατες ταινίες προβληθούν στο εξωτερικό".
Αυτή ήταν και η φωτογραφία της Αλίκης από μια πρόβα μπαλέτου, που, όπως αναφέρθηκε, συνόδευε το ενδιαφέρον αυτό αφιέρωμα, που δημοσιεύτηκε σε αμερικάνικες εφημερίδες - κάπως πρόωρα οφείλουμε να ομολογήσουμε:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου