Η πρώτη ταινία στην όποια έπαιξε η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν "Το ποντικάκι" της εταιρίας "Ανζερβός" σε σενάριο και σκηνοθεσία Νίκου Τσιφόρου και Γιώργου Ασημακόπουλου, που έκανε πρεμιέρα στις 15 Φεβρουαρίου 1954 στους κινηματογράφους Έσπερος, Ρεξ και Σταρ. Η υπόθεση της ταινίας, που ελάχιστες φορές έχει προβληθεί στην ελληνική τηλεόραση, είχε ως εξής:
"Το "Ποντικάκι", ένα τίμιο φτωχοκόριτσο, γυρίζει στα καμπαρέ του λιμανιού για να πουλήσει λουλούδια. Μια νύχτα η Αστυνομία κυνηγά δυο διαρρήκτες γύρω στο λιμάνι. Ο νεαρός κυνηγμένος Λουκής ξεπροβάλλει μέσ' το σκοτάδι μπρος στο "Ποντικάκι" που τον βοθάει να ξεφύγει. Ο Λουκής, ένας καλός και τίμιος νέος, έχει παρασυρθεί από τον Κώστα, άνθρωπο πωρωμένο. Όμως η συνάντηση του Λουκή με το Ποντικάκι κάνει να γεννηθεί μια τρυφερή αγάπη. Ο Λουκής θέλει να γίνει τίμιος τώρα που η αγάπη θερμαίνει την ψυχή του. Ο Κώστας όμως τον εκβιάζει συνεχώς και τον σπρώχνει στην κλοπή, αλλά ο Λουκής αντιστέκεται. Ένα τρομερό μίσος γεμίζει την ψυχή του Κώστα, που αναθέτει σε δυο μπράβους να σκοτώσουν το Λουκή.
Ένα βράδυ που ο Λουκής έχει αγοράσει βέρες για να αρραβωνιαστεί με το Ποντικάκι, οι δυο κακούργοι επιτίθενται. Το ποντικάκι μπαίνει μπροστά και το μαχαίρι των κακούργων την χτυπάει... Το Ποντικάκι μεταφέρεται στο Νοσοκομείο, όπου και κατορθώνει να σωθεί. Ο Λουκής καταλαβαίνει πως πρέπει να ξενιτευτούν και οι δυο για να γλιτώσει απ' το παρελθόν του που τον κυνηγά. Θέλει να φύγουν μα δεν έχει τόσα πολλά λεφτά. Μια τελευταία κλοπή θα του δώσει τα απαραίτητα χρήματα για να αρχίσει μια καινούρια και αλέκιαστη ζωή κι αποφασίζει...." - η συνέχεια στις οθόνες μας, αν δεήσει κάποιο κανάλι να την προβάλλει.
Το μεγάλο όνομα, ο πρωταγωνιστής της ταινίας ήταν ο Μίμης Φωτόπουλος, που ήταν ήδη πολύ αγαπητός, ενώ άλλοι γνωστοί ηθοποιοί που συμμετείχαν ήταν ο Νίκος Ρίζος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος κ.ά. Ωστόσο, όπως διαβάζουμε στο εξαιρετικό μπλογκ για τον παλιό κινηματογράφο grcinema.wordpress.com, το "Ποντικάκι" έκοψε μόλις 32.558 εισιτήρια στην πρώτη προβολή και ήταν 15ο μεταξύ των συνολικά 21 ελληνικών ταινιών της σαιζόν. Άλλωστε, εξίσου αρνητικές ήταν και οι κριτικές των εφημερίδων - αν και αυτό ήταν συνηθισμένο φαινόμενο, ακόμη και για τις εμπορικές ταινίες. Ο Μάριος Πλωρίτης έγραφε δυο μέρες μετά την πρεμιέρα της ταινίας (17.02.1954, εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ):
"Το "Ποντικάκι" έχει λαμπρή φωτογραφία, η τεχνική του πλευρά είναι γενικά αξιόλογη, αλλά - εκτός από τη βασική μας αντίρρηση για το θέμα του - του λείπει ο δυναμισμός, η γενναιότητα και η αληθοφάνεια ποy κάνουν ανεκτές αυτού του είδους τις αμερικάνικες ταινίες. Οι σεναρίστες-σκηνοθέτες έκαναν και στον εξωτερικό διάκοσμο του φιλμ και στην εκλογή των τύπων μια καλή προσπάθεια να δώσουν πειστική "ατμόσφαιρα" στο έργο. Τους έλειπε όμως (όπως έλειπε κι από τους ηθοποιούς) η πείρα, η ειδίκευση σε παρόμοια φιλμ... Ελπίζουμε μόνο πως θα τους πείσει να διοχετεύσουν την έφεσή τους σε έργα πιο ελληνικά - τόσο σε θέμα όσο και σε δυνατότητες".
Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν αρκετούς μήνες πριν την πρεμιέρα της στις κινηματογραφικές αίθουσες και πιο συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 1953. Τα τελευταία γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Ιουλίου, οπότε η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ έκανε ένα αφιέρωμα στην ταινία, με αφορμή την επιλογή κομπάρσων από το αποκαλούμενο "Κινηματογραφικό Άλμπουμ" της εφημερίδας - φωτογραφίες απλών ανθρώπων που ονειρεύονταν να δουν τον εαυτό τους στη μεγάλη οθόνη. Στις 5 Ιουλίου 1953 διαβάζουμε για πρώτη φορά το όνομα της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, ως μία εκ των πρωταγωνιστών.
Μία εβδομάδα μετά, στις 12 Ιουλίου, η εφημερίδα δημοσίευσε εκτενές ρεπορτάζ από τα γυρίσματα της ταινίας "Ποντικάκι" στα στούντιο της εταιρίας ΑΝΖΕΡΒΟΣ στον Πειραιά. Οι είκοσι κομπάρσοι που είχαν επιλεγεί από το "Κινηματογραφικό Άλμπουμ" έφτασαν στο στούντιο κατά τις 9.30΄ το βράδυ της 8ης Ιουλίου (ημέρα Τετάρτη), οπότε "ο μακιγιέρ της ταινίας κ. Νίκος Βαρβερής είχεν αρχίσει να τους βάφη μαζί με τους ηθοποιούς των κυρίων ρόλων, ώστε στις 12 τα μεσάνυχτα που θα ερχόταν και ο πρωταγωνιστής της ταινίας Μίμης Φωτόπουλος, να ήταν όλοι έτοιμοι για το γύρισμα".
Παράλληλα, ο διευθυντής παραγωγής κ Θανάση Μερτζής, "έδιδε τις τελευταίες οδηγίες στους πάντας - ηθοποιούς και τεχνικούς - και εξηγούσε σ' έναν-έναν χωριστά, τι έπρεπε να κάνη κατά την διάρκειαν του γυρίσματος της ταινίας". Μάλιστα, η εφημερίδα σημείωνε ένα χαριτωμένο περιστατικό, όπου ένα "ταλέντο του κινηματογράφου", χωρίς να το κατονομάσει, είχε εμφανιστεί απρόσκλητο στα γυρίσματα ζητώντας να παίξει ένα ρόλο στην ταινία, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Τσιφόρου, ο οποίος ωρυόταν: "Μα μ' έχουν τρελάνει αυτά τα ψώνια...".
Αυτή τη φορά, το ρεπορτάζ του ΕΜΠΡΟΣ έκανε ειδική μνεία στη νεαρή ηθοποιό, που έμελλε να μετεξελιχθεί ύστερα από λίγα χρόνια στην "εθνική σταρ", ενώ δημοσιευόταν η πρώτη (μικρή) φωτογραφία της Αλίκης Βουγιουκλάκη στον ημερήσιο τύπο, αν εξαιρέσουμε τη διαφήμιση της μπύρας ΦΙΞ, όπου παρέμενε ανώνυμη. Είναι η φωτογραφία που ακολουθεί.
Όπως σχολίαζε η εφημερίδα, "Μετά την Σμαρούλα Γιούλη, ο εκ των κορυφαίων σκηνοθετών μας κ. Νίκος Τσιφόρος ανεκάλυψε την ανωτέρω εικονιζομένη Ενζενύ δίδα Αλίκη Βουγιουκλάκη της οποίας το ταλέντο έχει καταπλήξει τους ειδικούς του κινηματογράφου. Η δις Βουγιουκλάκη, η οποία ντεπουντάρει για πρώτη φορά στον κινηματογράφο ως πρωταγωνίστρια στο "Ποντικάκι", θεωρείται σήμερον, ως η υπ' αριθμ. 1 αντίπαλος της πρωταγωνίστριας του Ελληνικού κινηματογράφου Σμαρούλας Γιούλη".
Όσον αφορά τα γυρίσματα, ξεκίνησαν μισή ώρα μετά μεσάνυχτα και τελείωσαν στις 6 το πρωί, ενώ συνολικά γυρίστηκαν 7 σκηνές, που ήταν και οι τελευταίες "του ωραίου αυτού αστυνομικού ρομάντσου". Πραγματικά, εκείνη την εποχή ήταν πολύ δύσκολες οι συνθήκες για τον ελληνικό κινηματογράφο, που ακόμη δεν είχε μετατραπεί σε "βιομηχανία".
Εν τω μεταξύ, λίγους μήνες μετά τα γυρίσματα της ταινίας "Ποντικάκι" και πριν την προβολή της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες, η Αλίκη Βουγιουκλάκη έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο με την παράσταση "Κατά φαντασίαν ασθενής" του Μολιέρου - από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, η οποία ανέβηκε για πρώτη φορά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 9 Δεκεμβρίου 1953 (ώρα 8 το βράδυ). Το όνομα της ακόμα άγνωστης Αλίκης Βουγιουκλάκη δεν αναφερόταν καν στη διαφημιστική καταχώρηση στις εφημερίδες - η παρακάτω φωτογραφία είναι από την πρεμιέρα της παράστασης στο Βασιλικό Θέατρο Αθηνών στις 12.01.1954:
Δεν έχω εντοπίσει κάποια κριτική σχετικά με την παράσταση, που ν' αναφέρεται στην Αλίκη, όμως έχω ανακαλύψει την παρακάτω φωτογραφία, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ στις 16.01.1954:
Μήπως γνωρίζετε ποια τραγουδά στο έργο, "Το ποντικάκι", στο 37:49 της ταινίας το τραγούδι "Τι σημασία ένας ναύτης έχει τάχα"; Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφή