7 Απριλίου 2014

Ο ελληνογερμανικός πόλεμος τον Απρίλιο του 1941 μέσα από τα επίσημα πολεμικά ανακοινωθέντα


Στις 5.15΄ τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου 1941 εκδηλώθηκε αιφνιδιαστικά η γερμανική επιθετικότητα με την επίδοση τελεσιγράφου από τον Γερμανό πρέσβη Έρμπαχ στο σπίτι του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κοριζή. Γύρω στις 8 το πρωί, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών διέκοψε τη μετάδοση της θείας λειτουργίας και ο εκφωνητής ανήγγειλε τα εξής:
"Τα γεγονότα, τα οποία ανεμένοντο από ημερών ήρξαντο να εξελίσσωνται ραγδαίως από της αυγής της σήμερον. Η Ελλάς θύμα και πάλιν μιας αδίκου και απροκλήτου επιθέσεως, όρθια επί των επάλξεων υπερασπίζει τα σύνορά μας εναντίον νέου εισβολέως. Οι Γερμανοί, σύμμαχοι των Ιταλών προσβάλλουν τα σύνορα της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Ο Ελληνικός στρατός μάχεται υπερασπίζων το πάτριον έδαφος όπως και την αυγήν της 28ης Οκτωβρίου 1940".

Η απορία της ημέρας (07.04.2014)

Η Χρυσή Αυγή ζητά παραίτηση του πρωθυπουργού για δήθεν παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη εναντίον της. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παραίτηση του πρωθυπουργού ως πολιτικά υπεύθυνου για το διορισμό στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου ενός προσώπου που διατηρούσε υπόγεια επικοινωνία με τη συμμορία της Χρυσής Αυγής για τα ψηφαλάκια. Σύμφωνα με την κυβέρνηση και πολλούς δημοσιογράφους, που εμφανίζονται ως "η φωνή της κοινής λογικής", ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΧΑ ταυτίζονται επειδή ζητούν το ίδιο πράγμα, δηλαδή την παραίτηση Σαμαρά, χωρίς να ενδιαφέρει κανέναν η διαφορετική επιχειρηματολογία των μεν και των δε. Και αναρωτιέμαι: στην Ελλάδα του 2014 η "κοινή λογική" βασίζεται στο σχήμα "ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι"; 

6 Απριλίου 2014

12 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον πύργο του Άιφελ (plus η περιγραφή του πρώτου Έλληνα που τον επισκέφτηκε)


1889-2014. Εκατόν είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώνονται από τα εγκαίνια του πύργου του Άιφελ, του πιο εμβληματικού κτιρίου της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο μεταλλικός πύργος είχε ανεγερθεί από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Γκουστάβο Άιφελ με την ευκαιρία της Διεθνούς Εκθέσεως που θα πραγματοποιούνταν στο Παρίσι το 1889, ένα είδος φόρου τιμής στη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γαλλική Επανάσταση, αλλά και δείγμα της βιομηχανικής δύναμης της Γαλλίας την εποχή εκείνη. Τα γνωρίζετε όλα για το διάσημο κτίριο, χωρίς το οποίο δεν μπορεί κανείς πλέον να φανταστεί το Παρίσι; 

Η απορία της ημέρας (06.04.2014)

Δεν είναι λίγες οι δημοσκοπήσεις που διεξάγονται και βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Στις περισσότερες προηγείται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαφορά, ενώ υπάρχουν και κάποιες που βλέπουν προβάδισμα της Ν.Δ. στις ευρωοεκλογές. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, πολιτικά στελέχη και ΜΜΕ πανηγυρίζουν - από πού κι ως πού μια "ανεξάρτητη" εφημερίδα ή ένας "αντικειμενικός" τηλεοπτικός σταθμός πανηγυρίζει για το δημοσκοπικό προβάδισμα του ενός ή του άλλου κόμματος; - ανάλογα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αυτών: άλλοι μιλούν για υπεροχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας και άλλοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση αντέχει και ότι ο κόσμος την εμπιστεύεται. 

Οι 4 μορφές της σεξουαλικής πράξης με τις... ευλογίες του Ινδουισμού


Τέσσερις είναι οι σκοποί της ανθρώπινης ζωής σύμφωνα με την ινδουιστική θρησκεία: το dharma (ηθική), το artha (πλούτος), το kama (απόλαυση) και το moksha (απελευθέρωση). Σύμφωνα με τα ινδουιστικά κείμενα, σε κάθε έναν από αυτούς τους τέσσερις σκοπούς αντιστοιχεί και μια μορφή σεξουαλικής πράξης. Το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον σαν θέμα, μιας και συνήθως οι θρησκείες αντιμετωπίζουν το σεξ ως ένα θέμα ταμπού και αποφεύγουν ν' αναφερθούν σ' αυτό. Αν έχετε την περιέργεια να μάθετε - πληροφοριακά - τους τέσσερις τύπους σεξουαλικής πράξης κατά τα ινδουιστικά πρότυπα, αυτοί είναι συνοπτικά οι εξής: 

5 Απριλίου 2014

Το παγκόσμιο singles chart της εβδομάδας 6 - 12 Απριλίου 2014


Τι να πει κανείς για το "Happy" του Φάρελ Ουίλιαμς.. Δέκα εβδομάδες συμπληρώνει ως το πιο δημοφιλές τραγούδι του πλανήτη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτή η αποδοχή για ένα τραγούδι μάλλον υπερτιμημένο. Στη δεύτερη θέση ανέβηκε ο Τζον Λέτζεντ με την πολύ δυνατή μπαλάντα "All Of Me", ενώ έκπληξη αποτελεί η είσοδος στη 15η θέση του παγκόσμιου singles τσαρτ του αυστραλιανού συγκροτήματος 5 Seconds of Summer, που χάρη στο youtube κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα της απομονωμένης μουσικά Αυστραλίας και να σημειώσει επιτυχία και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

7 τραγούδια γνωριμίας με την ισπανική ποπ της τελευταίας 12ετίας


Τι γνωρίζουμε για την ισπανική ποπ μουσική σκηνή - όχι γενικά για τη λάτιν, αλλά για τη μουσική που ακούγεται στην Ισπανία; Ό,τι ακούμε από τη Γιουροβίζιον, που όμως δεν αποτελεί και τόσο χαρακτηριστικό δείγμα, καθώς και κάποιες επιτυχίες μιας χρήσης, τύπου "ketchup song", που επίσης δεν αποτελούν ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό. Σπανιότερα, κάποια ισπανικά τραγούδια γίνονται γνωστά διά της πλαγίας οδού, όταν Έλληνες καλλιτέχνες τα ερμηνεύουν με ελληνικούς στίχους (π.χ. το "Είχα πει ότι θα φύγω" της Πέγκυς Ζήνα, που αποτελεί διασκευή του "Paris" του ισπανικού συγκροτήματος La Oreja de Van Gogh). Χωρίς να είμαι βαθύς γνώστης της ισπανικής ποπ, μέσω youtube ανακάλυψα κάποια τραγούδια που μου έκαναν θετική εντύπωση - είτε ως τραγουδάρες με διαχρονική δυναμική είτε ως ποπ τσιχλόφουσκες. Σας παρουσιάζω επτά από τα τραγούδια αυτά, τα περισσότερα από τα οποία είναι της προηγούμενης δεκαετίας, ως ένα πρώτο ερέθισμα και μια αφορμή να ψάξετε περισσότερα στο youtube (ή όπου αλλού νομίζετε) μόνοι σας. 

Η απορία της ημέρας (05.04.2014)


Ο νικητής του ελληνικού "The Voice" πρόκειται να υπογράψει συμβόλαιο με ξένη δισκογραφική εταιρία, για να κάνει καριέρα στο εξωτερικό; Ή απλά οι coaches του πετυχημένου τάλεντ σόου πιστεύουν ότι τα ξένα τραγούδια είναι καλύτερα και ότι αναδεικνύουν περισσότερο τη φωνή ενός τραγουδιστή σε σχέση με τα ελληνικά; Τελικά, η φράση "το ξένο είναι πιο γλυκό" ισχύει εξ ορισμού και στη μουσική, παρόλο που στην Ελλάδα οι περισσότεροι ακούν ελληνικά τραγούδια; Ή μήπως θα πρέπει να αισθάνονται άσχημα οι περισσότεροι Έλληνες που ακούν κυρίως ελληνικά; 

Ένα κοντέινερ που έγινε... σπίτι [7 εικόνες]

Το απαγορευτικό κόστος της αγοράς μιας νέας κατοικίας οδήγησε ένα ζευγάρι από την Αργεντινή στην απόφαση να δημιουργήσουν μόνοι τους το σπίτι τους με μία διαφορά: δεν είναι ένα κλασικό σπίτι από τούβλα, αλλά ένα... κοντέινερ! Χωρίς να έχουν ιδιαίτερες γνώσεις, αφού ο ένας είναι μηχανολόγος και η άλλη φοιτήτρια γεωφυσικής, δημιούργησαν μόνοι τους το σπίτι τους, που είναι εμπνευσμένο από το Keetwonen, την "πόλη των κοντέινερ", που βρίσκεται στην Ολλανδία. Θέλησαν να μοιραστούν την όλη διαδικασία της μεταμόρφωσης βήμα προς βήμα με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και να μεταδώσουν το μήνυμα ότι για όλα τα θέματα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να είμαστε εφευρητικοί και έτοιμοι να κουραστούμε λίγο περισσότερο απ' ό,τι συνήθως. 

4 Απριλίου 2014

Σκυλιά καλούνται να δείξουν τους δολοφόνους στο δικαστήριο


Πόσο αξιόπιστη θα μπορούσε να είναι η μαρτυρία ενός σκύλου για την εξιχνίαση μιας υπόθεσης δολοφονίας; Σας φαίνεται αστείο ή βγαλμένο από κάποιο αστυνομικό μυθιστόρημα; Κι όμως, ένας δικαστής στη γαλλική πόλη Tours κάλεσε ως μάρτυρα ένα 9χρονο λαμπραντόρ, που ονομάζεται Τάνγκο. Αυτό που έπρεπε να καταθέσει ο Τάνγκο ήταν το αν ο κατηγορούμενος είχε πράγματι σκοτώσει τον ιδιοκτήτη του. 

Οικογένεια ανακάλυψε τάφο κάτω από το σαλόνι του σπιτιού της

expressen.se

Φαντάζεσαι να ζούσες πάνω από έναν τάφο επί 27 ολόκληρα χρόνια χωρίς να έχεις την παραμικρή ιδέα και να το ανακάλυπτες τυχαία, κατά τη διάρκεια ανακαίνισης; Μια τέτοια μακάβρια ανακάλυψη έκανε η οικογένεια Νίλσον, που ζει στην πόλη Fuglie της νότιας Σουηδίας. Ενώ ανακαίνιζαν το σαλόνι του σπιτιού τους, ανακάλυψαν ότι κάτω από το πάτωμα υπήρχε ένας τεράστιος τάφος μήκους δύο μέτρων και πάχους 10 εκατοστών, που χρονολογείται από το 19ο αιώνα!

Η απορία της ημέρας (04.04.2014)

Αν ο άνθρωπος, που αποτελεί πέτρα σκανδάλου με ακροδεξιές παραφυάδες, παραιτηθεί και οι γύρω από αυτόν προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα, προσποιούμενοι ότι το θέμα έκλεισε, αυτό σημαίνει ότι το θέμα όντως έκλεισε; 

3 Απριλίου 2014

Οι ψεύτικες "θεραπείες" του AIDS, που γιγάντωσαν την εξάπλωση του ιού στις αφρικανικές χώρες - Όταν κάποιοι έπαιξαν με την αγωνία χιλιάδων ασθενών για το κέρδος


Στις αρχές του 2014, ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε το φάρμακο κατά του AIDS. Ο υπόλοιπος κόσμος δεν έλαβε σοβαρά την ανακοίνωση αυτή, η επιστημονική εγκυρότητα της οποίας δεν ήταν σοβαρή. Άλλωστε, δεν ήταν η πρώτη φορά που σε κάποια αφρικανική χώρα διαφημιζόταν μια θεραπεία του ιού, που σημειώνει θραύση στη συγκεκριμένη ήπειρο και ειδικά στις υποσαχάριες χώρες, μόνο και μόνο για να παρασύρει πολλούς ανθρώπους και τελικά να οδηγήσει σε έκρηξη νέων κρουσμάτων. Αυτές είναι οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ψεύτικων "θεραπειών" του AIDS που έκαναν την εμφάνισή τους στην Αφρική από το 1987 έως πιο πρόσφατα.

3 ζητήματα που προκύπτουν μετά το βίντεο-ντροπή του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Τάκη Μπασιάκου

Δεν συνηθίζω να σχολιάζω την πολιτική επικαιρότητα μέσα από αυτό το μπλογκ, για το μοναδικό λόγο ότι έχω βαρεθεί τους σχολιαστές, ανθρώπους που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα και προσπαθούν να επιβάλλουν τη γνώμη τους ως την "κοινή λογική" - αλήθεια, υπάρχει κανείς που να έχει μια άποψη και να θεωρεί ότι αυτή είναι εκτός λογικής; Έτσι, τα όποια πολιτικά σχόλια τα κάνω επιλεκτικά, ανάλογα με τη σοβαρότητα ενός θέματος και με το βαθμό που δεν με εκφράζει κάποια άλλη άποψη, που έχω διαβάσει κάπου στο διαδίκτυο. Με αφορμή, όμως, την πρωτοφανή υπόθεση με το βίντεο της συνομιλίας του πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Τάκη Μπαλτάκου, με γνωστό βουλευτή της Χρυσής Αυγής, θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις, κάποιους προβληματισμούς αν θέλετε, για τις επιπτώσεις που έχει το συγκεκριμένο βίντεο σε σχέση με τη λειτουργία και τις τυχόν ευθύνες της κυβέρνησης - όχι όπως τις εννοεί η ακροδεξιά ατζέντα

Η απορία της ημέρας (03.04.2014)

Μόνο εγώ είχα ακούσει τον περασμένο Ιούνιο, όταν η ΔΗΜ.ΑΡ. έφυγε από τον κυβερνητικό συνασπισμό με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ, την καταγγελία των στελεχών της ότι ο πρώην γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, ο ανεκδιήγητος Μπαλτάκος, είχε επιχειρήσει να εκβιάσει τη στήριξη του κόμματος αυτού με την απειλή μελλοντικής συγκυβέρνησης ΝΔ και Χρυσής Αυγής; Γιατί τότε ήταν ασήμαντη η καταγγελία εκείνη και δεν αξιοποιήθηκε ούτε από τα ΜΜΕ ούτε από το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ; Έπρεπε να βγει το βίντεο - προϊόν υποκλοπής, για να μην ξεχνιόμαστε - της Χρυσής Αυγής για να "ξυπνήσουν" όλοι; Πότε θα σταματήσουν οι δημόσιοι παράγοντες αυτής της χώρας να "πέφτουν από τα σύννεφα", όταν έρχονται στο φως αυτά που όλοι οι υπόλοιποι, κοινοί θνητοί γνώριζαν και συζητούσαν με τις παρέες τους εδώ και καιρό; 

5 μουσικές προτάσεις για την Άνοιξη του 2014


Με το χειμώνα να έχει μείνει πίσω για τα καλά - ειδικά φέτος που ήταν αρκετά ήπιος και μικρής διάρκειας - ο ερχομός της άνοιξης σημαίνει περισσότερη μουσική. Είμαστε σε μια πιο εξωστρεφή διάθεση, πιο ανοιχτοί να πειραματιστούμε μουσικά και ψάχνουμε το τραγούδι που θα μας συντροφεύσει το ερχόμενο καλοκαίρι. Ψάχνοντας, ανακαλύπτουμε κάποια διαμαντάκια που έχουν όλα τα φόντα να το καταφέρουν. Κι επειδή το καλοκαίρι αργεί ακόμη, μπορούμε ν' απολαύσουμε τα τραγούδια αυτά από τώρα.

2 Απριλίου 2014

8 τραγούδια που μιλάνε για τον Απρίλιο


Θα μπορούσε ένας τόσο εξωστρεφής μήνας, όπως ο Απρίλης, να μην αποτελέσει πηγή έμπνευσης για στιχουργούς και συνθέτες; Δεν είναι μόνο 8, ούτε καν... 18, τα τραγούδια (ελληνικά και ξένα) που έχουν γραφτεί για το μήνα αυτό, αλλά έκανα μια επιλογή από κομμάτια διαφορετικών ειδών και με διαφορετικό περιεχόμενο: από προσωπικές αναμνήσεις, μέχρι πρωταπριλιάτικα, τραγούδια αγάπης ή με πολιτικό περιεχόμενο, για γεγονότα που συνέβησαν κάποιον Απρίλιο.

Η γυναίκα που ξεκίνησε μποϊκοτάζ κατά... της θερινής ώρας!

Έχει καθιερωθεί, εδώ και πολλές δεκαετίες, κάθε Μάρτη να γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά και να εισερχόμαστε στη "θερινή ώρα", μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, μία Γερμανίδα αρνείται να συμβιβαστεί με την αλλαγή αυτή και ζει στην δικιά της ώρα, εξήντα λεπτά πίσω από τους συμπατριώτες της, ενώ οι γερμανικές εφημερίδες την αποκαλούν "επαναστάτρια της θερινής ώρας". 

Η απορία της ημέρας (02.04.2014)

Χθες είχαμε έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, αλλά και συλλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές Νιγρίτας για το βασανισμό και το θάνατο του ισοβίτη Ιλί Καρέλι. Και κοιτάζω τα σημερινά πρωτοσέλιδα: 
-μια χλευαστική αναφορά στη δεξιά "Δημοκρατία", που δεν αναφέρει την είδηση των συλλήψεων, αλλά ειρωνεύεται τις υπερβολές των αλβανικών ΜΜΕ
-εκτενής αναφορά με διάθεση εκμετάλλευσης από τη λαϊκιστική Espresso
-τυπικές αναφορές στον Ελεύθερο Τύπο, την Εφημερίδα των Συντακτών και την Ελευθεροτυπία
-λίγο μεγαλύτερη έκταση δίνεται στο πρωτοσέλιδο της Αυγής και της Καθημερινής
-η είδηση απουσιάζει εντελώς από τις πρώτες σελίδες των "ιστορικών εφημερίδων της δημοκρατικής παράταξης" Τα Νέα και Έθνος.

Ο "Ραμπαγάς" και η άδικη φορολογία - 2 ποιήματα του 1887, που θα μπορούσαν να έχουν γραφτεί... χθες


Παραδοσιακά, ο ελληνικός λαός έχει παράπονα από τη φορολογική πολιτική του κράτους: ότι είναι υπερβολική, οι φόροι δυσβάστακτοι για τους φτωχούς, φορολογούνται ακόμη και οι απολαύσεις της ζωής κλπ. Κάποτε, όταν η σατιρική ποίηση ήταν δημοφιλής και προσφερόταν σε αφθονία, τα παράπονα αυτά εκφράζονταν και μέσα από αυτήν την οδό. Για παράδειγμα, τα δύο παρακάτω ποιήματα, που δημοσιεύτηκαν στον "Ραμπαγά" το Μάρτιο του 1887 (στις 4 και 12 του μηνός αντίστοιχα). Καθώς πρόκειται για σάτιρα, χρησιμοποιούνται πολλές υπερβολές και γίνονται λαϊκιστικές αναφορές. Ωστόσο, είμαι σίγουρος ότι αρκετοί θα θεωρήσετε επίκαιρους ακόμη και σήμερα κάποιους από τους στίχους αυτούς (ιδιαίτερα στο δεύτερο ποίημα). Και η αλήθεια είναι ότι πέρα από τις εκφραστικές υπερβολές, που προσωπικά δεν με αντιπροσωπεύουν στο ελάχιστο, το φορολογικό ζήτημα αποτελεί διαχρονικά ένα αγκάθι στη σχέση μεταξύ πολίτη και διοίκησης. 

1 Απριλίου 2014

Ο "Ραμπαγάς": Η σατιρική, αντιμοναρχική εφημερίδα που τάραξε τα νερά στα τέλη του 19ου αι. και η αυτοκτονία του δηιουργού της, Κλεάνθη Τριαντάφυλλου


Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά δημοφιλής η σατιρική ποίηση. Πολλές ήταν οι σατιρικές εφημερίδες, που εκδίδονταν συνήθως μία φορά την εβδομάδα και στις οποίες γινόταν πραγματικά αδυσώπητη, όσο και απολαυστική κριτική στα πολιτικά πρόσωπα και τις εξελίξεις του μικρού ελληνικού βασιλείου της εποχής. Ένας μόνο θεσμός στεκόταν υπεράνω κριτικής, η μοναρχία. Εξαίρεση στον άγραφο αυτό κανόνα αποτέλεσε το σατιρικό έντυπο "Ραμπαγάς" των Κλεάνθη Τριαντάφυλλου και Βλάση Γαβριηλίδης.

Η απορία της ημέρας (01.04.2014)

Αν ειδικά σήμερα δανείσεις χρήματα σε κάποιον κι αυτός σου υποσχεθεί πως θα σου τα επιστρέψει άμεσα, η υπόσχεση δεν πιάνεται λόγω πρωταπριλιάς; Καλού-κακού μην δανείζετε ποτέ πρωταπριλιάτικα.