10 Απριλίου 2014

Τυνησία: Η υποκρισία μιας κοινωνίας, που κρύβεται πίσω από μια χειρουργική επέμβαση


Το καλοκαίρι είναι η εποχή που στην Τυνησία γίνονται οι περισσότεροι γάμοι. Η προετοιμασία ξεκινάει από τον Απρίλιο και για ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών αυτή περιλαμβάνει επίσκεψη σε πλαστικό χειρουργό. Το ποθούμενο δεν είναι το πώς η μέλλουσα νύφη θα βελτιώσει την εξωτερική της εμφάνιση, αλλά πώς θ' αποκτήσει και πάλι τη χαμένη της παρθενιά εν όψει του γάμου κάνοντας παρθενορραφή.
Τυνήσιοι πλαστικοί χειρουργοί αποκαλύπτουν την υποκρισία της αυστηρά συντηρητικής, τυνησιακής κοινωνίας μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Ένας απ' αυτούς ανέφερε ότι έχει κάθε χρόνο περίπου 100 περιστατικά γυναικών ηλικίας μεταξύ 18 και 45 ετών, οι οποίες έρχονται στο ιατρείο του με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και φορώντας γυαλιά ηλίου, ώστε να μην τις αναγνωρίσει κανείς και του ζητούν να υποβληθούν στη συγκεκριμένη επέμβαση, που ξανακάνει μια γυναίκα.. κορίτσι. Οι περισσότερες προέρχονται από τα εργατικά στρώματα, όπου τα ήθη είναι πιο αυστηρά και μια κοπέλα με προγαμιαίες σχέσεις θεωρείται "χαλασμένη" και "πόρνη", μια γυναίκα "ανίκανη να γίνει μητέρα" - λες και το μητρικό φίλτρο εξαρτάται από το προγαμιαίο σεξ!.
Το ποσοστό των γυναικών που καταφεύγουν σε παρθενορραφή έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει αυξηθεί και το ποσοστό των γυναικών που διατηρούν μια "υγιή, ενεργή σεξουαλική ζωή", όπως σημειώνει ένας πλαστικός χειρουργός, παρόλο που το θέμα εξακολουθεί να θεωρείται ταμπού για την Τυνησία - και όχι μόνο, καθώς τον συγκεκριμένο γιατρό επισκέπτονται ακόμη και κοπέλες από τις γειτονικές Αλγερία και Λιβύη - ενώ δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές για το θέμα.
Σύμφωνα με ανεπίσημη έρευνα του ψυχαναλυτή Νέντρα Μπεν Σμαΐλ, μόλις το 5% των νεαρών γυναικών της Τυνησίας δεν ανησυχεί από το ενδεχόμενο να χάσει την παρθενιά του πριν το γάμο, ενώ ένα συντριπτικό ποσοστό ύψους 75% μεταξύ όσων εμφανίζονται ως παρθένες την πρώτη νύχτα του γάμου τους, έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε παρθενορραφή, η οποία δεν είναι και φτηνή, εδώ που τα λέμε.Μια επέμβαση ρουτίνας διαρκεί 30 λεπτά και κοστίζει μεταξύ 400 και 700 ευρώ, ενώ υπάρχει και μια λιγότερο μόνιμη εκδοχή, που πραγματοποιείται μέσα σε μία εβδομάδα από το γάμο, όταν τα ράμματα αντέχουν ακόμη.
Και να σκεφτεί κανείς ότι η Τυνησία θεωρίαι ως πρωτοπόρος χώρα όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών μεταξύ του μουσουλμανικού κόσμου. Όντως, η νομική κατοχύρωση και προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών είναι σημαντική και μάλιστα το 2012 η Τυνησία κατατατάχθηκε στην 46η θέση μεταξύ 148 κρατών, ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Όμως, το σημαντικότερο δεν είναι απλά τι λέει ο νόμος, αλλά τι νοοτροπίες επικρατούν σε μια κοινωνία και πόσο έτοιμη είναι ν' αντιμετωπίσει τις όποιες, υπερβολικές φοβίες της κοιτώντας κατάματα την πραγματικότητα και όχι κρύβοντάς την κάτω από υποκριτικές πλαστικές επεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου