22 Μαΐου 2015

Τηλεοπτικά σόου απ' όλον τον κόσμο, που προκαλούν αντιδράσεις

Κάποια τηλεοπτικά προγράμματα προκαλούν πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις στο εξωτερικό, αλλά δεν θα τα δούμε μάλλον ποτέ να προσαρμόζονται στην ελληνική τηλεόραση. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς κινούνται μεταξύ πρόκλησης και ευθείας παραβίασης προσωπικών δεδομένων στο όνομα της τηλεθέασης. Στην τηλεόραση βέβαια όλα επιτρέπονται και ο τηλεθεατής έχει ως αναντικατάστατο όπλο το τηλεκοντρόλ του, όμως πόσο εύκολο είναι να το χρησιμοποιήσει, όταν το θέαμα είναι άκρως γαργαλιστικό και χαϊδεύει τα πιο ταπεινά, ατιθάσευτα ένστικτα ενός μέσου ανθρώπου;


"The Briefcase", δηλαδή "Ο Χαρτοφύλακας", ονομάζεται το ριάλιτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις ΗΠΑ προτού καν ξεκινήσει η προβολή του από το CBS. Ο λόγος; Το ηθικό δίλημμα που θα θέτει στους διαγωνιζόμενους. 
Μια οικογένεια, που γενικά δυσκολεύεται ν' ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της, παίρνει μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά και πιο συγκεκριμένα με 101.000 $. Στη συνέχεια καλείται ν' αποφασίσει αν θα κρατήσει το ποσό ή αν θα το προσφέρει (όλο ή ένα μέρος του) σε μια άλλη οικογένεια, για την οποία η πρώτη οικογένεια θα μαθαίνει σταδιακά ορισμένες πληροφορίες, που μάλλον θα κάνει την όποια απόφαση δυσκολότερη. Για παράδειγμα, μια συντηρητική, θρησκευόμενη οικογένεια από το Τέξας, τα μέλη της οποίας υποστηρίζουν την κατοχή των όπλων, θα κληθεί ν' αποφασίσει αν θα δώσει χρήματα σε δυο παντρεμένες λεσβίες. Δεν γνωρίζουν όμως ότι μια αντίστοιχη βαλίτσα κι ένα αντίστοιχο δίλημμα υπάρχει και για την άλλη οικογένεια. Όλα αποκαλύπτονται στο τέλος, όταν οι δύο ομάδες ανακοινώνουν την απόφασή τους.
Σύμφωνα με τους παραγωγούς του παιχνιδιού, σκοπός του σόου είναι να "τεστάρει το ανθρώπινο πνεύμα", όμως οι επικριτές κάνουν λόγο για "χειραγώγηση" των παικτών και για εκμετάλλευση της ανθρώπινης φτώχειας.

Είναι δελεαστικό να βγαίνει κανείς ένα ραντεβού στα τυφλά, εξ ου και η επιτυχία του συγκεκριμένου τηλεπαιχνιδιού, που έστελνε ταξίδι δύο αγνώστους με σκοπό... απλά να περάσουν καλά. Πόσο δελεαστικό όμως είναι να μην περιοριστείς σ' αυτό, αλλά να παντρευτείς έναν τελείως άγνωστο; "Παντρεμένος με την πρώτη ματιά" θα ήταν ο ελληνικός τίτλος του ριάλιτι "Gift ved første blik", που αποτελεί κόνσεπτ της δανέζικης τηλεόρασης και έχει προβληθεί σε 15 χώρες. 
Τι γίνεται επί της οθόνης; Όσοι αντέχουν την πρόκληση στέλνουν αιτήσεις συμμετοχής. Ειδικοί επιλέγουν τρία ζευγάρια, τα οποία καθορίζουν οι ίδιοι και κάπως έτσι ξεκινάει η εκπομπή. Στο πρώτο επεισόδιο τα ζευγάρια παντρεύονται, περνούν το πρώτο τους βράδυ ως έγγαμοι και φεύγουν για το μήνα του μέλιτος, που διαρκεί.. όσο ένας μήνας, δηλαδή 30 μέρες. Επιστρέφοντας το κάθε ζευγάρι αποφασίζει αν το πείραμα πέτυχε και θα το συνεχίσουν ή αν θα διακοπεί μ' ένα διαζύγιο. Ουσιαστικά, στα επεισόδια του ριάλιτι οι τηλεθεατές βλέπουν την πορεία του κάθε γάμου από την πρώτη μέρα μέχρι το τέλος του μήνα του μέλιτος και την απόφαση των νεονύμφων. 
Δεν έχουν χωρίσει όλα τα ζευγάρια (για παράδειγμα στην πρώτη σαιζόν της αμερικάνικης εκδοχής, χώρισε μόνο το ένα από τα τρία), ωστόσο η διαδικασία του χωρισμού σίγουρα δεν είναι το ίδιο εύκολη και γρήγορη όσο ο γάμος. Άγνωστο είναι και αν η παραγωγή του παιχνιδιού αναλαμβάνει τα έξοδα του διαζυγίου ή αν οι παίκτες θα μπουν σε περιττά έξοδα, που θα μπορούσαν εξαρχής να είχαν αποφύγει.

Κι αν αναρωτιέται κανείς πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ένα τηλεοπτικό σόου, την απάντηση - μεταφορικά και κυριολεκτικά - τη δίνει ένα σόου τύπου καραόκε από την Ιαπωνία. Οι διαγωνιζόμενοι είναι μόνο άντρες, που καλούνται να τραγουδήσουν, ενώ δίπλα τους βρίσκεται μια γυναίκα προσπαθώντας να τους αποσπάσει την προσοχή. Η γυναίκα αυτή είναι πορνοστάρ και το μυστικό της όπλο είναι το... χέρι της. Κατεβάζει το παντελόνι του διαγωνιζόμενου και παίζει με αυτό που... κρυβόταν μέσα. Νικητής είναι αυτός που τελειώνει το τραγούδι, χωρίς να έχει τελειώσει... αλλιώς - και αφού προηγουμένως έχει γίνει ρεζίλι στους φίλους του, οι οποίοι παρακολουθούν από μια γωνιά και γελούν με τα δεινοπαθήματά του. 
"Sing What Happens" είναι ο τίτλος του σόου στα αγγλικά και - παρότι επί της οθόνης δεν προβάλλεται κάποια απαγορευμένη εικόνα, αλλά απλά υπονοείται -  το youtube περιορίζει την πρόσβαση σε όσους συνδεθούν και πιστοποιήσουν ότι είναι ενήλικες. Όσοι, λοιπόν, είστε ενήλικες και δεν θεωρείται αρκετά αηδιαστικό το θέαμα, ψάξτε το.
Πάντως, ο παίκτης της παρακάτω φωτογραφίας έχασε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου