27 Μαΐου 2015

4 τραγούδια που μιλάνε σουηδικά και οι Σουηδοί τα λατρεύουν

Η Σουηδία είναι μια χώρα "υπερδύναμη" στα μουσικά πράγματα με δυνατές παραγωγές στην ποπ, ενώ αρκετοί είναι οι Σουηδοί καλλιτέχνες που επιλέγουν να τραγουδούν στα αγγλικά, κάτι που τους ανοίγει δρόμους διεθνούς αναγνώρισης. Κυρίως συγκροτήματα είναι που το πετυχαίνουν (π.χ. ABBA, Roxette, Ace of Bace κλπ.), ενώ οι σόλο τραγουδιστές το πολύ-πολύ να γνωρίσουν μια μικρή one-hit επιτυχία (π.χ. η Lykke Lig με το "Follow Rivers", ενώ το 2006 ακουγόταν στα ελληνικά ραδιόφωνα το δίκαια ξεχασμένο χιτάκι "That's The Way My Heart Goes" της Μαρί Σέρενχολτ, πρώην σύντροφος του φετινού νικητή της Γιουροβίζιον, Μαν Ζέλμερλοου). Όμως οι κατεξοχήν Σουηδοί δεν ακούνε μόνο αγγλόφωνα τραγούδια. Υπάρχουν καλλιτέχνες δημοφιλείς στη χώρα τους, που τους αγνοεί ο υπόλοιπος κόσμος (με εξαίρεση ίσως τους Σκανδιναβούς), επειδή επιλέγουν να τραγουδήσουν στα σουηδικά. Ας πάρουμε μια ιδέα σύγχρονης, σουηδόφωνης ποπ και χιπ χοπ. (Ναι υπάρχει και σουηδική χιπ χοπ!).

De Vet Du - Fy Fan Va Stek
Στα σουηδικά, "de vet du" σημαίνει "το γνωρίζεις". Είναι όμως και η ονομασία ενός ανδρικού συγκροτήματος, που έγινε γνωστό μέσω youtube. Η παρέα των τεσσάρων ανέβαζε χιουμοριστικά, μουσικά βίντεο, αυτά έγιναν επιτυχίες και από το 2012 μπήκαν στο χώρο της δισκογραφίας συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο της χιουμοριστικής ποπ με έντονα σαρκαστική διάθεση. Η μεγαλύτερη εμπορική τους επιτυχία μέχρι σήμερα, που το Μάιο του 2015 έφτασε στο νούμερο του σουηδικού τσαρτ (Sverigetopplistan), είναι το "Fy Fan Va Stek".


Albin feat Kristin Amparo - Din Soldat
Μεταξύ των σουηδικών μπόι μπαντ με μία αγγλόφωνη, εμπορική επιτυχία σ' όλον τον κόσμο ήταν οι Star Pilots (με το "In The Heat of the Night" το 2008). Ένα από τα μέλη του συγκροτήματος ήταν και ο Albin, που πλέον ακολουθεί σόλο καριέρα ως τραγουδιστής και dj, ενώ τον Ιούλιο του 2014 βρέθηκε έναν ολόκληρο μήνα στο νούμερο ένα του Sverigetopplistan ως παραγωγός του "Din Soldat" ("Στρατιώτης σου"). Ποιο είναι το εντυπωσιακό; Ότι ήταν το πρώτο - και μοναδικό μέχρι σήμερα - σουηδόφωνο τραγούδι, που βρέθηκε στην πρώτη θέση του σουηδικού τσαρτ από το Φεβρουάριο του 2013!
Στίχοι:
Έχεις κι εσύ σκεφτεί ότι ήταν η τελευταία φορά και έκανες τα ίδια λάθη ξανά και ξανά;/ Έχεις κι εσύ ξαπλώσει γυμνός όλη τη νύχτα σε πανικό, στρες, τρέμοντας τα δόντια σου;/ Έχεις κι εσύ υποσχεθεί στον εαυτό σου ότι αύριο θα ξεκινήσεις την ΖΩΗ σου/ Έχεις κι εσύ προσπαθήσεις να είσαι κανονικός/ Και μετά κατάλαβες ότι δεν είσαι σαν αυτούς ...
Και το ρεφρέν:
Έχω δει πώς όλη αυτή η μαλακία σ' έχει διαλύσει/ Θα πολεμήσω για σένα και θα είμαι εκεί για σένα/ Την επόμενη φορά που θα πέσεις, θέλω να σε σηκώσω/ Άσε με να γίνω ο στρατιώτης σου!


Aki feat. Kapten Röd - När solen går ner
Κι αν αναρωτιέστε ποιο ήταν το προηγούμενο σουηδόφωνο τραγούδι, που είχε κατακτήσει την κορυφή του Sverigetopplistan τον Ιανουάριο του 2013 για τρεις εβδομάδες και μάλιστα έγινε τρεις φορές πλατινένιο, ήταν ένα τραγούδι... σουηδικής ραπ: "När solen går ner" ("Όταν ο ήλιος δύει"). Ο Aki έχει ένα κοινό με τον Albin, αφού ήταν κι εκείνος μέλος συγκροτήματος, των Labyrint, που όμως δεν έγιναν ποτέ γνωστοί εκτός Σουηδίας.


Norlie & KKV - Ingen annan rör mig som du
Σε ποπ/χιπ χοπ ρυθμούς κινούνται οι Norlie & KKV, ένα ανδρικό ντουέτο με αρκετές επιτυχίες από το 2008. Η πιο πρόσφατη έχει τον τίτλο "Ingen annan rör mig som du" ("Κανείς δεν με αγγίζει όπως εσύ"), που περιγράφει μια ιδιόμορφη ερωτική σχέση:
Ξέρω ότι δεν είσαι καλή για μένα/ Νομίζω ότι σε χρειάζομαι όπως και να χει/ Βλεπόμαστε, κάνουμε σεξ κάποιες φορές/ Τηλεφωνείς στον πρώην σου κάποιες φορές, τι στο διάολο συμβαίνει/ Πιθανόν κι οι δύο ξέρουμε ότι βλέπουμε κι άλλους/ Όμως κλείνουμε τα μάτια μας όταν το κάνουμε μεταξύ μας ...
Και το ρεφρέν:
Τώρα στεκόμαστε, τι στο διάολο κάνουμε τώρα/ Όταν όλα τα ψέματά μας έχουν φτάσει σ' ένα τέλος/ Και ό,τι κάνουμε είναι άρρωστο/ Όμως κανείς δεν με αγγίζει όπως εσύ/ Όχι, κανείς δεν με αγγίζει όπως εσύ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου