3 Μαρτίου 2013

Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια της Ουγγαρίας, της Αρμενίας, της Γεωργίας, της Εσθονίας και της Ρωσίας.


Άλλη μια πεντάδα τραγουδιών που θα ακούσουμε στους δύο ημιτελικούς της Γιουροβίζιον τον ερχόμενο Μάιο στο Μάλμοε της Σουηδίας, όμως μέχρι στιγμής τα τραγούδια συναγωνίζονται για το χειρότερο βαθμό. Πολλές μπαλάντες, πολλές λιτές εμφανίσεις επί σκηνής και πολλά αδιάφορα τραγούδια συνθέτουν το μέχρι στιγμής σκηνικό. Μην παρακολουθήσετε μόνοι σας τη φετινή Γιουροβίζιον, γιατί σίγουρα θα σας πάρει ο ύπνος πριν από τη μέση και θα πάει χαμένη η βραδιά.
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
ByeAlex - "Kedvesem"
Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ακούγοντας το τραγούδι ήταν Bye, Alex!, αλλά σιγά-σιγά κατάφερε να με κρατήσει. Σαν τραγούδι είναι επίπεδο, χωρίς εκπλήξεις και για πολλούς βαρετό. Ο τραγουδιστής, έτσι όπως είναι (παρά)ντυμένος, αποτελεί συνδυασμό κακώς εννοούμενου χίπστερ με κουλτουριάρη φοιτητή των 70s, που ενώ περιμένεις να σου τραγουδήσει έναν ύμνο για την παγκόσμια ειρήνη, λέει ένα ερωτικό τραγούδι - "Kevdesem", σημαίνει "αγάπη μου". Παρ' όλα αυτά, το τραγούδι - αν και μέτριο - τουλάχιστον δεν υποκρίνεται κάτι που δεν είναι, αποτελεί έντιμη και διαφορετική μουσική πρόταση, που αν μη τι άλλο δε νιώθω ότι μου προσβάλει τη νοημοσύνη. 
Βαθμός: 5.2/10


ΑΡΜΕΝΙΑ
Gor Sujyan - "Lonely Planet"
Ενώ η Αρμενία μας είχε συνηθίσει σε ιδιαίτερα, έθνικ τραγούδια, φέτος στέλνει ένα αδιάφορο, ανιαρό μέχρι θανάτου, παλιακό ροκ τραγούδι - απομίμηση του ροκ θα έλεγα καλύτερα - που φιλοδοξεί να ξεκουράσει τον τηλεθεατή από το πολύωρο κάθισμα στον καναπέ και να τον στείλει μέχρι το περίπτερο ν' αγοράσει τσιγάρα, αν έχει την κακή συνήθεια του καπνίσματος, μέχρι την τουαλέτα αν έχει καταναλώσει πολλές μπύρες μαζί με την πίτσα (που είναι must για τη βραδιά της Γιουροβίζιον) ή ακόμη και στο κρεβάτι του, για έναν ωφέλιμο, τρίλεπτο υπνάκο.
Βαθμός: 1/10


ΓΕΩΡΓΙΑ
Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani - "Waterfall"
Η Γεωργία αποφάσισε να στείλει μια μπαλάντα στο στιλ του τραγουδιού, με το οποίο το Αζερμπαϊτζάν κέρδισε πρόπερσι το διαγωνισμό. Ένας μάλλον άσχημος άντρας και μια μέτριας εμφάνισης γυναίκας εκφράζουν τον δυνατό έρωτα τους σε φόντο χρυσού καταρράκτη - στο κατά τ' άλλα ανεκδιήγητο στούντιο της γεωργιανής τηλεόρασης. Για όσους δεν θα έχουν βαρέσει ενέσεις από τις υπερβολικά πολλές μπαλάντες που θα έχει η φετινή Γιουροβίζιον και έχουν υπομονή να περιμένουν μέχρι το ρεφρέν, που το τραγούδι κορυφώνει και ξεφεύγει από τη μόδα της flat μπαλάντας που έχει κυριεύσει το διαγωνισμό, ίσως το "Waterfall" να τους τραβήξει το ενδιαφέρον. Οι Γεωργιανοί, πάντως, θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι στη Γιουροβίζιον η μόνη συνταγή για τη νίκη είναι να μην ακολουθήσεις τη συνταγή εκείνων που κέρδισαν πριν... δυο χρόνια.
Βαθμός: 5.5/10



ΕΣΘΟΝΙΑ
Birgit Õigemeel - "Et uus saaks alguse"
Η τραγουδίστρια έχει πολύ ωραία μάτια - ή έστω ωραίες, ψεύτικες βλεφαρίδες. Το πρόσωπο της είναι πολύ γλυκό και σμυμπαθητικό - I'm in love! - κρίμα μόνο που φοράει αυτό το κλειστοφοβικό, παλιομοδίτικο φόρεμα. Όσον αφορά το τραγούδι, πρόκειται για ακόμη μία μπαλάντα, που μπορεί να μην είναι ό,τι χειρότερο θα ακούσουμε στη Γιουροβίζιον, όμως σίγουρα θα την ξεχάσουμε ακούγοντας το επόμενο τραγούδι. Ίσως να φταίει και το γεγονός ότι οι στίχοι είναι στα εσθονικά, οπότε καλά θα κάνει ο στιχουργός να ξεσκονίσει τις γνώσεις του στα αγγλικά
Βαθμός: 5.2/10




ΡΩΣΙΑ
Dina Garipova - "What If..."
Ίσως είναι η καλύτερη μπαλάντα της φετινής Γιουροβίζιον. Δεν έχω ακούσει κάποια live εκτέλεση, όμως αν η φωνή της κοπέλας είναι όπως στο στούντιο, το συγκεκριμένο τραγούδι έχει βάσιμες ελπίδες να στηρίζεται στην ψήφο των κριτικών επιτροπών και του televoting των πρώην σοβιετικών κρατών. Πιθανότατα, η Ρωσία θα βρεθεί σε ψηλή θέση για ακόμη μία χρονιά.
Βαθμός: 7.5/10


Σχετικά θέματα:
Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια της Αυστρίας, της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Σλοβενίας.
Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και του Ισραήλ
Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Ισλανδίας
Γιουριβίζιον 2013: Τα τραγούδια του Αζερμπαϊτζάν, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Μάλτας, της Ιταλίας και του Σαν Μαρίνο
Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια της Αλβανίας, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου