Το Ινστιτούτο Τεχνολόγων Φαγητού του Σικάγο διοργάνωσε ένα συμπόσιο και η παρέμβαση που συζητήθηκε ίσως περισσότερο ήταν του δρ. Χοντ Λίπσον, καθηγητή μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, ο οποίος μιλώντας μέσω βίντεο προέβλεψε ότι το μέλλον στο φαγητό βρίσκεται στους τρισδιάστατους εκτυπωτές! Πώς; Ο κάθε πεινασμένος θα μπορεί να επιλέγει την αγαπημένη του συνταγή από μια online βάση δεδομένων, θα εισάγει στη συνέχεια το κατάλληλο "μελάνι" στον 3D εκτυπωτή και σε λίγα λεπτά το φαγητό του θα είναι έτοιμο! Κι επειδή πολλοί είναι απαιτητικοί με τη διατροφή τους, αυτοί θα μπορούν να ρυθμίζουν το μηχάνημα, ώστε να περιλαμβάνει έξτρα θρεπτικά συστατικά ή ακόμη και ν' αντικαθιστούν ένα συστατικό με κάποιο άλλο της προτίμησής τους.
Η θεωρία/προφητεία του δρ. Λίπσον δεν είναι καινούρια, αλλά έχει αποτυπωθεί και στο βιβλίο "Fabricated: The New World of 3D Printing", που έγραψε το 2013 μαζί με την αναλύτρια τεχνολογίας Μέλμπα Κούρμαν. Μάλιστα, το βιβλίο τους τότε προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην πάσχουσα από υπερπληθυσμό Κίνα, ώστε οι Κινέζοι αναγνώστες το ψήφισαν ως ένα από τα 25 καλύτερα βιβλία της χρονιάς εκείνης!
Σε συνέντευξη που είχαν δώσει το 2013 για την προώθηση του βιβλίου τους, οι δυο συγγραφείς εξήγησαν αναλυτικότερα πώς φαντάζονται - για προς το παρόν περί φαντασίας μιλάμε και μόνο - τη λειτουργία ενός μελλοντικού, τρισδιάστατου εκτυπωτή φαγητού. Συγκεκριμένα, παρομοίαζαν την "ψηφιακή κουζίνα" (εναλλακτική ονομασία του 3D food printing) με τη λειτουργία των αυτόματων μηχανών εσπρέσο!
Η μόνη διαφορά θα είναι ότι αντί να βάζουμε σε κάποιο μηχάνημα ένα σακουλάκι εσπρέσο, θα βάζουμε ένα ειδικό μελάνι φαγητού στον τρισδιάστατο εκτυπωτή μας - εφόσον βέβαια η χρήση του τρισδιάστατου εκτυπωτή γενικευτεί και εξατομικευτεί, όπως θέλουν οι περισσότερες προβλέψεις για την επόμενη δεκαετία με εικοσαετία. Και θα μπορούμε να μαγειρέψουμε τα πάντα: από ένα κέικ σοκολάτας μέχρι ζυμαρικά!
Πώς όμως θα μαγειρεύεται το φαγητό; Αυτό είναι θέμα τεχνολογίας. Η "ψηφιακή συνταγή", θα δίνει τις οδηγίες στον εκτυπωτή λέγοντάς του τι να κάνει: πού να τοποθετήσει το υλικό από το μελάνι φαγητού, αλλά και πόση ποσότητα να χρησιμοποιήσει. Κι επειδή μετά την παρασκευή ακολουθεί το ψήσιμο (αφού κανένα φαγητό δεν είναι νόστιμο, όταν τρώγεται ωμό), το μόνο που θα χρειάζεται επιπλέον είναι η ύπαρξη ενός ενσωματωμένου, μικρού φούρνου ή "ματιού" (για τα τηγανητά) στον εκτυπωτή, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Το (όχι και τόσο κοντινό) μέλλον θα δείξει αν η φαντασία του Λίπσον και της Κούρμαν είναι αχαλίνωτη ή εύστοχα προφητική. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να γίνουν πρώτα προσιτοί οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές - κάτι όχι δύσκολο, αλλά όχι και άμεσο να συμβεί. Από εκεί και πέρα, ένα τρισδιάστατο μαγείρεμα απλά με την προσθήκη ενός δοχείου συστατικών (χωρίς καν να χρειάζεται ν' αγοράζεις τα υλικά από το σουπερμάρκετ) και το πάτημα ενός κουμπιού, θα λύσει τα χέρια του μεγαλύτερου τεμπέλη και του πιο άσχετου με τη μαγειρική!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου