12 Αυγούστου 2015

Φωτογραφία του πρώτου δημόσιου τηλεφώνου στους δρόμους της Αθήνας

Στην εποχή των κινητών τηλεφώνων, οι τηλεφωνικοί θάλαμοι στους δρόμους των πόλεων αποτελούν έναν ολοένα πιο αχρείαστο αναχρονισμό. Ήδη το 2004 η Ιορδανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατάργησε τελείως τους τηλεφωνικούς θαλάμους, ενώ το παράδειγμά της μιμήθηκε και η Φινλανδία. Δεν χωρά αμφιβολία ότι η τάση θα γενικευθεί στο άμεσο μέλλον, ενώ ενδεχομένως να παραμείνουν ως αξιοθέατα ορισμένοι από τους περίφημους "κόκκινους θαλάμους" του Λονδίνου. 

Υπάρχει μια ασάφεια για το πότε δημιουργήθηκε ο πρώτος τηλεφωνικός θάλαμος στον κόσμο, όμως χρονικά τοποθετείται είτε στο Βερολίνο του 1881 είτε στο Λονδίνο του 1903. Στην Ελλάδα, ο νεωτερισμός θα αργούσε αρκετές δεκαετίες ακόμη και θα ερχόταν αρχικά με τη μορφή ανοιχτών, δημόσιων... κερματοτηλεφώνων, τα οποία τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της Αθήνας. 
Το πρώτο "Τηλέφωνον διά το κοινόν" τοποθετήθηκε στην πλατεία Κολωνακίου στις 28 Μαρτίου 1933 και από τον τύπο αντιμετωπίστηκε ως "αθηναϊκός αμερικανισμός". "Εις διάφορα κέντρα των Αθηνών πρόκειται να τοποθετηθούν αυτόματα τηλέφωνα, ώστε να δύνανται οι Αθηναίοι να συνεννοούνται τηλεφωνικώς με όποιον θέλουν ρίπτοντες το τέλος της τηλεφωνικής διαλέξεως εις κέρματα εντός κυτίου με κατάλληλον μηχανισμόν", έγραφε η εφημερίδα Ακρόπολις συστήνοντας στους αναγνώστες της τη νέα δυνατότητα επικοινωνίας, σε μια εποχή που πολλοί ήταν εκείνοι χωρίς τηλεφωνικές συσκευές στα σπίτια τους - αν και αυτοί μάλλον δεν κατοικούσαν πέριξ της πλατείας Κολωνακίου. 
Η εφημερίδα δημοσίευε και φωτογραφία του πρώτου χρήστη της τηλεφωνικής συσκευής, ενός εργάτη που έκανε σχετική επίδειξη για τον φωτογραφικό φακό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου