15 Νοεμβρίου 2015

Το στοίχημα των 100 λιρών, που ώθησε την Αγκάθα Κρίστι να γράψει το πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα. Ποια ήταν η συνταγή της για τη συγγραφή αστυνομικών ιστοριών.


Πολλοί την έχουν επικρίνει, παρόλα αυτά η Αγκάθα Κρίστι παραμένει μια από τις πιο πολυδιαβασμένες συγγραφείς στον κόσμο. Το αστυνομικό μυθιστόρημα έγινε εξ αιτίας γοητευτικό σε ευρύτερο κύκλο ανθρώπων, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για τους μάτσο ντεντέκτιβ που καπνίζουν πούρα, ρίχνουν ωραίες γκόμενες με μια μόνο ματιά και κυνηγούν αρχικακοποιούς εισχωρώντας στα ενδότερα της μαφίας. Ο εγκεφαλικός Ηρακλής Πουαρό και η κουτσομπόλα μις Μαρλπ, την οποία κανείς δεν θα ήθελε για γειτόνισσά του, ασκούν μεγαλύτερη γοητεία από τον Φίλιπ Μάρλοου, γιατί ξυπνούν τον ντεντέκτιβ μέσα μας, ξυπνούν τον αδιάκριτο εαυτό μας και μας καθιστούν συμμέτοχους στην έρευνα εύρεσης του δολοφόνου ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στα ύψη.

Όλα ξεκίνησαν το 1920 με τη "Μυστηριώδη υπόθεση στο Στάιλς", όταν ο Πουαρό έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο πρώτο κιόλας αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι. Αν και το βιβλίο δεν είναι αντάξιο των μεγαλύτερων αριστουργημάτων της, ωστόσο περιέχει παραπλανητικές ανατροπές επί ανατροπών, αυτό το γοητευτικό παιχνίδι της απάτης, που εξοργίζει τον αναγνώστη, αλλά και παράλληλα τον γοητεύει. Είναι μια μορφή αναγνωστικού μαζοχισμού. 

Όλα ξεκίνησαν από ένα στοίχημα εκατό λιρών - ή τουλάχιστον αυτό γράφτηκε στον τύπο. Έχοντας αρκετή πείρα, αφού ήδη από την περίοδο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, όταν εργαζόταν ως νοσοκόμα, έγραφε διάφορα διηγήματα, η Αγκάθα Κρίστι συζητούσε μια μέρα με την αδελφή της για τη δυσκολία του συγγραφέα να χωρέσει μια ιστορία σε 250 γραμμές. Η αδερφή της παρατήρησε ότι σίγουρα ήταν πιο δύσκολο να γράψει κάποιος ένας αστυνομικό μυθιστόρημα, μια πρόκληση που δεν πέρασε αδιάφορη από την Αγκάθα. Όχι απλά σήκωσε το γάντι, αλλά μέσα σε οκτώ μέρες έγραψε τη "Μυστηριώδη υπόθεση στο Στάιλς", που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 1920 σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. 

Κι αν αναρωτιέστε ποιο ήταν το μυστικό πίσω από τη συγγραφή ενός επιτυχημένου αστυνομικού μυθιστορήματος, η "βασίλισσα" Αγκάθα έδωσε κάποια στιγμή τις συμβουλές της σε επίδοξους συγγραφείς: "Για να κάνετε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, διαλέξτε τον ένοχο και μπαίνοντας στο πετσί του, θ' αποφασίσετε με ποιους τρόπους θα μπορέσετε καλύτερα να σκεπάσετε την ενοχή σας. Έπειτα, αφού κάνετε το σχέδιό σας, ξαναρχίζετε την αφήγηση από την αρχή βάζοντας τον εαυτό σας στη θέση του θεατή".

Αν σας ιντριγκάρει η ιδέα να μην είστε απλοί αναγνώστες, αλλά να γίνετε και δημιουργοί αστυνομικών μυθιστορημάτων στα χνάρια της Αγκάθα Κρίστι - γιατί όχι και να την ξεπεράσετε - ακολουθείστε τη συμβουλή της. Κι αν ακόμη δεν ήσασταν πολύ καλοί μαθητές στο σχολείο, μην σκάτε. Η ίδια η Κρίστι παραδέχτηκε ότι στο σχολείο ήταν πολύ κακή στην ορθογραφία, ώστε ουδέποτε μπορούσε να φανταστεί ότι θα έβγαζε χρήματα και μάλιστα θα καταξιωνόταν ως συγγραφέας. Ποτέ δεν ξέρει κανείς πώς θα του τα φέρει η ζωή.



Κι επειδή έχω διαβάσει αρκετά βιβλία της, σας προτείνω κι αυτό το θέμα:
ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου