30 Μαρτίου 2012

ΤΙ ΘΑ ΛΕΓΑΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΓΩΤΟ ΑΠΟ... ΚΡΕΑΣ;

Μμμ... παγωτό κρεαλίσιους!

Η Νέα Ζηλανδία είναι μια κατεξοχήν γεωργοκτηνοτροφική χώρα, η οικονομία της οποία βασίζεται στην εξαγωγή προϊόντων, όπως γαλακτοκομικά, ψάρια, ξυλεία και κρέας. Η κυβέρνηση της χώρας έχει συστήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα με την ονομασία "Red Meat CombiFoods", που θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε στα ελληνικά ως "τροφές που συνδυάζουν κόκκινο κρέας", σκοπός του οποίου είναι η παραγωγή νέων τροφίμων με βάση το κρέας, που θα επεκτείνουν τις εξαγωγικές προοπτικές για τη νεοζηλανδική οικονομία. Ένα από τα επιτεύγματα που αυτό έχει να παρουσιάσει είναι μεταξύ άλλων και η παρασκευή... παγωτού από επεξεργασία κρέατος, όπως και άλλες υβριδιακές τροφές.
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ερευνητικού αυτού προγράμματος της νεοζηλανδικής κυβέρνησης, το κρέας αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών και πεπτιδίων που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα για την παρασκευή νέου τύπου τροφίμων πέρα από τα παραδοσιακά πιάτα. Η αξιοποίηση των πρωτεϊνών που περιέχονται στο κόκκινο κρέας μπορεί να οδηγήσει σε μια ευρεία γκάμα νέων διατροφικών συνηθειών ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Νέας Ζηλανδίας που ασχολούνται με το εμπόριο κρέατος, όπως αντίστοιχα η παραγωγή γάλατος σε σκόνη (που προέκυψε επίσης από το διαχωρισμό συγκεκριμένων πρωτεϊνών) συνέβαλλε στην περαιτέρω επέκταση της γαλακτοβιομηχανίας. Τα νέα "combifoods" που σχεδιάζει να παράξει η νεοζηλανδική κυβέρνηση, θα συνδυάζουν τις πρωτεΐνες του κρέατος εμπλουτισμένα με συμπληρωματικά βιολογικά πολυμερή, που θα επιτρέπουν την παρασκευή σύνθετων διατροφικών προϊόντων. 
Οι επιστήμονες έχουν ήδη παρασκευάσει μακαρόνια, ψωμί με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αλλά και παγωτό με άρωμα από θυμάρι και τζίντζερ. Όλα αυτά με βάση το κρέας ή, αν προτιμάτε, με βάση τις πρωτεΐνες που διαχώρισαν οι επιστήμονες από αυτό. Ποιο μπορεί να είναι το κίνητρο για να δοκιμάσει κάποιος μακαρόνια ή παγωτό που έχουν παραχθεί με βάση το κρέας - πλην της περιέργειας; Κατ' αρχήν εξυπηρετεί όσους έχουν ανάγκη πρόσληψης πρωτεϊνών, αλλά εμφανίζουν δυσανεξία στον ιστό του κρέατος, ενώ είναι τρόπος να πείσουν οι μανάδες τα παιδιά τους να εμπλουτίσουν το διατροφικό τους μενού. Και φυσικά ας μην ξεχνάμε ότι οι πρωτεΐνες βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών και το "χτίσιμο" ενός ωραίου σώματος, δηλαδή και απολαμβάνεις μια "απαγορευμένη" απόλαυση και αποκτάς κορμί. Η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν το ενδιαφέρον για αυτά τα νέα υβριδιακά τρόφιμα δεν είναι σημαντικό, ωστόσο οι επιστήμονες που ασχολούνται με αυτήν την προσπάθεια ότι σε πέντε χρόνια θα τα βρίσκει κανείς στα ράφια των σουπερμάρκετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου