17 Μαρτίου 2017

Ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας Ράγιαρντ Κίπλινγκ και η εφεύρεση του γκολφ στον πάγο


Στην Ελλάδα πολλοί ακούν για ράγκμπι και βάζουν τα γέλια. Πού ν' ακούσουν και για ένα ελάχιστα έως καθόλου γνωστό άθλημα, όπως το γκολφ στον πάγο. Για να είμαστε ειλικρινείς, ακόμη και το γκολφ δεν θα γνωρίζαμε καλά καλά, αν δεν ήταν αγαπημένο χόμπι του πάλαι ποτέ πρωθυπουργού και προέδρου της δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, μιας και το γκολφ γενικά θεωρείται ένα αρκετά ελιτίστικο άθλημα για λίγους. 

Στην πραγματικότητα το γκολφ γενικά και κατ' επέκταση και στο γκολφ στο πάγο (στα αγγλικά snow ή ice golf) έχει τις ρίζες του στην Ολλανδία του 17ου αιώνα. Ολλανδοί ζωγράφοι όπως ο Άερτ βον ντερ Νέερ  και ο Χέντρικ Άφερκαμπ δείχνουν σε πίνακές τους να παίζουν Kolven ακόμη και σε πάγο. Το kolven δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα είδος γκολφ (χωρίς βέβαια τους αναλυτικούς κανόνες του σύγχρονου αθλήματος), με τους παίκτες να προσπαθούν να βάλουν μια μπάλα σε μια τρύπα σ' ένα παγωμένο ολλανδικό κανάλι. 
"Σκηνή στον Πάγο" του Χέντρικ Άφερκαμπ
Αντίστοιχα, μαρτυρίες υπάρχουν για παρόμοια παιχνίδια στην εξίσου - αν όχι περισσότερο - παγωμένη Σκοτία. Ωστόσο, ως ο εφευρέτης του σύγχρονου γκολφ στον πάγο θεωρείται ο Βρετανός συγγραφέας Ράγιαρντ Κίπλινγκ, ενώ υπάρχει και μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία γύρω από το πώς έγινε αυτή η καινοτομία. 
Μπορεί ο Κίπλινγκ να έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην καυτή Ινδία, την οποία και αποτύπωσε με μοναδικό δρόμο στα διηγήματά του, όμως μετά το γάμο του με την αμερικανίδα Κάρολιν Μπαλέστιερ το 1892 μετακόμισε στο Μπρατλμπόρο της πολιτείας του Βερμόντ. Εκεί το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό της ινδικής χερσονήσου και οι χειμώνες πάντα συνοδεύονται από χιονοπτώσεις. 
Ο Βρετανός συγγραφέας Ράγιαρντ Κίπλινγκ
Εκείνα τα χρόνια, το Βερμόντ επλήγη από ιδιαίτερα βαρείς χειμώνες. Ήταν η εποχή που ο Κίπλινγκ έγραφε το Βιβλίο της Ζούγκλας και μια σειρά από παιδικές ιστορίες, τις οποίες μάλιστα αναπαριστούσε στα.παιδιά του σαν θέατρο. Όμως τι άλλο μπορεί να κάνει ένας συγγραφέας στον ελεύθερο χρόνο του εκτός από το ν' ασχολείται με την οικογένειά του; Να παίζει το αγαπημένο του άθλημα. 
Για τον Κίπλινγκ αυτό το άθλημα ήταν το γκολφ. Έλα, όμως που το τοπίο στο Βερμόντ ήταν χιονισμένο ακόμη και στις αρχές της άνοιξης! Ο διάσημος συγγραφέας, που το 1907 θα βραβευόταν με Νόμπελ Λογοτεχνίας, δεν έμεινε άπραγος. Στην παγωμένη αυλή του σπιτιού του δημιούργησε ένα αυτοσχέδιο γήπεδο πάνω στο χιόνι, όπου με τε βοήθεια ενός μπαστουνιού πετούσε μια μικρή μπάλα. 
Οι γείτονες μαζεύονταν γύρω από την αυλή του Ράγιαρντ Κίπλινγκ και παρακολουθούσαν την παράξενη, όπως την έβλεπαν, δραστηριότητα του κατά τ' άλλα λιγομίλητου γείτονά τους, τον οποίο πάντα υποδέχονταν με χειροκροτήματα, όπως οι θεατές υποδέχονται την έναρξη μιας θεατρικής παράστασης. Εκείνος δεν ενοχλούταν από αυτήν την αδιακρισία, αλλά προσέφερε αρκετό θέαμα παίζοντας κάτι που θύμιζε γκολφ στο χιόνι για περίπου μία ώρα. Κι όταν τελείωνε, με το μπαστούνι του χάραζε πάνω στο χιόνι τις λέξεις "THE END", δηλαδή "ΤΕΛΟΣ".
Μια μέρα, ο Κίπλινγκ εξέλιξε το παιχνίδι του σε κάτι που όχι απλά θύμιζε, αλλά ήταν όντως γκολφ. Κι επειδή στο άσπρο χιόνι η άσπρη μπάλα χάνεται στην κυριολεξία, χρησιμοποίησε κόκκινα μπαλάκια,.διαμόρφωσε κατάλληλα τη χιονισμένη αυλή του ώστε να θυμίζει μικρογραφία ενός γηπέδου γκολφ με όλες τις τρύπες και τα αναχώματα και άρχισε να παίζει γκολφ στο χιόνι. 
Στην Ελλάδα είναι ένα εντελώς άγνωστο άθλημα - καθόλου παράξενο το γιατί, αν σκεφτεί κανείς το ελληνικό κλίμα - όμως στο εξωτερικό διοργανώνονται ακόμη και παγκόσμια πρωταθλήματα είτε σε παγωμένες λίμνες είτε σε περιοχές με φρέσκο χιόνι (π.χ. στις λίμνες Σιβηρίας ή στη Γροιλανδία, όπου από το 1999 πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα). 
Οι αθλητές είναι κατάλληλα ντυμένοι, ώστε να μην ξεπαγιάσουν από το κρύο, έχουν ειδικά παπούτσια για να μην γλιστρούν στον πάγο και βέβαια ανθεκτικά στο κρύο πρέπει να είναι και τα μπαστούνια των αθλητών (π.χ. να μην είναι από γραφίτη). Για να μην υπάρχει σύγχυση με το χιόνι, χρησιμοποιούνται κόκκινα μπαλάκια, ενώ συχνά με πράσινο χρώμα σημαδεύονται οι περιοχές, όπου βρίσκονται οι τρύπες ή τοποθετούνται σημαιάκια.  Σε γενικές γραμμές πάντως οι κανόνες είναι ίδιοι με αυτούς του απλού γκολφ. 
Προσοχή μόνο, γιατί καμιά φόρα γίνονται και ατυχήματα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου