15 Μαρτίου 2017

Όσα δεν γνωρίζατε για τα πολύ πρώτα βήματα του ελληνικού ράγκμπι

Με αφορμή το τηλεοπτικό Survivor, πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το ράγκμπι, ένα άθλημα αρκετά δημοφιλές στις αγγλοσαξωνικές κυρίως χώρες (αλλά και σε Γαλλία, Ιταλία), άλλα εξαιρετικά άγνωστο στην Ελλάδα. Έπρεπε, λοιπόν, να αναβιώσει το Survivor και να συμμετάσχει σ' αυτό ένας μάνατζερ ράγκμπι, ο οποίος μπορεί να έχει δώσει πολλές αφορμές για τρελές τρολιές, όμως τουλάχιστον η ιδιότητα του μάνατζερ ή έστω του μέλους της Τεχνικής Επιτροπής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ράγκμπι, όπως είναι το σωστό, αποτέλεσε μια λάθος αφορμή τρολαρίσματος (που ωστόσο "έπιασε" με τη δημιουργία μιας θεότρελης σελίδας στο facebook, που έγινε από τις αγαπημένες μου). Εγώ πάλι το έψαξα λίγο αλλιώς το θέμα ράγκμπι στην ελληνική επικράτεια και βρήκα κάποια ενδιαφέροντα μικρά, ιστορικά στοιχεία.


Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΡΑΓΚΜΠΙ

Ο πρώτος αγώνας ράγκμπι στην Ελλάδα φέρεται να πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου 1962 και ώρα 4 μ.μ.. Τόπος συνάντησης το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ελληνικές ομάδες βέβαια δεν υπήρχαν, καθώς το άθλημα ήταν πρακτικά άγνωστο στην Ελλάδα. Ο αγώνας επίδειξη έγινε από δύο ομάδες του βρετανικές ομάδες. Πώς αποφάσισαν να έρθουν στην Αθήνα για να δώσουν αγώνα; Πολύ απλά, αυτές οι ομάδες απαρτίζονταν από τα μέλη μιας μοίρας του βρετανικού στόλου που πραγματοποίησε μια... συνηθισμένη - την εποχή εκείνη "φιλική επίσκεψη" στο Φάληρο. Η επίσκεψη ήταν ψιλοαρμένικη, αφού κράτησε από τις 7 έως τις 13 Μαρτίου και για να μην βαρεθούν τα ναυτάκια τόσες ημέρες προγραμματίστηκε σειρά αγωνισμάτων μεταξύ 8 και 11 Μαρτίου: ποδόσφαιρο, πυγμαχία, μπάσκετ, πινγκ-πονγκ, χόκεϊ, οπλομαχία, σκουός, ιστιοπλοΐα, υδατοσφαίριση, βόλεϊ και ράγκμπι.
Και ενώ σ' όλα τα υπόλοιπα αθλήματα υπήρχε μία ομάδα του βρετανικού στόλου που ερχόταν αντιμέτωπη με μια ελληνική, ειδικά στο ράγκμπι αυτό δεν ίσχυσε για ευνόητους λόγους. Έτσι, αναμετρήθηκε η ομάδα του πολεμικού Μπλέικ με την ομάδα του υπόλοιπου στόλου. Κι επειδή φοβόντουσαν ότι η αναμέτρηση δύο ξένων ομάδων σ' ένα άγνωστο για τους Έλληνες άθλημα δεν θα είχε μεγάλη προσέλευση θεατών, στο ημίχρονο της συνάντησης η μπάντα του βρετανικού στόλου έπαιζε μουσική.
"Όπως είναι φυσικόν, ο πρώτος αυτός αγών ράγκμπυ εις τον τόπον μας, προκαλεί ζωηρόν ενδιαφέρον των φιλάθλων, οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν το σπορ αυτό, που είναι ευρύτατα διαδεδομένον εις άλλας χώρας", έγραφε η εφημερίδα Ελευθερία εκείνη την ημέρα, ενώ διαφήμιζε τον αγώνα από τετραήμερο. Βέβαια μετά δεν έγραψε ούτε μια σειρούλα για τη συνάντηση που μάλλον δεν προκάλεσε και τόσο ζωηρό ενδιαφέρον στους Αθηναίους φιλάθλους - ή πολύ απλά δεν συγκίνησε τους όποιους θεατές.
Η πρώτη αναγγελία της πρώτης επίδειξης ράγκμπι στην Ελλάδα
εφημερίδα Ελευθερία, 07.03.1962

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Έπρεπε να φτάσει το 1977 για να πραγματοποιηθεί ο πρώτος αγώνας ράγκμπι μεταξύ ελληνικών ομάδων στην Ελλάδα, όμως όχι στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, αλλά στην... Καβάλα.
Μια παρέα μαθητών της τρίτης τάξης του Τεχνικού Λυκείου Καβάλας ήθελε να να εξασφαλίσει με κάποιον τρόπο χρήματα για να διοργανωθεί η τριήμερη εκδρομή της τάξης στο εξωτερικό. Αντί να καταφύγουν στη συνηθισμένη λύση του χορού με εισιτήριο, έψαχναν μια πρωτότυπη ιδέα, που θα εξασφάλιζε και μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. 
Ένας από τους μαθητές ήταν ο Κώστας Μαστροθανάσης, ο οποίος τα επόμενα χρόνια θα ξεχώριζε ως αθλητής του μπόντι μπίλντιγκ, αλλά και γενικότερα στα αθλητικά πράγματα της Καβάλας. Αυτός σκέφτηκε πρώτος την ιδέα να διοργανωθεί ένας αγώνας ράγκμπι. Άλλωστε, ο καθηγητής αγγλικών της τάξης γνώριζε πολλά πράγματα γύρω από το άθλημα, καθώς είχε σπουδάσει στην Αγγλία. Έφτιαξαν λοιπόν μια ομάδα, την οποία ονόμασαν "Ντάλτονς"και ρίχτηκαν σε πολύωρες προπονήσεις. 
Όμως σε μια εποχή που το ράγκμπι έμοιαζε εξωτικό άθλημα, πού να βρεθεί δεύτερη ομάδα και μάλιστα στην πόλη της Καβάλας; Έτσι, οι Ντάλτονς άρχισαν το ψηστήρι και έπεισαν τους τελειόφοιτους μαθητές ενός άλλου εξατάξιου γυμνασίου της πόλης (το 5ο νυχτερινό γυμνάσιο Παναγιάς), οι οποίοι αποτέλεσαν το αντίπαλον δέος. 
Ο πρώτος αγώνας ράγκμπι της Καβάλας - και κατά τα φαινόμενα ο πρώτος μεταξύ ελληνικών ομάδων στη χώρα - πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Στάδιο της πόλης (σήμερα ονομάζεται στάδιο Ανθή Καραγιάννη) στις 5 Μαΐου 1977. Δεν υπήρχε βέβαια ο απαραίτητος σχετικός εξοπλισμός, αλλά οι ομάδες αυτοσχεδίασαν. Για παράδειγμα, στη θέση των δοκαριών χρησιμοποίησαν τις θήκες από τα κοντάρια που χρησιμοποιούνταν για το άλμα επί κοντώ. Περιττό να πούμε ότι το αγώνα κέρδισαν οι προφανώς καλύτερα προπονημένοι Ντάλτον με σκορ 11-3. Και ενώ υπήρχε η προοπτική ενός δεύτερου, επαναληπτικού αγώνα μεταξύ των ίδιων ομάδων, αυτός δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω οικονομικών δυσκολιών. 
Πηγή για την παραπάνω πληροφορία αποτέλεσε συνέντευξη του Κώστα Μαστροθανάση στην καβαλιώτικη εφημερίδα Χρονόμετρο τον Οκτώβριο του 2015. Διαβάστε περισσότερα για τον πρώτο εκείνο αγώνα, όσο και για την εξέλιξη του ράγκμπι στην Καβάλα (μαζί με φωτογραφικό υλικό) στον παρακάτω σύνδεσμο: www.xronometro.com/rugby/


Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ (ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ)

Επειδή, όμως Έλληνες υπάρχουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα (κι επειδή το θέμα μου είναι το ελληνικό και όχι το ελλαδικό ράγκμπι) αξίζει να καταγραφεί και αυτή η πληροφορία. Ο πρώτος επαγγελματικός σύλλογος ράγκμπι με Έλληνες παίκτες - ή αν προτιμάτε με παίκτες ελληνικής καταγωγής - ιδρύθηκε στην Αυστραλία και πιο συγκεκριμένα στο Μπρισμπέιν τη δεκαετία του 1960. Ονομαζόταν GOYA, τ' αρχικά των λέξεων Greek Orthodox Youth of Australia (Ελληνορθόδοξη Νεολαία της Αυστραλίας), δηλαδή θα λέγαμε ότι ήταν κάτι αντίστοιχο της ΧΑΝΘ, που ειδικά την περίοδο του Μεσοπολέμου πρωταγωνίστησε στη διάδοση του μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, και η GOYA είχε συγκροτήσει ομάδες σε διάφορα αθλήματα, ένα εκ των οποίων ήταν και το ράγκμπι.
Η ομάδα ράγκμπι της GOYA, που σημειωτέον φορούσε γαλανόλευκες φανέλες (από τα χρώματα της ελληνικής σημαίας) συμμετείχε πρώτα στο Εκκλησιαστικό Πρωτάθλημα του Μπρισμπέιν και μάλιστα κέρδισε την πρώτη θέση πέντε φορές (1969, 1970, 1972, 1976 και 1977), ενώ από το 1984 έως το 1987 συμμετείχε στη δεύτερη κατηγορία του επίσημου πρωταθλήματος του Μπρισμπέιν, αφού προηγουμένως συνεργάστηκε με την ομάδα των Souths. To 1987 ο σύλλογος διαλύθηκε, ενώ επαναλειτούργησε για μικρό διάστημα μεταξύ 1990 και 1992, φτάνοντας το 1991 στα ημιτελικά και το 1992 στον τελικό του συγκεκριμένου πρωταθλήματος.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΡΑΓΚΜΠΙ

Στο έδαφος της Αυστραλίας πραγματοποιήθηκε η συγκρότηση και της πρώτης ελληνικής εθνικής ομάδας στο ράγκμπι με όνομα "Greek Rugby League", η οποία ήταν κανονικά και με τη βούλα μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ράγκμπι (RLIF). Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2002 από τον ελληνοαυστραλό Κόλιν Μυλωνάς, ο οποίος είχε ως πρότυπο τη δημιουργία αντίστοιχων ομάδων ράγκμπι σε άλλες χώρες με πιο πετυχημένο το παράδειγμα του Λιβάνου. Αυτός μοιράστηκε την ιδέα του με τον επίσης ελληνοαυστραλό Τέρι Λυμπερόπουλος, ο οποίος τότε ήταν εκδότης ενός περιοδικού για το ράγκμπι. Πρώτο βήμα, η εύρεση προπονητή. Κι αυτός βρέθηκε στο πρόσωπο του Στιβ Γεωργαλής, που ήταν σύζυγος μιας ξαδέρφης του Λυμπερόπουλου. Ακολούθησε αγγελία στο περιοδικό που διηύθυνε ο Λυμπερόπουλος για αναζήτηση υποψήφιων παικτών και στις αρχές της επόμενης χρονιάς ολοκληρώθηκε η στελέχωση της ομάδας.
Στις 31 Αυγούστου 2003 δόθηκαν τα πρώτα δοκιμαστικά ματς της Greek Rugby League εναντίον των ομάδων της Νέας Καληδονίας, την οποία κέρδισε με σκορ 26-10, και της NSW Students Opens (φοιτητική ομάδα από την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας), από την οποία ωστόσο ηττήθηκε με 34-0.
Στις 27 Σεπτεμβρίου 2003 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος επίσημος αγώνας της εθνικής ομάδας με εκείνη της Ιταλίας (επί αυστραλιανού εδάφους) στα πλαίσια του Oki Jubilee Oval για την κατάκτηση του Ionio Cup, το οποίο τελικά σήκωσαν οι Ιταλοί σ' ένα πραγματικό ντέρμπι με σκορ 26-24 ενώπιον 4000 και πλέον θεατών.
Επί ελληνικού εδάφους, ο πρώτος αγώνας της Greek Rugby League δόθηκε το 2006 κόντρα στη Σερβία, την οποία και κέρδισε με σκορ 44-26.Αυτοί ήταν οι παίκτες της ελληνικής ομάδας:
πηγή: rugby.gr/
Διαβάστε περισσότερα για τις αυστραλιανές περιπέτειες του ελληνικού ράγκμπι σε δύο εξαιρετικά κατατοπιστικά δημοσιεύματα (στα αγγλικά) εδώ:
-- www.bigfooty.com/forum/threads/how-greek-rugby-league-began.85431/
-- rugby.gr/2006/11/greek-rugby-league/

----------------------------------
Εξάλλου, ένα χρόνο νωρίτερα, το 2005, ξεκίνησε η διοργάνωση του πρώτου (ερασιτεχνικού) πρωταθλήματος ράγκμπι με ελληνικές ομάδες υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ράγκμπι. Η διακοπή της συγκεκριμένης διοργάνωσης το 2013 ήταν αποτέλεσμα των προβλημάτων, αλλά και της διχόνοιας που παρατηρείται στο χώρο του ελληνικού ράγκμπι με τη διεξαγωγή παράλληλων πρωταθλημάτων από διαφορετικές ομοσπονδίες, ώστε όλα αυτά τα χρόνια το ράγκμπι να μην καταφέρει να γίνει ευρύτερα γνωστό. Και κάπως έτσι πολλοί έσκασαν στα γέλια μαθαίνοντας ότι κάποιος μπορεί να δηλώνει μάνατζερ ράγκμπι. Η πλάκα μάλιστα είναι ότι την ανόητη απορία "Μα υπάρχει ράγκμπι στην Ελλάδα;" την έγραφαν ακόμη και κάτι τυπάδες, που και καλά το παίζουν δεινοί σχολιαστές του Τσάμπιονς Λιγκ και κάθε αθλητικού γεγονότος. Τουλάχιστον πολλοί έμαθαν τελικά ότι ράγκμπι.. υπάρχει στην Ελλάδα, αν και το μέλλον του προς το παρόν είναι αβέβαιο.

Εγώ πάντως τα έγραφα τον Ιούνιο του 2015 με αφορμή την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα "θεματικό, αθλητικό κανάλι, που δεν θα εξαντλείται μόνο στα δημοφιλή σπορ, αλλά θα αναδεικνύει και παραμελημένες αθλητικές δραστηριότητες" και μάλιστα αναρωτιόμουν "Γιατί να μην προβληθεί το - ερασιτεχνικό έστω - ελληνικό ράγκμπι, μπέιζμπολ κλπ.;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου