17 Οκτωβρίου 2012

Το συγκρότημα που τραγουδάει το τραγούδι της σειράς "Φιλαράκια"


Το τραγούδι που ακούγεται στους τίτλους της σειράς "Τα Φιλαράκια" ("Friends") είναι, ίσως, το πιο γνωστό σάουντρακ ξένης τηλεοπτικής σειράς στην Ελλάδα και σίγουρα ένα από τα πιο αγαπημένα παγκοσμίως. Ελάχιστοι, όμως, είναι εκείνοι που γνωρίζουν ποιο είναι το συγκρότημα που μας τραγουδάει "I 'll be there for you" ("Θα είμαι εκεί για σένα/ όταν η βροχή θα αρχίσει να πέφτει/ Θα είμαι εκεί για σένα/ όπως δεν ήμουν ποτέ/ Θα είμαι εκεί για σένα/ γιατί κι εσύ είσαι εκεί για μένα επίσης")
Πρόκειται για το συγκρότημα The Rembrandts, το οποίο ξεκίνησε την παρουσία του στη μουσική σκηνή το 1987 αποτελούμενο από τον Ντάνι Γουάιλντ και τον Φιλ Σόλεμ - και οι δύο από τη νότιο Καλιφόρνια. Προηγουμένως, οι δυο τους ήταν μέλη του συγκροτήματος Great Buildings, ενώ ακόμη παλιότερα ο Γουάιλντ είχε ιδρύσει τη δική του μπάντα με την ονομασία The Quick.
Το πρώτο άλμπουμ των The Rembrandts κυκλοφόρησε το 1990 και αμέσως ξεχώρισε το τραγούδι "Just The Way It Is, Baby", το οποίο έφτασε μέχρι το νούμερο 14 του Billboard Top 100, ενώ βρέθηκε στο τοπ10 αρκετών ευρωπαϊκών τσαρτ. Ήταν η μοναδική αξιόλογη εμπορική επιτυχία του συγκροτήματος μέχρι το 1994, όταν ήρθε η πρόταση να γράψουν το τραγούδι του τίτλου για μια νέα κωμική σειρά, την επιτυχία της οποίας κανείς δεν μπορούσε φυσικά να προβλέψει και η οποία θα επισκίαζε κάθε προηγούμενη δουλειά τους. 
Ακούγοντας κανείς το "Just The Way It Is, Baby" δε θα εντοπίσει καμία απολύτως ομοιότητα με το διάσημο "I 'll be there for you". Ο ήχος των The Rembrandts ήταν περισσότερο alternative rock, καμία σχέση με τη χαρούμενη ποπ διάθεση του τραγουδιού που έγινε το σάουντρακ στα "Φιλαράκια". Έτσι εξηγείται και ο όρος που έθεσαν ο Γουάιλντ και ο Σόλεμ, όταν συμφώνησαν να γράψουν ένα τζινγκλ διάρκειας 40 δευτερολέπτων για την τηλεόραση: να μην φαίνεται πουθενά το όνομα τους. 
Το τραγούδι δεν ήταν αντιπροσωπευτικό του ήχου που ήθελαν να εκπέμψουν προς το κοινό, ενώ ούτως ή άλλως θεωρείται από πολλούς μουσικούς "έκπτωση" το να γράψουν το σάουντρακ για μια τηλεοπτική σειρά. Ωστόσο, οι δημιουργοί της σειράς δεν ήθελαν ένα απλό, συνηθισμένο τραγουδάκι για τα "Φιλαράκια", αλλά ένα "πραγματικό" τραγούδι από ένα κανονικό συγκρότημα ή καλλιτέχνη. Άλλωστε, προηγουμένως είχαν απευθυνθεί σε μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής, όπως oi REM, όμως όλοι απέρριπταν την ιδέα.
Στην πραγματικότητα η δουλειά που είχαν να κάνουν οι Γουάιλντ με τον Σόλεμ δεν ήταν πολύ δύσκολη. Ο ρυθμός υπήρχε και ήταν ιδέα του μουσικού διευθυντή της σειράς, Μάικλ Σκολφ. Επίσης, υπήρχαν και ορισμένοι στίχοι, που τους είχε γράψει η καταξιωμένη στιχουργός Allee Willis. Η δουλειά των Rembrandts ήταν να κάνουν την ενορχήστρωση, να πειράξουν λίγο τους στίχους και φυσικά να τραγουδήσουν το τελικό αποτέλεσμα. 
Το τραγούδι έγινε επιτυχία από την πρώτη στιγμή. Οι φαν των Rembrandt θεώρησαν ότι το συγκρότημα ξεπουλήθηκε, όμως πολλοί ήταν οι ακροατές που το ζητούσαν από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, έστω και για 40 δεύτερα. Ραδιοφωνικοί παραγωγοί μίξαραν το τραγούδι, ώστε να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, ενώ ύστερα από προτροπή της δισκογραφικής τους εταιρίας ο Γουάιλντ με τον Σόλεμ το ολοκλήρωσαν και την τελευταία στιγμή το περιέλαβαν στο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε το 1995 με τίτλο "LP".
Αρχικά, το συγκρότημα δεν ήθελε να περιληφθεί το τραγούδι στο άλμπουμ του, αλλά υπέκυψε εξ αιτίας των έντονων πιέσεων της εταιρίας τους. "Νιώθαμε ότι το τραγούδι ερχόταν σε αντίθεση με την πιο σοβαρή, εναλλακτική αίσθηση του άλμπουμ. Ακουστικά δεν έμοιαζε με τίποτε απ'όσα είχαμε κάνει" παραδέχτηκε ο Γουάιλντ σε συνέντευξη του στον βρετανικό Indipendent το 2008. Βέβαια, όπως παραδέχτηκε στην ίδια συνέντευξη, σταμάτησαν να γκρινιάζουν όταν είδαν τις πωλήσεις, χάρη στις οποίες το άλμπουμ έγινε πολλαπλά πλατινένιο.
Ωστόσο, η επιτυχία του τραγουδιού οδήγησε το συγκρότημα σε καλλιτεχνικό διαζύγιο το 1997. Το "I 'll be there for you" ήταν η μοναδική τους επιτυχία, το τραγουδούσαν συνέχεια σε όλες τις περιοδείες του, οι οποίες δεν ήταν πάρα πολλές, όμως τελικά κουράστηκαν και καλλιτεχνικά οδηγήθηκαν σε τέλμα. Ο Γουάιλντ και ο Σόλεμ αποφάσισαν να ακολουθήσουν χωριστές πορείες ως σόλο καλλιτέχνες, όμως το "διαζύγιο" κράτησε μόλις 4 χρόνια. 
Το 2001 οι The Rembrandts επανενώθηκαν και έκτοτε έχουν ηχογραφήσει δύο στούντιο άλμπουμ κι ένα "Greatest Hits" το 2006 - το τελευταίο τους μέχρι σήμερα. Η επιτυχία δεν επαναλήφθηκε, πάντως τα μέλη του συγκροτήματος έλυσαν δια παντός το οικονομικό τους πρόβλημα χάρη στα δικαιώματα από τις συνεχείς επαναλήψεις της σειράς σε όλον τον κόσμο, ενώ εξακολουθούν να έχουν πιστούς φαν, που αγαπούν τον αυθεντικό ήχο των Rembrandts. Δεν είναι λίγα κι αυτά....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου