16 Μαΐου 2013

Η κοσμοθεωρία του Στιβ Τζομπς μέσα από 12 ατάκες του.


Ο μεγαλύτερος εφευρέτης της εποχής μας, ο πρώτος εφευρέτης σελέμπριτι κατά μία έννοια, ήταν ο Στιβ Τζομπς, αν και πολλοί -απλός κόσμος- τον ανακάλυψαν μετά το θάνατο του. Είχαν ακούσει ή χρησιμοποιήσει τα Μάκιντος, τους υπολογιστές της Apple, αλλά και πιο πρόσφατα τα "έξυπνα τηλέφωνα" και τις ηλεκτρονικές ταμπλέτες, αλλά δεν γνώριζαν τον άνθρωπο με το μαύρο πουλόβερ, που αποτελούσε το μυαλό πίσω απ' όλα αυτά τα γκατζετάκια, που απλοποίησαν σημαντικά την ζωή μας. Κι επειδή ένας άνθρωπος δεν προσδιορίζεται μόνο από τα έργα αλλά και από τα λόγια του, αυτές είναι 12 ατάκες του Στιβ Τζομπς, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν πηγή έμπνευσης για πολλούς. 

1. "Μόνο λέγοντας όχι σε χίλια πράγματα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν βρισκόμαστε σε λάθος δρόμο ή ότι δεν επιχειρούμε να κάνουμε υπερβολικά πράγματα. Πάντοτε σκεφτόμαστε νέες αγορές, όπου θα μπορούσαμε να εισέλθουμε, όμως μόνο λέγοντας "όχι" μπορείς να συγκεντρωθείς στα πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά".

2. "Είναι πιο διασκεδαστικό να είσαι πειρατής, παρά να κατατάσσεσαι στο ναυτικό".

3. "Φτιάξαμε τα κουμπιά της οθόνης να φαίνονται τόσο ωραία, ώστε να θέλετε να τα γλείψετε".

4. "Ο Πικάσο έλεγε: "Οι καλοί καλλιτέχνες αντιγράφουν και οι μεγάλοι κλέβουν". Ποτέ δεν ντραπήκαμε να κλέψουμε σπουδαίες ιδέες... Νομίζω ότι ένα μέρος αυτού που έκανε σπουδαία τη Μάκιντος ήταν ότι όσοι δούλευαν σ' αυτήν ήταν μουσικοί, ποιητές, καλλιτέχνες, ζωολόγοι και ιστορικοί, που επίσης τύχαινε να είναι οι καλύτεροι computer scientists του κόσμου".

5. "Τα τελευταία 33 χρόνια, κοιτούσα κάθε πρωί τον εαυτό μου στον καθρέφτη και αναρωτιόμουν, αν σήμερα ήταν η τελευταία μέρα της ζωής μου, θα ήθελα να κάνω αυτό που πρόκειται να κάνω σήμερα; Και όταν η απάντηση ήταν "όχι" για αρκετές μέρες στη σειρά, ήξερα ότι κάτι έπρεπε ν' αλλάξω".

6. "Αν επιθυμείς να ζήσεις την ζωή σου με δημιουργικό τρόπο, σαν καλλιτέχνης, δεν πρέπει να κοιτάζεις πίσω πάρα πολύ. Πρέπει να είσαι πρόθυμος να πάρεις οτιδήποτε έχεις φτιάξει και οποιοσδήποτε κι αν ήσουν και να τα πετάξεις μακριά".

7. "Ντιζάιν δεν είναι απλά το πώς φαίνεται κάτι. Ντιζάιν είναι το πώς δουλεύει".

8. "Μην αφήσεις το θόρυβο από τις γνώμες των άλλων να σε αποσπάσει από την εσωτερική σου φωνή. Πρέπει να έχεις το θάρρος ν' ακολουθείς την καρδιά και τη διαίσθηση σου. Αυτά κατά κάποιον τρόπο ξέρουν τι θέλεις πραγματικά να γίνεις. Όλα τ' άλλα είναι δευτερεύοντα".

9. "Νομίζω ότι ο θάνατος είναι η πιο θαυμάσια εφεύρεση της ζωής. Ξεφορτώνεται αυτό το σύστημα των παλιών εκείνων μοντέλων που είναι πια ξεπερασμένα". 

10. "Η δουλειά μου δεν είναι να είμαι ευχάριστος στους ανθρώπους. Η δουλειά μου είναι να τους κάνω καλύτερους".

11. "Η καινοτομία διακρίνει τον ηγέτη από τον ακόλουθο".

12. "Για μένα ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε ανακαλύψει. Είναι το αντίστοιχο ενός ποδηλάτου για τα μυαλά μας"



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου