11 Δεκεμβρίου 2014

Τα προσόντα ενός πετυχημένου ηγέτη κατά τον Άντριου Κάρνετζι, τον πιο πλούσιο άνθρωπο των αρχών του 20ου αιώνα

Ο Άντριου Κάρνετζι (1835-1919) ήταν ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας με καταγωγή από τη Σκοτία, που όχι απλά έζησε το περιβόητο "αμερικανικό όνειρο", αλλά, χωρίς καν να τελειώσει το σχολείο, έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο στις αρχές του 20ου αιώνα, Επιχείρησε πολλές φορές να προσδιορίσει τον πετυχημένο άνθρωπο, τον πετυχημένο ηγέτη, μέσα από τις συνεντεύξεις του στον Ναπόλεον Χιλ, στις οποίες βασίστηκε και το βιβλίο του Χιλ με τίτλο "Think And Grow Rich", αλλά και μέσω της αυτοβιογραφίας του. Τι κι αν έχει περάσει σχεδόν ένας αιώνας, οι απόψεις του Κάρνετζι έχουν ακόμα αρκετό ενδιαφέρον και αξίζει να τις λάβει υπόψη του ως πρώτο κίνητρο όποιος στοχεύει ψηλά - χωρίς να ξεχνάει βέβαια ότι ο καλύτερος συμβουλάτορας του εαυτού μας είμαστε εμείς οι ίδιοι, που ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητά μας από τους άλλους.


"Όσο μεγαλώνω δίνω μικρότερη προσοχή σ' αυτά που οι άνθρωποι λένε. Απλά παρακολουθώ αυτά που κάνουν".

"Υπάρχει λίγη επιτυχία, όπου υπάρχει λίγο γέλιο".

"Τίποτα μεγάλο δεν επιτυγχάνεται χωρίς ένα σταθερό κίνητρο".

"Ο στενόμυαλος άνθρωπος δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στους συνεργάτες του. Χωρίς εμπιστοσύνη, η σπουδαία ηγεσία είναι αδύνατη".

"Οι άνδρες που πέτυχαν, είναι άνδρες που επέλεξαν μια γραμμή και έμειναν προσκολλημένοι σ' αυτή".

"Να στοχεύεις στο ψηλότερο".

"Κανένας άνθρωπος δεν θα γίνει σπουδαίος ηγέτης, όταν θέλει να τα κάνει όλα μόνος του ή να κερδίσει όλη την αναγνώριση ότι τα κάνει".

"Ο μέσος άνθρωπος βάζει μόλις το 25% της ενέργειας και της ικανότητάς του στη δουλειά του. Ο κόσμος βγάζει το καπέλο του σ' εκείνους που βάζουν περισσότερο από το 50% της ικανότητάς τους και στέκεται ακίνητος μπροστά σ' εκείνους τους λιγοστούς που αφιερώνουν το 100%".

"Κάθε πράξη που έκανες από τη μέρα που γεννήθηκες, την έκανες επειδή ήθελες κάτι".

"Μην αποζητάς αποδοχή παρά μόνο για τη συνειδητοποίηση ότι έκανες το καλύτερο που μπορούσες".

"Οι ισχυροί ξέρουν πότε να συμβιβάζονται και ότι όλες οι αξίες μπορούν να συμβιβαστούν για να υπηρετήσουν μια μεγαλύτερη αξία".

"Συγκέντρωσε όλες σου τις δυνάμεις, τις σκέψεις και το κεφάλαιο. Ο σοφός μαζεύει όλα τ' αβγά σ' ένα καλάθι και προσέχει το καλάθι".

"Η συγκέντρωση είναι το μότο μου. Πρώτα τιμιότητα, μετά βιομηχανία και μετά συγκέντρωση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου