7 Μαρτίου 2012

ΡΕΚΟΡ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ


Ο εμπορικός τουρκικός κινηματογράφος βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία εδώ και πολλά χρόνια με τις τουρκικές ταινίες να κατακλύζουν το box office της γειτονικής μας χώρας. Τελευταία απόδειξη αποτελεί η αμφιλεγόμενη επική ταινία "Fetih 1453" (Άλωση 1453) με θέμα την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τον οθωμανικό στρατό, η οποία έχει καταφέρει μέσα σε 18 ημέρες να καταστεί η μεγαλύτερη επιτυχία όλων των εποχών στην Τουρκία. Η ταινία που αποτελεί και την πιο ακριβή τουρκική, κινηματογραφική παραγωγή μέχρι σήμερα, έκανε πρεμιέρα σε 850 κινηματογραφικές αίθουσες στις 16 Φεβρουαρίου και έχει ήδη κόψει 4.651.715 εισιτήρια, την ώρα που η αμέσως επόμενη ταινία με τίτλο "Revep İvedik 2" κατάφερε να κόψει 4.333.144 σε 24 εβδομάδες.

Δεν έχω δει την ταινία, οπότε δεν μπορώ να έχω προσωπική άποψη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αρνηθούμε το δικαίωμα των Τούρκων να παρουσιάσουν μια δική τους εκδοχή ενός ιστορικού γεγονότος, εκτός κι αν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι οι εθνικοπατριωτικές ταινίες που γυρίζονταν την περίοδο της χούντας είχαν αντικειμενική ιστορική ματιά. Η ταινία πάντως έχει βρεθεί στο στόχαστρο όχι μόνο στην Ελλάδα, όπου στο κάτω κάτω δεν έχει βγει καν στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά και στην ίδια την Τουρκία, όπου η κριτική εστιάζεται στο ποιοτικό αποτέλεσμα, που μάλλον δεν είναι και από τα καλύτερα.
Κι αν τυχόν ενδιαφέρεστε για τα κινηματογραφικά δρώμενα της γείτονος χώρας, θα περιοριστώ απλά να αναφέρω ότι οι πέντε ταινίες που έχουν κόψει το μεγαλύτερο αριθμό εισιτηρίων στην Τουρκία μέχρι σήμερα προέρχονται από τον εθνικό κινηματογράφο των γειτόνων μας και όλες προβλήθηκαν τα τελευταία οκτώ χρόνια. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η κωμωδία "Revep İvedik" - η πρώτη μιας σειράς ταινιών - με 4.301.693 εισιτήρια, στην τέταρτη θέση βρίσκεται η πολεμική ταινία "Kurtlar Vadisi: Irak" (Κοιλάδα των Λύκων: Ιράκ), στην οποία τούρκοι κομάντο τα βάζουν με αμερικανούς στρατιώτες στο βόρειο Ιράκ, με 4.256.567 εισιτήρια και στην πέμπτη θέση είναι η κωμωδία επιστημονικής φαντασίας "G.O.R.A." με 4.001.711 εισιτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου