7 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: USA for AFRICA - WE ARE THE WORLD


Σαν σήμερα, στις 7 Μαρτίου 1985 κυκλοφόρησε το τραγούδι "We Are The World" προϊόν συνεργασίας ορισμένων από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής σκηνής των ΗΠΑ της δεκαετίας του '80, ενώ ο σκοπός ήταν καθαρά φιλανθρωπικός. Είχε προηγηθεί το Νοέμβριο του 1984 το "Do They Know Its Christmas?" μια μουσική συνεργασία μεγάλων ονομάτων της βρετανικής μουσικής σκηνής με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την Αιθιοπία, που υπέφερε από λιμό.
Η μεγάλη επιτυχία αυτής της πρωτότυπης πρωτοβουλίας και η ανταπόκριση του κόσμου οδήγησαν σε παρόμοια προσπάθεια και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τον Μάικλ Τζάκσον και τον Λάιονελ Ρίτσι να γράφουν το τραγούδι που έγινε το σινγκλ με τις πιο γρήγορες πωλήσεις όλων των εποχών στις ΗΠΑ, καθώς κατάφερε να πουλήσει 800.000 αντίτυπα μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες από την κυκλοφορία του, ενώ μέσα σε τέσσερις ημέρες ο οργανισμός USA for Africa (United Support of Artists for Africa) κατάφερε να συγκεντρώσει 10.4 εκατομμύρια δολάρια, που διοχετεύτηκαν σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Αιθιοπία.  Θεωρείται το πιο πετυχημένο σινγκλ όλων των εποχών, ήταν το πρώτο τραγούδι που έγινε 4 φορές πλατινένιο, ενώ οι πωλήσεις του παγκοσμίως υπολογίζονται στα 20 εκατομμύρια.
Συνολικά συνέπραξαν 44 τραγουδιστές συνέπραξαν σε αυτό το τραγούδι. Οι 21 από αυτούς τραγούδησαν σόλο κάποιους από τους στίχους: ο Λάιονελ Ρίτσι, ο Στίβι Γουόντερ, ο Πολ Σάιμον, ο Κένι Ροτζερς,  ο Τζέιμς Ίνγκραμ, η Τίνα Τάρνερ, ο Μπίλι Τζόελ, ο Μάικλ Τζάκσον, η Νταϊάνα Ρος, η Ντιον Γουόργουικ, ο Γουίλι Νέλσον, ο Αλ Ζαρό, ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ο Κένι Λότζινς, ο Στιβ Πέρι, ο Ντάριλ Χολ, ο Χιούι Λιούις, η Σίντι Λόπερ, η Κιμ Καρνς, ο Μπομπ Ντίλαν και ο Ρέι Τσαρλς. Οι υπόλοιποι τραγούδησαν το ρεφρέν σε χορωδία: ο Νταν Ακρόιντ, ο Χάρι Μπελαφόντε, ο Λίντσεϊ Μπάκινγχαμ, ο Μάριο Τσιπολίνα, ο Τζόνι Κόλα, η Σίλα Ε., ο Μπομπ Γκέλντοφ, ο Μπιλ Γκίμπσον, ο Κρις Χέις, ο Σον Χόπερ, τα αδέρφια του Μάικλ Τζάκσον (ο Τζάκι, η Λατόγια, ο Μάρλο, ο Ράντι και ο Τίτο), ο Γουέιλον Τζένινγκς, η Μπέτι Μίντλερ, ο Τζον Όουτς, οι αδερφές Πόιντερ (Ανίτα, Τζουν και Ρουθ) και ο Σμόκι Ρόμπινσον.
Η υποδοχή από την πλειοψηφία των κριτικών της εποχής δεν ήταν εξίσου θερμή με αυτή από το κοινό, αλλά εστίαζε στους στίχους που δεν έθιγαν το πρόβλημα του λιμού, αλλά αντιθέτως παρέπεμπαν σε διαφημιστικό σλόγκαν που χρησιμοποιούσε η Πέπσι την εποχή εκείνη, ενώ ορισμένοι κριτικοί προτιμούσαν να συγκρίνουν τις τραγουδιστικές επιδόσεις των συμμετεχόντων - κάτι πραγματικά πολύ πεζό, όταν ο σκοπός ήταν τόσο σπουδαίος. Φυσικά υπήρξαν και θερμές κριτικές, αλλά πάνω απ' όλα υπήρξε θερμή η ανταπόκριση του κόσμου. Το τραγούδι σαφώς και δεν το θυμάμαι από εκείνη την εποχή, άλλωστε ήμουν ακόμα μωρό. Το άκουσα όμως κάποια άλλη χρονική στιγμή - δε θυμάμαι ακριβώς πότε  - αλλά έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε. Και όμως, το ρεφρέν το θυμάμαι ακόμα: "We are the world. We are the children. We are the ones who make a brighter day, so let's starτ giving". 
Ακούστε το ξανά και πάνω απ' όλα νιώστε το νόημα το νόημα πίσω από το τραγούδι: την ανάγκη να βοηθήσουμε ουσιαστικά, όσους περισσότερους μπορούμε, σ' αυτήν τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία που βιώνουμε, όπου ακόμα και ο διπλανός μας, ο γείτονας μπορεί να έχει ανάγκη από το βασικό, που εμείς αφελώς θεωρούμε δεδομένο. Ας γίνουμε λιγότεροι εγωκεντρικοί και περισσότερο άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου