25 Απριλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012. Τι ημέρα κι αυτή! Πολλές είναι οι εθνικές γιορτές που γιορτάζονται σε διάφορα κράτη του πλανήτη, ενώ πολλοί είναι οι επώνυμοι που γιορτάζουν σήμερα τα γενέθλια τους. Μεταξύ αυτών σταρ διεθνούς βεληνεκούς, όπως ο Αλ Πατσίνο (που γεννήθηκε το 1940) και η Ρενέ Ζελβέγκερ (γεννηθείσα το 1969), αλλά και εγχώριοι σελέμπριτις, όπως ο Κωνσταντίνος Καζάκος (το 1968), η Ανίτα Πάνια (το 1970) και ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου (το 1977). Μπορεί να μην ανήκει στην κατηγορία των σελέμπριτι, ωστόσο είναι γνωστός σε όλον τον κόσμο κυρίως για τις ερωτικές του περιπέτειες, αλλά και ως πρώην πρόεδρος του ΔΝΤ. Ο λόγος για τον Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος επίσης σήμερα έχει γενέθλια και κλείνει τα 63 του χρόνια. Χρόνια πολλά, λοιπόν, σε όλους!
Οι Ιταλοί σήμερα γιορτάζουν την Ημέρα της Απελευθέρωσης (La Festa della Liberazione). Η σημερινή εθνική εορτή της γειτονικής χώρας αφορά την οριστική πτώση του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι, ο οποίος εκτελέστηκε τρεις μέρες αργότερα, και την απελευθέρωση των ιταλικών περιοχών που τελούσαν ουσιαστικά υπό γερμανική διοίκηση ύστερα από εισβολή των συμμαχικών δυνάμεων στη Σικελία το 1943 και τη συνθηκολόγηση της ιταλικής κυβέρνησης, αποτέλεσμα της οποίας ήταν το ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου, ο οποίος έληξε με νίκη των παρτιζάνων, που υποστηρίζονταν από τους Συμμάχους, στις 25 Απριλίου 1945. 
Και στην Πορτογαλία, όμως, σήμερα γιορτάζεται η απελευθέρωση της χώρας από την πτώση ενός άλλου δικτατορικού καθεστώτος, που είχε εγκαθιδρυθεί το 1926 και κυβερνούσε τη χώρα μέχρι τις 25 Απριλίου 1974. Την ημέρα εκείνη εκδηλώθηκε νέο στρατιωτικό πραξικόπημα από αξιωματικούς που επιθυμούσαν τον τερματισμό των πολέμων της Πορτογαλίας με τις αφρικανικές της αποικίες. Η κυβέρνηση του Μαρτσέλο Καετάνο παραδόθηκε σχετικά εύκολα, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους της Λισαβόνας κρατώντας κόκκινα γαρύφαλλα που τα τοποθετούσαν στις κάνες των όπλων των στρατιωτών, γι' αυτό και η συγκεκριμένη ημέρα έμεινε στην Ιστορία με το όνομα "Επανάσταση των γαρυφάλλων".
Στην Αίγυπτο σήμερα γιορτάζεται η επέτειος από την απελευθέρωση της χερσονήσου του Σινά με την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από την περιοχή στις 25 Απριλίου 1982 ως αποτέλεσμα της Συνθήκης Ειρήνης που είχαν υπογράψει Αίγυπτος και Ισραήλ το 1979, με την οποία η Αίγυπτος έγινε η πρώτη αραβική χώρα που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ. Να σημειωθεί ότι η χερσόνησος του Σινά είχε καταληφθεί από τον ισραηλινό στρατό στα πλαίσια του πολέμου των έξι ημερών το 1967.
Στη Βόρειο Κορέα σήμερα είναι η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στην επέτειο ίδρυσης τους το 1932. Να σημειωθεί ότι η Βόρειος Κορέα διαθέτει τον τέταρτο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο, ενώ το 20% των ανδρών μεταξύ 17 και 54 ετών υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, η οποία διαρκεί δέκα χρόνια.
Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία σήμερα τιμούν την επέτειο από τη μάχη της Καλλίπολης, η οποία βρίσκεται στα Στενά των Δαρδανελίων, κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και συγκεκριμένα το 1915. Στις 15 Απριλίου της συγκεκριμένης χρονιάς έγινε η απόβαση των στρατιωτικών δυνάμεων της ΑΝΖΑΚ (Australian and New Zealand Army Corps). Πρόκειται για την πρώτη μάχη στην οποία ενεπλάκησαν στρατιωτικές δυνάμεις των δύο αυτών χωρών και η σημερινή ημερομηνία θεωρείται εθνική επέτειος τόσο στην Αυστραλία όσο και στη Νέα Ζηλανδία.
Εθνική γιορτή έχουν όμως σήμερα και στη Σουαζιλάνδη, ένα μικρό βασίλειο μεταξύ Νοτίου Αφρικής και Μοζαμβίκης. Γιορτάζεται η Ημέρα της Σημαίας, η οποία για κάποιο λόγο γιορτάζεται τη συγκεκριμένη ημερομηνία παρότι υιοθετήθηκε ως επίσημο σύμβολο τον Οκτώβριο του 1968, λίγες εβδομάδες μετά την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου